Saturday, 20 April, 2024

Άμεσα ο χώρος φιλοξενίας λαθρομεταναστών στα Γιαννιτσά! 

Ένα σχέδιο οργανωμένο και από χρόνια πουλημένο; Όλο το ιστορικό! Οι αναρτήσεις που έκανε ο Λόγος της Πέλλας από το 2010 επισημαίνοντας τον κίνδυνο!

Την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία 5 νέων χώρων για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος τόνισε πως οι 4 χώροι θα βρίσκονται στο Νομό Κιλκίς, ενώ ο πέμπτος στο νομό Γιαννιτσών. Ειδικότερα, ο πρώτος θα είναι στον αεροδιάδρομο της Νέας Καβάλας, ο δεύτερος στον αεροδιάδρομο κοντά στο χωριό Χέρσο, ο τρίτος στο στρατόπεδο Παπαδάκι κοντά στο χωριό Δροσάτο, ενώ ο τέταρτος στο στρατόπεδο Κοκκινάρι κοντά στο χωριό Κεντρικό.
Στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στον νομό Πέλλας, στα Γιαννιτσά θα δημιουργηθεί ο πέμπτος χώρος φιλοξένιας. Ο σχεδιασμός αυτός σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου αποφασίστηκε επειδή η επιθυμία των προσφύγων είναι να βρίσκονται κοντά στα σύνορα στην Ειδομένη. Τέλος ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι ο χώρος στα Διαβατά παραμένει. Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε μάλσιτα ότι θα τεθούν άμεσασε λειτουργία και οι πέντε ακόμα χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίοι συνολικά θα έχουν χωρητικότητα έως και 4.000 άτομα.

Το ιστορικό:
Όλα ξεκίνησαν με την κατάργηση των στρατοπέδων και τη μεταφορά τους σε άλλες περιοχές με τους πολίτες να διαμαρτύρονται και τις τότε δημοτικές αρχές να κάνουν ότι…δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν! Γιατί συνέβαιναν όλα αυτά; Το Κράτος άδειαζε σταδιακά και με μεγάλη… μαεστρία στρατόπεδα που στα επόμενα χρόνια θα χρησιμοποιούνταν για αυτούς τους λόγους;
Η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία Γιαννιτσών στην Άσσηρο
Δημοσίευση 06/07/2010
Τη μεταστάθμευση της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τα Γιαννιτσά στην Άσσηρο αποφάσισε το ΓΕΣ. Η απόφαση κρίθηκε σκόπιμη λόγω της ανάγκης περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του αλλά και στο πλαίσιο κάλυψης των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη νέα δομή του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Σημειώνεται ότι σήμερα η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία είναι διασπαρμένη σε τέσσερις περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος της (2 Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού, ο Λόχος Στρατηγείου, ο Λόχος Αντιαρματικών και ο Λόχος Διαβιβάσεων) εδρεύει στα Γιαννιτσά, ο Λόχος Μηχανικού και ο Λόχος Τεχνικού στη Σκύδρα ενώ η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων και η Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού στο Πολύκαστρο. Με την απόφαση του ΓΕΣ – το οποίο εφαρμόζει την εκπεφρασμένη πολιτική του ΥΠΕΘΑ για περιστολή των δαπανών -, η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία θα μετασταθμεύσει και θα συγκεντρωθεί στο πολυδύναμο στρατόπεδο της Ασσήρου, όπου ως γνωστόν έδρευε παλαιότερα η ΧΧΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία η οποία έχει πλέον καταργηθεί. Το στρατόπεδο της Ασσήρου εκτός των βελτιωμένων εγκαταστάσεων στρατωνισμού, διαθέτει εκτεταμένα πεδία ασκήσεων και βολής καθώς επίσης και βιολογικό καθαρισμό. Με την συγκεκριμένη ενέργεια του ΓΕΣ, δεν επιτυγχάνεται μόνο εξοικονόμηση πόρων και μείωση λειτουργικών δαπανών αλλά και η καλύτερη λειτουργία των μονάδων και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους. Η είδηση της μεταφοράς της ταξιαρχίας όπως είναι φυσικό δημιούργησε αντίδραση στην κοινωνία των Γιαννιτσών, η οποία εκτιμά ότι η τοπική οικονομία θα υποστεί σε ετήσια βάση απώλεια περί τα 7 εκατ. ευρώ. Από την άλλη όμως, οι σημερινές πιεστικές ανάγκες για την μείωση των λειτουργικών δαπανών αλλά και την πληρέστερη επιχειρησιακή αξιοποίηση των δυνάμεων και των μέσων, επιβάλλουν την πολιτική στήριξη της απόφασης του ΓΕΣ, το οποίο προχωρά σε καινοτόμες κινήσεις για την αναδιάρθρωση του Ε.Σ. Η μετακίνηση του σχηματισμού, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ώστε κάθε ταξιαρχία του Ε.Σ. να είναι πλέον συγκεντρωμένη σε ένα πολυδύναμο στρατόπεδο. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη αλλαγή σε πρακτικό επίπεδο τα τελευταία 60 χρόνια, που θα αλλάξει την εικόνα του διασπαρμένου ανά την επικράτεια Ελληνικού Στρατού (κατάλοιπο του Εμφυλίου Πολέμου) σε μια ισχυρή και αξιόμαχη δύναμη, με συγκεντρωμένες δυνάμεις σε υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις στρατωνισμού και εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τις υπόλοιπες δυνατότητες που διαθέτει για να αναπληρώσει τις τυχόν απώλειες στις τοπικές οικονομίες και να μην χρησιμοποιεί τον Ελληνικό Στρατό ως «μηχανισμό τοπικής ανάπτυξης».

Σχέδιο νόμου για την ίδρυση υπηρεσίας πρώτης υποδοχής μεταναστών
Έρχονται και στην Πέλλα;
Δημοσίευση 19/11/2010
Σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης παρουσίασε την Πέμπτη (18/11) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στο οποίο περιλαμβάνεται η ίδρυση υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και ίδρυσης υπηρεσίας ασύλου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί μια αυτοτελής υπηρεσία ασύλου, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός εκείνων των μεταναστών, ανάμεσα σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο και σε αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν τόσο στην Αθήνα όσο και στις περιφέρειες κέντρα πρώτης υποδοχής, κυρίως στις περιοχές που υπάρχει το εντονότερο πρόβλημα, όπως δηλαδή στις πύλες εισόδου των παράνομων μεταναστών. Στα κέντρα πρώτης υποδοχής, θα εξετάζονται άμεσα όσα αιτήματα ασύλου υποβάλλονται από τους μετανάστες. Την ίδια στιγμή θα δημιουργηθεί και ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών, όπου θα εξετάζονται οι ενστάσεις των μεταναστών στους οποίους έχει απορριφθεί το αίτημα για άσυλο.

Παρέμβαση βουλευτή της Πέλλας στον ΥΕΘΑ
Δημοσίευση 29/07/2012
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει με τις παρεμβάσεις του προς τον Υπουργό Άμυνας ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης. Η συνεχής κατάργηση των στρατοπέδων στην περιοχή των Γιαννιτσών αλλά ταυτόχρονα και η ενδεχόμενη κατάργηση του κέντρου Νεοσυλλέκτων της 162 Α/Κ ΜΒΠ αποτελούν μείζονα προβλήματα για την πόλη.
Ο κ. Σταμενίτης με ερώτηση του προς τον Υπουργό ζητά να ενημερωθεί αν και σε ποιο βαθμό ικανοποιήθηκαν οι οικονομικοί και στρατιωτικοί λόγοι που επικαλέστηκε το ΓΕΣ για τη μεταφορά του στρατοπέδου και ποια ήταν τα γεωγραφικά κριτήρια που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή. Ο Βουλευτής σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζωή της πόλης.
Προς τον κύριο Υπουργό Άμυνας
«Γιατί καταργούνται στρατόπεδα στα Γιαννιτσά»;
Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια συστηματική μεταστάθμευση στρατιωτικών σχηματισμών και μονάδων από τα Γιαννιτσά. Η 1η Μεραρχία Πεζικού που ήταν εγκατεστημένη στα Γιαννιτσά από τον Φεβρουάριο του 1975 μετασταθμεύει στις 30/6/2003 στην Βέροια. Ακολουθεί το 501Μ/Κ Τάγμα πεζικού που μετασταθμεύει αρχικά στο Πολύκαστρο και δραστηριοποιείται στη συνέχεια στο Κόσσοβο. Τον Ιούνιο του 2003 και για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις μετασταθμεύει στα Γιαννιτσά η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία. Μερικά χρόνια αργότερα, όμως, φεύγει από τα Γιαννιτσά, μετασταθμεύει στην Άσσηρο και καταργείται το στρατόπεδο που ήταν εγκατεστημένη. Για όλες αυτές τις μετασταθμεύσεις το ΓΕΣ επικαλείται την ανάγκη περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του, αλλά και το πλαίσιο κάλυψης των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη νέα δομή του ελληνικού Στρατού. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων στηρίχθηκε στην λειτουργία των στρατοπέδων. Για τον λόγο αυτό και υπήρξε οργανωμένη αντίδραση ενάντια στην κατάργηση του στρατοπέδου…

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ
Δημοσίευση: 27/3/2012
Στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών – Επιστολή στους Δημάρχους Σκύδρας και Πέλλας απέστειλε ο πρώην Βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής στην οποία αναφέρει:
ʽʼΠρος
Α)Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη
Β)Δήμο Πέλλας Υπόψη Δημάρχου κ Στάμκου Γρηγόρη
Γ)Δήμο Σκύδρας Υπόψη Δημάρχου κ. Χοίδη Γιώργου
Σύμφωνα με το blog OnAlert και τα αλλα Μ.Μ.Ε. τα οποία παρουσιάζουν την λίστα με τα 32 στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, δύο από αυτά είναι το Στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη στη Σκύδρα και ο Λόχος Αχλαδοχωρίου στο Αχλαδοχώρι, εάν είναι το Αχλαδοχώρι Πέλλας.
Το σχέδιο αυτό είχα καταγγείλει πριν ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας . Τότε είχε πάρει αναβολή η υλοποίηση του σχεδίου αυτού.Τώρα ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου.
Καλώ τα Δημοτικά Συμβούλια Σκύδρας και Πέλλας να συζητήσουν άμεσα το πρόβλημα αυτό και μαζί με την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη να συντονίσουν τις ενέργειες τους ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Είμαστε ήδη πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών από τα Σκόπια και την Αλβανία. Εάν έχουμε και δυο Στρατόπεδα συγκέντρωσης-φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Νομό, η κατάσταση θα γίνει αφόρητη, θα γίνει εκρηκτικήʼʼ.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ξανάρχεται η ιδέα των στρατοπέδων της Πέλλας ως κέντρων φιλοξενίας μεταναστών;
Δημοσίευση στις 17/08/2015
«Σκεφτόμαστε να οργανώσουμε καταυλισμούς μεταναστών σε διάφορα σημεία της χώρας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε αναγκαία τη δημιουργία υπηρεσιών πρώτης υποδοχής μεταναστών σε όλα τα νησιά. Η συνέχεια… μετά το καλωσόρισμα στα νησιά θα είναι η… φιλοξενία σε όλη την επικράτεια. Το που και πώς; Προς το παρόν άγνωστο.
Όπως εξήγησε στην εφημερίδα “Αυγή” η αναπληρώτρια υπουργός, «η κυβέρνηση σκέπτεται να οργανώσει καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες φιλοξενίας, να αυξήσει τις δυνατότητες και το προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους σε εύλογο χρόνο».
«Επίσης σε όλους τους τόπους υποδοχής προσφύγων θα οργανωθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής για τους ευάλωτους πληθυσμούς, τους ασθενείς, τις εγκύους, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία» ανέφερε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
Το ζήτημα είναι να μην επανέλθουμε σε ιδέες προ δύο και τριών ετών που αφορούσαν χώρους πρώην στρατοπέδων των δήμων Πέλλας και Σκύδρας και καταλήξουν να γίνουν χώροι συγκέντρωσης, όπως το Άουσβιτς και οι Γερμανοί συνεχίσουν να παίζουν με τα πειραματόζωα…. Έλληνες και μετανάστες. Που ξαφνικά βέβαια μας πείραξε και η λέξη.. λαθρο… γιατί μας την επέβαλε η Χριστοδουλοπούλου, που υποστήριζε προ τεσσάρων μηνών ότι… δεν υπάρχουν μετανάστες, απλά λιάζονται ‘’τουρίστες’’ στην Ομόνοια. Το θέμα φυσικά δεν έχει να κάνει με το πώς θα ‘’προφέρουμε’’ τους ανθρώπους αυτούς που είναι ταλαίπωροι και διωγμένοι από πολέμους… ούτε αν οι ‘’Θεσμοί’’ είναι η ίδια Τρόικα και χειρότερη… αλλά να βρεθεί λύση ουσίας και άμεσα.
Και φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2016 όπου ο Ιωάννης Σαχινίδης σε συνέντευξη του δήλωσε: “Η κυβέρνηση εξετάζει τα στρατόπεδα Σκύδρας και Γιαννιτσών για κέντρα φιλοξενίας μεταναστών”
Δημοσίευση: 07/02/2016 σε συνέντευξη του στο «ΕΜΠΡΟΣ», ο βουλευτής Πέλλας της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης επεσήμανε σε ερώτηση που του τέθηκε:
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μερικής «αποσυμφόρησης» της Αθήνας από τους λαθρομετανάστες, σκέφτεται να δημιουργήσει κέντρα «φιλοξενίας» τριτοκοσμικών στην Περιφέρειά σας. Είναι αλήθεια;
– Απολύτως, και μάλιστα είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν. Ήδη, στη Σκύδρα, στο πρώην στρατόπεδο του Μηχανικού, που είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας, εξετάζεται η κατασκευή τέτοιου χώρου. Οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι τοπικοί φορείς είναι κάθετα αντίθετοι στην μετατροπή της περιοχής τους σε «γκέτο», ενώ ανησυχούν ιδιαίτερα για τα άλλα προβλήματα που θα προκληθούν, όπως η «μαύρη εργασία» των αλλοδαπών στα κονσερβοποιεία που υπάρχουν στην περιοχή. Αλλά και εντός της πόλεως των Γιαννιτσών, και συγκεκριμένα στην συνοικία Τσαλί, σχεδιάζεται η δημιουργία, στο παλαιό στρατόπεδο, χώρων «ανοιχτής φιλοξενίας».

Άμεσα ο χώρος φιλοξενίας λαθρομεταναστών στα Γιαννιτσά!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου