Saturday, 20 April, 2024

Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στα Γιαννιτσά

Συγκινητική η εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Πέλλας, ως μέλος του Δικτύου  Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου

ημέρα μνήμης της ποντιακής Γενοκτονίας «Φλόγα της Μνήμης».Από τον χώρο του Δημαρχείου συγκεντρώθηκαν πολίτες και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, φορώντας μπλούζες με το σήμα της Γενοκτονίας των Ποντίων και αναμμένα φαναράκια, από όπου ξεκίνησε πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Νέας Τραπεζούντας.

Στην πλατεία ακούστηκαν ποντιακές μελωδίες, από τους μαθητές του Μουσικού σχολείου με υπ. καθηγητή τον Αλέξη Στεφανίδη σε κλίμα κατάνυξης, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της γενοκτονίας.

Ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρ. Στάμκος άνοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας πως: Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, σε αυτή την όμορφη και συγκινητική εκδήλωση, για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους 353.000 και πλέον προγόνους μας, που εξοντώθηκαν από το κεμαλικό καθεστώς. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνημόσυνου και απόδοσης τιμής προς όλους τους Έλληνες Πόντιους που αφανίστηκαν από την τουρκική βαρβαρότητα… από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα της ανθρωπότητας, ενός λαού που ξεριζώθηκε βίαια… που… η Ρωμανία κι αν επάρθεν, ανθεί και φέρει κι άλλο… αιωνία η μνήμη τους…» κατέληξε ο δήμαρχος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου