Thursday, 28 March, 2024

Παπαράτσι: Εκλογές αποχής και ανοχής;

Μετά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών άρχισε να κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία η φήμη ότι το δεύτερο κύμα δημοσκοπήσεων (από Παρασκευή μέχρι Κυριακή) θα έδειχνε τη ΝΔ μπροστά στην πρόθεση ψήφου και έτσι θα μειωνόταν πολύ η παράσταση νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Τελικά, τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι και όλες οι μετρήσεις του τριημέρου έδωσαν οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ (με την εξαίρεση της Pro Rata που αναφέρεται σε διαφορά πέντε μονάδων). Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά από τη στιγμή που η Λαϊκή Ενότητα δεν φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική παρόλο που στο ξεκίνημά της “βρέθηκε” ακόμη και με διψήφιο ποσοστό!
Στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με άνεση και όχι με… δεκαδικά, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν σε μεταξύ τους συζητήσεις ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα δείχνει το τρίτο κύμα δημοσκοπήσεων που θα δημοσιοποιηθούν λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες.
Φυσικά, η επίκληση της χαμηλής συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ (γύρω στο 60%) είναι το επιχείρημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άνεση αν τελικά η δημοσκοπική εικόνα του ντέρμπυ δεν αποτυπωθεί στην κάλπη – πολύ απλά θα έχει ανεβεί στο “παρά ένα” η συσπείρωση… Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει να απευθύνει πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι κερδίζει από την επίδειξη συναινετικής διάθεσης και ότι ανταποκρίνεται σε ένα συλλογικό ζητούμενο για πολιτική σταθερότητα. Πολιτικοί φίλοι του Ευ. Μεϊμαράκη υπογραμμίζουν ότι η δημοτικότητά του είναι υψηλή και σε κάποιες μετρήσεις “παίζει στα ίσα” τον Α. Τσίπρα, ενώ εκτιμούν ότι στο προηγούμενο ντιμπέιτ η εμφάνισή του ήταν καλή και αποτελεσματική.
Από την άλλη, η επιστροφή της υπόθεσης γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ στο προσκήνιο, με αφορμή την κατάθεση του Ε. Φαλτσιανί στους εισαγγελείς την Παρασκευή, αποτελεί μια σοβαρή υπενθύμιση των λόγων για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να συνεργαστεί στο κυβερνητικό επίπεδο με τη ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες των κομμάτων που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση της συγκεκριμένης λίστας και πιστεύουν ότι συγκεκριμένα πρωταγωνιστικά πρόσωπα έχουν άμεση σχέση με την προσπάθεια συγκάλυψης.
Αυτή η ατζέντα, της ασυλίας των ελίτ και της προστασίας των “πάνω” σε βάρος των “κάτω“, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των επόμενων ημερών, με πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα ο οποίος έχει καταλήξει πώς το δίλημμα νέο/παλιό και αριστερά/δεξιά συνδέεται ευθέως με το ηθικό πλεονέκτημα της κάθε πλευράς.
Όλα στην κάλπη… και η επόμενη Δευτέρα θα δείξει όχι ποιος θα εκλεγεί, αλλά τι επιτέλους μπορεί να γίνει σ΄αυτό τον τόπο που δεν έχει μείνει ελπίδα…

Παπαράτσι: Εκλογές αποχής και ανοχής;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου