Thursday, 18 April, 2024

Άρνηση παραλαβής του έργου «Ανόρυξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων στο Δήμο Γιαννιτσών Νομού Πέλλας»

Άρνηση παραλαβής του έργου «Ανόρυξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων στο Δήμο Γιαννιτσών Νομού Πέλλας»

Κατά τη διάρκεια προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας (διά του δημοτικού της συμβούλου) κλήθηκε, μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε, να συμμετάσχει στην επιτροπή προσωρινής παραλαβής έξι υδρογεωτρήσεων.
Κατά το μεσοδιάστημα μεταξύ του ορισμού της επιτροπής και της ημερομηνίας παραλαβής του έργου ήρθαν υπόψη μας κάποια στοιχεία τα οποία μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα.
Υπάρχει μια καταγγελία στην εισαγγελία από τον συνδημότη μας κ. Σαββίδη Παναγιώτη η οποία αναφέρει πως δεν ακολουθήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου όσον αφορά τον τύπο των σωληνώσεων που χρησιμοποιήθηκαν και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών από τη χρήση του πόσιμου νερού. Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία το συνολικό όφελος για τον εργολάβο από αυτήν την ενέργεια ανέρχεται στο ποσό των 40.000 ευρώ.
Επισημαίνουμε πως ο κ. Σαββίδης είναι επαγγελματίας του χώρου και συμμετείχε στο διαγωνισμό που έλαβε χώρα για την ανάληψη του έργου.
Το έργο αυτό αποτελείται από έξι υδρογεωτρήσεις, γεωτρήσεις δηλαδή που σκοπό έχουν την παροχή πόσιμου νερού στα νοικοκυριά. Αυτές αφορούν το Μεσιανό και την Παραλίμνη (1), το Αρχοντικό (1), τη Λεπτοκαρυά (1), το Μελίσσι (1) και δύο γεωτρήσεις που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την πόλη των Γιαννιτσών.
Συνεκτιμώντας τα δεδομένα, από τη στιγμή που υπάρχει δημόσια καταγγελία στην εισαγγελία η οποία ερευνάται, ενώ ταυτόχρονα τίθεται θέμα δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικό όφελος από την τυχόν παράκαμψη των απαιτούμενων προδιαγραφών, λάβαμε την απόφαση ομόφωνα ως επιτροπή παραλαβής να αρνηθούμε την παραλαβή του έργου μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, είτε από τον ΕΣΠΕΛ (Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου), είτε από μια πιθανή δικαστική πραγματογνωμοσύνη.
Ως Κίνηση παρακολουθούμε το θέμα από πολύ κοντά. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθώς άπτεται της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων του Δήμου. Θα περιμένουμε την κατάληξητης έρευνας. Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως η καταγγελία έχει βάση, εγείρονται πολλά και σοβαρά θέματα μείζονος σημασίας.

ΑΝΑΣΑ Πέλλας

Στις 17/12/2014  ΣΤΟΝ «Λόγο» ο κ. Παναγιώτης Σαββίδης, κάτοικος Μεσιανού Γιαννιτσών είχε καταθέσει επιστολή για την καταγγελία που είχε κάνει για την ανόρυξη των νέων υδρευτικών γεωτρήσεων στον Δήμο Πέλλας και υποστήριζε τότε πως «δεν έχουν τηρηθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και δεν έχει γίνει επίβλεψη του έργου από τη ΔΕΥΑ ως φορέα υλοποίησης ή του δήμου ως όφειλε». Το έργο αφορούσε την εκτέλεση της: «Ανόρυξης Νέων Υδρευτικών Γεωτρήσεων στο Δήμο Γιαννιτσών Νομού Πέλλας» προϋπολογισμού 647.197,07 €». Η καταγγελία του κ. Σαββίδη προς το Κατάστημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Από τις φωτογραφίες και τα έγγραφα που επισυνάπτω φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν ακολουθήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου συγκεκριμένα, οι τυφλοί σωλήνες και οι φιλτροσωλήνες που χρησιμοποιήθηκαν είναι με διαμήκη ευθύγραμμη συγκόλληση και αντί θερμού γαλβανίσματος χρησιμοποιήθηκε ψυχρό γαλβάνισμα γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών με την χρήση του πόσιμου νερού. Να σημειωθεί ότι πιθανόν τα πρώτα έξι μέτρα γεώτρησης που είναι ορατά να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ο τρόπος ελέγχου σε αυτή την περίπτωση είναι η κάμερα. Το οικονομικό όφελος του εργολάβου του έργου από την παραπάνω ενέργεια ανέρχεται περίπου στο ποσό των 40.000 ευρώ».
Απάντηση θα έχουν οι δημότες;  Από τον δήμαρχο, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ ή όποιον άλλο αρμόδιο ή το έργο θα παραδοθεί και το πόσιμο νερό θα είναι επικίνδυνο και τους καταναλωτές;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου