Thursday, 28 March, 2024

Έδεσσα: Ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα

Σε τι οφείλεται η ύπαρξη των αδέσποτων ζώων; Τοποθέτηση microchip.

Πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται για τα αδέσποτα της πόλης, όμως οι περισσότεροι δεν έχουν διερευνήσει τις αιτίες της ύπαρξής τους. Η ευκολότερη οδός για όλους μας είναι να ρίξουμε τις ευθύνες σε κάτι απρόσωπο, όπως είναι το κράτος, ο δήμος, οι οργανώσεις κλπ. και να αποφύγουμε να δούμε τους πραγματικούς αίτιους του προβλήματος, που μπορεί να βρίσκονται δίπλα μας.

Οι βασικές αιτίες ύπαρξης των αδέσποτων ζώων είναι οι εξής:

Α. Η εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, αν και είναι ποινικό αδίκημα, είναι η πρώτη αιτία δημιουργίας αδέσποτων ζώων. Για διάφορους λόγους κάποιοι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς τα εγκαταλείπουν αδιαφορώντας για την τύχη τους, καθώς πολλά δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους. Είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο επιμένουμε ότι όταν κάποιος αναλαμβάνει ένα ζώο, πρέπει να γνωρίζει και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι σε αυτή τη ζωή…

Β. Η μη στείρωση και ο ανεπαρκής έλεγχος των γεννήσεων των δεσποζόμενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος, καθώς ο ιδιοκτήτης της σκυλίτσας που γέννησε δεν μπορεί να δώσει τα κουτάβια και τα εγκαταλείπει. Έχουν βρεθεί κουτάβια σε κάδους απορριμμάτων, στα ποτάμια, σε χαράδρες και σε αγροτικές περιοχές που εγκαταλείφθηκαν προφανώς για να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα!

Γ.  Η μη στείρωση αδέσποτων ζώων, κυρίως θηλυκών, δημιουργεί πολλαπλούς κινδύνους, καθώς δημιουργούνται αγέλες σκυλιών κατά τη διάρκεια του οίστρου και πολλαπλασιάζονται τα αδέσποτα. Στην Έδεσσα όλα τα αδέσποτα θηλυκά ζώα έχουν στειρωθεί, αν και πάντα υπάρχουν νέες εγκαταλείψεις ζώων που δημιουργούν πρόβλημα. Ακόμη, υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα στειρώσεων του Δήμου Έδεσσας για τα ζώα που διαβιούν στο Καταφύγιο.

Δ. Η μεταφορά αδέσποτων ζώων από άλλες περιοχές είναι μία ακόμη πρακτική που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Πρόκειται για μία παράνομη πράξη, που ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί για να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα τα αδέσποτα της περιοχής μας.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το σημαντικότερο μέρος της ευθύνης αφορά στους πολίτες εκείνους που είτε εγκαταλείπουν τα ζώα τους είτε εγκαταλείπουν τα κουτάβια που γεννούν τα ζώα τους, αδιαφορώντας για την τύχη τους.

Για το λόγο αυτό η τοποθέτηση των microchip και η δήλωση των στοιχείων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός από υποχρεωτική είναι και επιτακτική προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους!

Δήμος Έδεσσας

Έδεσσα: Ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου