Thursday, 28 March, 2024

Έδεσσα: Οι εκδηλώσεις μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου για τη Μικρασιατική καταστροφή

Η 14η Σεπτεμβρίου, είναι η ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Οι εκδηλώσεις, σε συνδιοργάνωση της Π.Ε. Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας και των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 τελέσθηκε Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας και εκφώνηση ομιλίας για το ιστορικό της ημέρας από τoν κ. Αντώνιο Μουράτογλου, Πρόεδρο Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα»
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
(Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου), κατάθεση στεφανιών, ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των φονευθέντων κατά την Μικρασιατική καταστροφή και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον Εθνικό μας Ύμνο.
Σε σύντομη δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής τόνισε:
«Δεν ξεχνούμε. 99 χρόνια πέρασαν από την Μικρασιατική καταστροφή και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, 99 χρόνια από όταν οι ξεριζωμένοι, εξαθλιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες μας, όσοι γλύτωσαν από τις διώξεις, τις κακουχίες και το μαχαίρι των Τούρκων, έφτασαν στην Μητέρα Ελλάδα και παρά τις τεράστιες δυσκολίες, με τη στήριξη των γηγενών Ελλήνων, έκαναν μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα. Εμείς οι νεότερες γενιές, δεν ξεχνούμε και τους τιμούμε και θα τους τιμούμε πάντοτε. Αιωνία τους η μνήμη».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου