Friday, 19 April, 2024

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας: Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας δεν είναι υποζύγια!
Με ενότητα και αποφασιστικότητα διεκδικούμε άμεσα μέτρα ενίσχυσης, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!

Η αγανάκτηση των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του νομού, όπως και ολόκληρης της χώρας, ξεχειλίζει εδώ και καιρό. Και αυτή η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να γίνουν οργανωμένος αγώνας διεκδίκησης συγκεκριμένων άμεσων μέτρων ενίσχυσης των ΚΥ. Αυτό εκφράστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΚΥ Κρύας Βρύσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία και με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, μετά από κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν σύσσωμοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι του ΚΥ.

Η πανδημία αποκάλυψε με τον πιο δραματικό τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις και ανεπάρκειες, την υποστελέχωση στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με ευθύνη τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.
Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ είναι πασιφανής ο ρόλος και η σημασία της ΠΦΥ στην αντιμετώπιση της, στα ΚΥ της ΠΕ Πέλλας παραμένει κενό το 40-55% των οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού, με αντίστοιχα τα κενά στις οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Έτσι, για παράδειγμα, στο ΚΥ Κρύας Βρύσης παραμένουν κενές 15 οργανικές θέσεις γιατρών, εκ των οποίων οι 9 είναι θέσεις παθολόγων και οι τρεις παιδιάτρων (!!!).
Στο ΚΥ Κρύας Βρύσης το πρόγραμμα των εμβολιαστικών κέντρων υλοποιείται με τεράστιες δυσκολίες, χάρη στο φιλότιμο και την υπερεργασία των γιατρών, των νοσηλευτών, του παραϊατρικού και του διοικητικού προσωπικού και των συναδέλφων στη καθαριότητα. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων έχουν γίνει «λάστιχο» και ο γιατρός ενός κέντρου καλείται να είναι ταυτόχρονα υπεύθυνος εμβολιασμού σε δύο εμβολιαστικά κέντρα.
Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμός για τους υγειονομικούς που δίνουν όλους αυτούς τους μήνες τη μάχη κατά της πανδημίας στα ΚΥ του νομού, το Υπ. Υγείας και η Υ.ΠΕ να αναφέρονται στην ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι του νέου κορονοϊού, όταν συστηματικά πετούν στο καλάθι των αχρήστων τις εκκλήσεις μας για επείγουσες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που θα έδιναν τη δυνατότητα στα ΚΥ να ανταποκριθούν στο τιτάνιο έργο του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση από τη μία, περικόπτει -εν μέσω πανδημίας- κατά 600 εκατομμύρια ευρώ το κονδύλι για την Υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 και αρνείται επίμονα να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτώντας παράλληλα από τους υγειονομικούς να γίνουν λάστιχο για να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν με δική της ευθύνη, και την ίδια στιγμή προσφέρει ζεστό χρήμα σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, τραπεζίτες με τη πρόσφατη νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή, με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.
Από τη μία στερεί από το λαό την ιατρική περίθαλψη που οφείλει να του εξασφαλίζει και από την άλλη εργάζεται πυρετωδώς στην υπηρεσία των μεγαλοεργοδοτών, καταργώντας το οκτάωρο και το πενθήμερο, θεσμοθετώντας τη δεκάωρη εργασία, επιβάλλοντας τον κυβερνητικό/εργοδοτικό έλεγχο στα σωματεία, παρεμποδίζοντας το δικαίωμα της απεργίας και μετατρέποντας τη συνδικαλιστική δράση σε ιδιώνυμο αδίκημα. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας με εφαλτήριο την σημερινή κινητοποίηση συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε τους φορείς και το λαό της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα των υγειονομικών. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας και απαιτούμε:
-Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Πέλλας. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εδώ και τώρα, όλοι οι συμβασιούχοι νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα που εργάζονται στα ΚΥ.
⦁ Να πάψουν τα ΚΥ να χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές άντλησης προσωπικού για να καλύπτονται οι ελλείψεις άλλων δομών υγείας. Η εφημεριακή κάλυψη του Πολυδύναμου Ιατρείου Πέλλας ως ιατρείου τουριστικού προορισμού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να γίνεται από γιατρούς του ΚΥ Κρύας Βρύσης Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός.
⦁ Το Υπ. Υγείας να εγγυηθεί την χορήγηση όλων των ημερών κανονικής αδείας του 2020 που λόγω της αναστολής δεν χορηγήθηκαν.
⦁ Να αποζημιωθεί η υπερωριακή απασχόληση του ιατρικού προσωπικού για την λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Να εκδοθεί ξεκάθαρη εγκύκλιος, ώστε οι ειδικευμένοι γιατροί που πέραν του πρωινού τακτικού ωραρίου, εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων και των ΚΥ ως αργά το βράδυ, τόσο τις καθημερινές όσο και κατά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, να αμείβονται με καθεστώς μεικτής εφημερίας για κάθε μέρα που απασχολούνται. Αντίστοιχα οι ειδικευόμενοι να αμείβονται με καθεστώς ενεργού εφημερίας.
⦁ Να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
⦁ Ο Νόμος έκτρωμα 4498/2017 θα μείνει στα χαρτιά! Διεκδικούμε 5ήμερο-πρωινό τακτικό 6ωρο-30ωρο την εβδομάδα-μία εφημερία την εβδομάδα με ρεπό εφημέρευσης.

Για το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας

Ο Πρόεδρος Αποστολίδης Χαράλαμπος

Ο ΓΓ Σανίδας Αργύρης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου