Saturday, 20 April, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός και ιστορικός πρόεδρος του Γ.Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών Βαγγέλης Μαλαματίδης

Άσχημη ημέρα ξεκίνησε σήμερα για τον Γιαννιτσώτικο αθλητισμό. Ο ιστορικός και εμβληματικός Πρόεδρος του Γ.Α.Σ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Βαγγέλης Μαλαματίδης

έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Ο σχετικά ξαφνικός χαμός του, συντάραξε τις καρδιές των ανθρώπων της ευρύτερης αθλητικής οικογένειας των Γιαννιτσών, αφού ο εκλιπών υπήρξε επί σειρά ετών εξέχον μέλος της.
Στην αθλητική του καριέρα ήταν επί σειρά ετών διακεκριμένος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, με εξωπραγματικές ικανότητες και δυνατότητες ακόμη και σε περασμένη ηλικία, σε σημείο που στα Γιαννιτσά το όνομά του, αναγορεύθηκε σε συνώνυμο του ικανού δρομέα και αθλητή μεγάλων αποστάσεων.
Την πιο λαμπρή αθλητική του ιστορία όμως ο τίμιος γίγαντας Βαγγέλης την έγραψε στο διοικητικό μετερίζι του ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, του πιο μαζικού αθλητικού συλλόγου στην ιστορία της πόλης και της περιοχής.
Το 1977 (ενώ ο σύλλογος βρίσκεται σε βρεφική ηλικία, έχοντας ιδρυθεί πριν 3 μόλις χρόνια) αναλαμβάνει την Προεδρία του και παραμένει σε αυτήν για 14 συναπτά χρόνια, έως και το 1991, οπότε παραδίδει στον αγαπημένο του «μαθητή» Γιώργο Δημητριάδη.
Στα δύσκολα «πέτρινα» χρόνια του ’70 και του ‘80, που στον αθλητισμό δύσκολα ευδοκιμεί κάτι πέρα από το ποδόσφαιρο, σχεδόν μόνος του κρατάει και μεταλαμπαδεύει τα ιδανικά και τις ευγενείς αξίες του αθλητισμού, σε πολλές γενιές αθλητών και συμπολιτών και εδραιώνει τον σύλλογο ως την κοιτίδα καλλιέργειας του κλασσικού αθλητισμού, αρχικά κυρίως του στίβου, αλλά μετέπειτα και των άλλων αθλημάτων. Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στέκεται στα πόδια του κι αρχίζει να εδραιώνεται και να πρωταγωνιστεί στο τοπικό αλλά και στο πανελλήνιο αθλητικό γίγνεσθαι.
Ο ίδιος δήλωνε και παρέμενε λάτρης του κλασσικού αθλητισμού, του στίβου, θεωρώντας το ως το κορυφαίο και κυρίαρχο ολυμπιακό άθλημα. Υπηρέτησε με πάθος και με πρωτοφανή ανιδιοτέλεια τις αθλητικές ιδέες του αλλά και την κοινωνικοπολιτική του κοσμοθεωρία. Και κέρδισε μία προνομιακή θέση στο βάθρο των ανυπότακτων ρομαντικών εργατών του ελληνικού αθλητισμού. Γιατί γι’ αυτό ακριβώς διακρίθηκε ιδιαίτερα. Για τον ρομαντικό, περήφανο, ηρωϊκό, ανιδιοτελή, συνεπή και μαχητικό τρόπο, με τον οποίο άσκησε τα διοικητικά του καθήκοντα, με ελάχιστη βοήθεια από τρίτους, μη διστάζοντας να κοντραρισθεί ακόμη και με τότε πανίσχυρους αθλητικούς παράγοντες και υπουργούς, πάντα πιστός στις αρχές και στις ιδέες του, κόντρα κυρίως στην εμπορευματοποίηση,στην κομματικοποίηση και στην άκρατη επαγγελματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Επί των διοικητικών του ημερών, το 1979 όμως λαμβάνει χώρα, η σημαντικότερη και πιο ιστορική κίνηση μαζικοποίησης και εξάπλωσης του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ στην κοινωνία και στην νεολαία των Γιαννιτσών και της περιοχής. Όταν μία μικρή ομάδα αθλητών (στην οποία είχα την τύχη να συμμετέχω με τις πενιχρές μου δυνάμεις) δεν έχει που να στεγάσει και να διοχετεύσει την διάθεσή της για ενεργή και οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα, αποφασίζεται και γίνεται, επί προεδρίας του, το ιστορικό βήμα της ίδρυσης των τμημάτων μπάσκετ, βόλεϋ και χάντ-μπωλ, ανδρών και γυναικών, και ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ γιγαντώνεται και καλλιεργεί πλέον, μαζί με τον στίβο, και τα 3 αυτά αθλήματα, με τις μετέπειτα γνωστές σημαντικές επιτυχίες, μπολιάζοντας στα ιδεώδη και την ευγενή άμιλλα του αθλητισμού γενιές και γενιές παιδιών των Γιαννιτσών και της περιφέρειάς τους.
Αναπολώντας και αναγνωρίζοντας την τεράστια και ανεκτίμητη προσφορά του, η αθλητική οικογένεια των Γιαννιτσών και του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, αποχαιρετούν τον γίγαντα της ζωής και του αθλητισμού, Βαγγέλη Μαλαματίδη, τον άνθρωπο που γιγάντωσε και στέριωσε τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ μέσα στην κοινωνία των Γιαννιτσών και στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας, με τον δικό του μοναδικό περήφανο, ηρωϊκό, μοναχικό, ανυπότακτο και ρομαντικό τρόπο. Καλό σου ταξίδι Πρόεδρε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΞΥΝΙΔΗΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου