Friday, 29 March, 2024

«Έχω γίνει ζητιάνος, η π.ρνη της Χατζηδημητρίου»! είπε ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΠ Κωνσταντίνο Μπαλτζίδη

«Τη Δευτέρα παίρνουν τα χρήματα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των Προγραμμάτων»

Ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Κ. Μπαλτζίδης μίλησε στο logospellas.gr για τα θέματα που δυσκολεύουν την Επιχείρηση και για όσα γίνεται προσπάθεια να προχωρήσουν, ώστε να στηριχτούν προγράμματα, Δομές και το Ωδείο του δήμου.

«Ανανεώσαμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αν και ακόμη δεν ήρθε η εισηγητική, την περιμένουμε. Εμείς παρόλα αυτά την ανανεώσαμε ήδη. Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι αν έρθουν, παράδειγμα, 108.000 ευρώ εγώ με ευλάβεια θα δώσω το ποσό, δεν θα συμβεί οτιδήποτε άλλο. Όπως γνωρίζουν ότι στις 9 Απριλίου του 2015 φάγαμε μία μπουνιά όταν μας παρακρατήθηκαν 454.000 ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα που ζήτησε ο Βαρουφάκης. Από μας σαν Επιχειρήσεις παρακρατήθηκαν χρήματα απευθείας από τη Γενική Γραμματεία, δε χρειάστηκε να μας ρωτήσουν όπως έγινε με τους δήμους που δε συμφώνησε η ΚΕΔΕ και δεν δόθηκαν…

Σε ότι έχει να κάνει με τους απλήρωτους εργαζόμενους και εργαζόμενες του Προγράμματος, ο κ. Μπαλτζίδης είπε ότι τα χρήματα των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2015 θα δοθούν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Από τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο μπαίνουν κανονικά κατά κωδικό σε μία σειρά για τους αορίστου, συμβασιούχους, κλπ προκαταβολές από το ΕΣΠΑ οπότε δε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Με ποιο ποσό επιχορηγείται η ΔΗΚΕΠΑΠ από τον δήμο;

«Κάθε χρόνο παίρνουμε 600.000 ευρώ ενώ πήρα επιπλέον 140.000 ευρώ από τον κωδικό του κεφαλαίου που έχει οριστεί από την ίδρυση της ΔΗΚΕΠΑΠ (το ποσό του κεφαλαίου ορίστηκε στα 2 εκατ ευρώ και ήδη έχει χρησιμοποιηθεί το ποσό του 1,300.000 ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια). Πλήρωσα μέχρι τον Οκτώβριο υπαλλήλους και τα εξειδικευμένα στελέχη από τα ΚΔΑΠ- ΑμεΑ, κ.α. Έχω γίνει ζητιάνος, η π.ρνη της Χατζηδημητρίου, όπως έχω πει στον δήμαρχο»! είπε ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ.

Αγωγές χιλιάδων ευρώ από τις πρώην Επιχειρήσεις Πολιτισμού

Ο κ. Μπαλτζίδης αναφέρθηκε στις αγωγές που δεν τελειώνουν, παρά τα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση της ΔΗΚΕΠΑΠ και το κλείσιμο των Καποδιστριακών πρώην Επιχειρήσεων. «Υπάρχουν παλιές πληγές και χρέη που μας κυνηγάνε, έχουμε πολλές αγωγές, από συμβασιούχους, γυμναστές, κ.α. από προγράμματα από τον Κύρρο, τον Μ. Αλέξανδρο, όλους τους πρώην δήμους. Κάποιες υποθέσεις εξ αυτών επιδικάστηκαν στο Εφετείο, πληρώνονται αμοιβές δικηγόρων, έξοδα… που ακόμη κι αν δικαιωθείς αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί. Κάποιοι κατόπιν συμφωνιών, αποποιούνται των τόκων, υποθέσεις από το 2006 έως το 2008, αλλά οι αγωγές έγιναν το 2011 και μετά. Έκανε αγωγή κάποιος από την Κρύα Βρύση αιτούμενος 19.800 ευρώ, αποποιήθηκε τους τόκους και θέλει μόνο το κεφάλαιο.

Εντωμεταξύ, δίπλα στο Νόμο υπήρχε τροπολογία που πήγαινε στον έφορα και ανέφερε πως αν βρει πακέτο από ιδιώτη ή Δημοτική Επιχείρηση να κρατήσει το 70%. Δηλαδή, έρχομαι εγώ σαν ΔΗΚΕΠΑΠ και χρωστάω 100.000 ευρώ, υπογράφω μαζί με το λογιστή και το νομικό σύμβουλο της Επιχείρησης στην εφορία ότι δεσμεύομαι ανά μήνα να πληρώνω 1.000 ευρώ (100 δόσεις). Αν μου έρθει χορηγία ή χρήματα από προγράμματα 50.000 ευρώ και πρέπει να πάρω φορολογική ενημερότητα, η εφορία θα μου κρατήσει 35.000 ευρώ! Είχαμε δύο τέτοια σκηνικά πολύ χοντρά 27 Ιουλίου και Σεπτέμβριο, παρακαλούσαμε τον Α.Κ. και το 70% το έκανε 50% και μετά 30%. Όμως είναι πάλι μεγάλα ποσά, όπου του είπα πως έγγειται στην ευχέρεια του έφορα και ότι είναι ιερά λεφτά γιατί αυτά πάνε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Κάποιοι άνθρωποι δεν θα πάρουν τα λεφτά τους… Αυτός δεν ξέρω αν ήθελε να δείξει επιτυχημένη εισπραξιμότητα … Εγώ αυτά τα 30 χιλιάρικα θα τα έδινα σε 30 δόσεις, σε δυόμισι χρόνια».

Επιπλέον, μίλησε για τη χρονιά που πέρασε και ήταν δύσκολη: «αλλά τη βγάλαμε σχεδόν αναίμακτα».

Όπως σημείωσε: «Πήρα μια απόφαση το Νοέμβριο για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, που ήρθαν τα παιδιά και με βρήκαν και τους είπα αν είναι να κάνω πολιτική και μόνο να πω ότι σας πήρα στη δουλειά χωρίς να μπορώ να σας πληρώσω, δε γίνεται. Η επιδότηση κάποτε ήταν 65% το Κράτος και 35% εμείς. Άλλαξε τελείως και έγινε 60% εμείς, που σημαίνει ότι σαν έξοδα μόνο οι γυμναστές θα μας κόστιζαν 75.000 ευρώ. Τις 50.000 ευρώ θα τις βάζαμε εμείς, τα υπόλοιπα το Κράτος, τα οποία παρακρατήθηκαν. Και για φέτος θα είναι άλλα τόσα, όμως εισηγηθήκαμε στο τελευταίο ΔΣ να το συνεχίσουμε και για τα παιδιά των ΑμεΑ που χρειάζονται τη γυμναστική και αν χρειαστώ βοήθεια έχω τη δέσμευση από τον δήμαρχο ότι θα με στηρίξει. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα θέματα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακά σχέδια και προτάσεις…».

Για το Ωδείο και την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών

Η μετακόμιση στο νέο χώρο έδωσε νέα πνοή, σύμφωνα με τον πρόεδρο και όπως υποστήριξε: «Όταν ανέλαβα οι μαθητές του Ωδείου ήταν 163 και τώρα είναι 244 καθώς ρίξαμε τις τιμές κατά 30-40% και υπάρχει η έκπτωση του 50% στο δεύτερο παιδί μιας οικογένειας. Επιπλέον, σχεδιάζουμε το Τμήμα fashion design όπου πολλές γυναίκες ιδιαίτερα ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν και προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε σύντομα».

Χριστίνα Παπαδοπούλου

«Έχω γίνει ζητιάνος, η π.ρνη της Χατζηδημητρίου»! είπε ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου