Friday, 19 April, 2024

«Ακέφαλα» τα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας

Στην αντικατάσταση της πλειονότητας των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων της χώρας προχωρά το υπουργείο Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Μπορεί η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για τις 146 προκηρυχθείσες θέσεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων του ΕΣΥ να λήγει στις 3 το μεσημέρι σήμερα, 19 Ιανουαρίου, μπορεί κάποιες υποψηφιότητες για περιφερειακά νοσοκομεία να έχουν κιόλας κατατεθεί, όμως γενικότερα η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν ήταν ιδιαίτερα «θερμή».

Πολλά έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για τις θέσεις των διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται άλλωστε για μία διαδικασία που ξεκίνησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εδώ και ένα χρόνο με την αποτυχημένη επιχείρηση… παραίτησης των διοικητών που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας κληρονόμησε από την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Η πενταμελής επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε αρνητικά για τις περισσότερες περιπτώσεις τόσο των διοικητών όσο και των αναπληρωτών διοικητών. Για τους συγκεκριμένους, η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε παύση των καθηκόντων τους.

Αντίθετα, οι περισσότεροι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, παραμένουν στις θέσεις τους. Όπως σημειώνει, όμως, το υπουργείο Υγείας, υπήρξαν και περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους – παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- «η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».

Πιο συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αν. διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κ. Τσιαμήτρου, οπότε και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να οριστεί διοικητής. Προς το παρόν καθήκοντα αναπληρωτή διοικητή έχει αναλάβει ο παιδίατρος και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Γ. Κουτσός.

Για τις αλλαγές των διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης επισήμανε, ότι πέρα από τα άλλα προσόντα, οι νέοι διοικητές θα πρέπει να είναι «καθαροί» όπως χαρακτηριστικά είπε, ώστε να μπορούν να ασκήσουν διοίκηση και «να συμφωνούν με το πολιτικό σχέδιο» για στήριξη της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός είπε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που παρέλαβε η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Παραλάβαμε καμένη γη. Νιώσαμε εγώ και ο Ανδρέας Ξανθός σαν να είχαμε ένα συναρμολογούμενο παιχνίδι από το οποίο κάθε μέρα έφευγαν κομμάτια. Μία κατάσταση χαοτική» είπε ο κ. Πολάκης, ξεχνώντας ίσως ότι και η αμέσως προηγούμενη ηγεσία πάλι της ίδιας κυβέρνησης ήταν…

Χ.Π.

«Ακέφαλα» τα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου