Tuesday, 16 April, 2024

Ακατάλληλο το νερό στον Άγιο Αθανάσιο λόγω ανομβρίας!

Το ΔΣ του Οικιστικού Συλλόγου Πολιτισμού & Προστασίας Παραδοσιακότητας Παλαιού Αγ. Αθανασίου απαιτεί ενημέρωση από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ε.

Στο δελτίο τύπου που υπογράφει η προϊσταμένη της Δ.Ε.Υ.Α.Ε, Σύρκου Θεανώ, αναφέρεται:
Σας ενημερώνουμε ότι, εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας νερού από τις πηγές από όπου υδροδοτείται ο οικισμός Π. Αγίου Αθανασίου, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυση του δικτύου από παράλληλο δίκτυο, η ποιότητα του νερού στο οποίο δεν είναι διασφαλισμένη. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι το νερό που φτάνει στις βρύσες του καταναλωτή είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και επιβάλλεται η διακοπή της χρήσης του ως πόσιμο.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τους καταναλωτές, τοιχοκολλώντας σε εμφανή σημεία του οικισμού τη σχετική συνημμένη ανακοίνωση.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Ε. διερευνά κάθε δυνατή εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης του οικισμού.
Τι λέει η ανακοίνωση του ΔΣ του Οικιστικού Συλλόγου Πολιτισμού & Προστασίας Παραδοσιακότητας Παλ. Αγ. Αθανασίου:
Κυρίες και κύριοι του ΔΣ της ΔΕΥΑ Εδέσσης,
Την ώρα που αποστέλλονται πεισματικά σωριδόν λογαριασμοί νερού από την εταιρεία σας ύψους 59,50 ή 500.00 ή και 600,00 και πλέον ευρώ ανά εξοχική κατοικία σε ανυποψίαστους για προηγούμενα χρέη ιδιοκτήτες στο Παλ. Αγ. Αθανάσιο, χωρίς μάλιστα να έχουν υπογραφεί συμβάσεις υδροδότησης και χωρίς να έχουν παραλάβει στο παρελθόν λογαριασμούς όπως και οι ίδιοι πιστοποιούν με υπεύθυνες δηλώσεις που σας προσκομίζονται δια του νομικού συμβούλου του Συλλόγου,
την ώρα που ο Σύλλογος μας βρίσκεται σε γενικότερη διαπραγμάτευση με την εταιρεία σας,
η εταιρεία σας ανακοινώνει (πιστοποιώντας τις έως τώρα ορθές διαμαρτυρίες μας) τη ΜΗ ΠΟΣΙΜΟΤΗΤΑ του νερού της περιοχής λόγω ανομβρίας και όχι λόγω κάποιου εκτάκτου γεγονότος ή βλάβης!
Εύλογα τίθενται τα ερωτήματα στις αναφορές του περιεχομένου της ανακοίνωσης σας:
-ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ: Πως προκύπτει αυτό; Ποια η απαιτούμενη ποσότητα για τον Οικισμό και ποια η νέα, ώστε να διαπιστωθεί από την εταιρείας σας η μείωση;
-ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ: Το ζήτημα αυτό αφορά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Υπάρχει ή όχι υποχρέωση παροχής νερού και σε τέτοια περίοδο; Είναι λόγος μείωσης της ποσότητας στη συγκεκριμένη περιοχή; Πως δικαιολογείται η ύπαρξη κανονικής ποσότητας όπως και προηγουμένως, σε διάστημα προ της έκδοσης της ανακοίνωσης; Πως δικαιολογείται η ύπαρξη άφθονου νερού στο παράλληλο δίκτυο; ποιο είναι αυτό; Σχετίζεται και πως με αυτό της ύδρευσης;
-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΔΙΚΤΥΟ: Είναι το άρδευσης ή άλλο; Πότε έγινε η ενίσχυση αυτή; Γιατί επιλέγεται η διασφάλιση της ποσότητας και όχι της ποιότητας; Η υποχρέωση της ΔΕΥΑΕ είναι μόνο ως προς την ποσότητα ή ταυτόχρονα και ως προς τη ποιότητα;
-ΔΙΑΚΟΠΗ ΩΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ: Η νεώτερη ανακοίνωση θα προκύψει όταν πάψει η παρατεταμένη ανομβρία ή όταν γίνει πόσιμο το νερό του παράλληλου δικτύου; Το παράλληλο δίκτυο είναι διασωληνωμένο; Αν όχι, πως διασφαλίζεται ότι μπορεί χωρίς επιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις, εκτός από την πόση, πχ. μαγειρική;
Παρατηρήσεις:
– η εταιρεία σας κρίνει αναγκαία την απαγόρευση πόσης νερού χωρίς μάλιστα να προβεί σε χημικές αναλύσεις αξιολογώντας το εκ των προτέρων ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ, κάτι που ουδέποτε έως τώρα παραδεχόταν.
Το παρεχόμενο νερό στον Οικισμό ήταν κατάλληλο επί σειρά ετών έως αυτή τη χρονική περίοδο και τώρα ακατάλληλο;
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την εμμονή του Συλλόγου μας για χημικές αναλύσεις από κρατικό και όχι ιδιωτικό φορέα, που να περιλαμβάνουν και αναλύσεις ιζημάτων, λάσπης, κλπ που τώρα θεωρούνται από την εταιρεία σας αυτονόητα ώστε να συστήνουν τη διακοπή χρήσης προς κατανάλωση.
– Ευελπιστούμε ότι γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη εορταστική περίοδος είναι η ΜΟΝΗ περίοδος ετησίως, που ο Οικισμός ανθεί τουριστικά με σχεδόν πλήρη καταλύματα και κατοικίες.
Σ΄ αυτή τη περίοδο δηλώνει η εταιρεία σας και επίσημα (γιατί στη πράξη μας είναι γνωστό από τα περασμένα έτη), αδυναμία να υδροδοτήσει με επαρκή ποσότητα αλλά και ποιότητα τον Οικισμό με το αγαθό που λέγεται νερό, για το οποίο παρά ταύτα καλούνται οικιστές και επαγγελματίες να πληρώσουν υπέρογκους και μη ορθολογικούς λογαριασμούς.
– Ελπίζουμε ότι η εταιρεία σας αυτή τη φορά θα απαντήσει επί της ουσίας στα σοβαρότατα ερωτήματα του Συλλόγου μας και γενικότερα των οικιστών & επαγγελματιών της περιοχής που για ακόμα μία φορά πλήττονται στη κυριότερη τουριστική περίοδο.
Κλείνοντας θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε (και γι αυτό την επισυνάπτουμε) την επιστολή-ανακοίνωση σας (από 08.12.2014), που μας αποστείλατε δια του Αντιδημάρχου Χρήστου Βερικούκη. Από την εταιρία σας δε διαπιστώνεται και δεν ανακοινώνεται πρόβλημα ανομβρίας, ενώ ουδέποτε εκδώσατε παρόμοια ανακοίνωση τα τελευταία έτη για ακαταλληλότητα του νερού παρά μόνο μία ενημερωτική περί λογαριασμών, συμβάσεων κλπ. που αφορά περισσότερο τους μόνιμους κατοίκους του συνόλου του Δήμου, παρά τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών του Παλ. Αγ. Αθανασίου. Στην ίδια ανακοίνωση της 08.12.2014 παρακολουθούμε την ανακολουθία των λόγων και των πράξεων της εταιρείας, όπου τότε ορθώς δίνατε προτεραιότητα, αρχικά στη σύναψη συμβάσεων υδροδότησης με τους ιδιοκτήτες και ακολούθως στην έκδοση λογαριασμών, ενώ σήμερα πράττετε ακριβώς το αντίθετο, χωρίς καν την ολοκλήρωση των προεργασιών-ελέγχων και χωρίς φυσικά να έχει αλλάξει κάτι στην υδροδότηση του Οικισμού μας όπως πέρσι προαναγγείλατε !
Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος μας,
Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση,
Αναμένοντας την άρση της απαγόρευσης κατανάλωσης νερού με νέα σας ανακοίνωση!

Ακατάλληλο το νερό στον Άγιο Αθανάσιο λόγω ανομβρίας!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου