Friday, 29 March, 2024

Αλμωπία: Πέθανε από τις αναθυμιάσεις μούστου – Οι κίνδυνοι κατά τη ζύμωση

Σύμφωνα με το δελτίο της Αστυνομίας, σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου 2018, και περίπου στις 11.10 ώρα στην Πιπεριά Αλμωπίας

ένας 28χρονος κατά τη διάρκεια εργασιών ανάδευσης μούστου στο οινοποιείο ιδιοκτησίας του, έχασε τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, όπου και κατέληξε. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλμωπίας.
Λόγω πολλών παρόμοιων τραγικών φαινομένων κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καλό είναι να γνωρίζουμε τους κινδύνους από τις αναθυμιάσεις κατά τη ζύμωση του μούστου
Η διατήρηση μιας μικρής φλόγας από έναν απλό αναπτήρα ή ένα κερί αποτελεί την ασφαλέστερη ένδειξη για την καταλληλότητα του χώρου όπου πραγματοποιείται αλκοολική ζύμωση, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Άγγελος Ρούβαλης, με αφορμή τα δυστυχήματα που συχνά σημειώνονται κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και παράγωγης του οίνου.
Το χθεσινό εργατικό ατύχημα σε καθαρισμό δεξαμενής σταφυλιών στο Ηράκλειο, λίγες ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων σε δεξαμενή αποστακτηρίου τσίπουρου στην Λευκάδα, υποδηλώνει τους κινδύνους που ενέχει αυτή η, κατά τα άλλα, εύθυμη διαδικασία παραγωγής οίνου.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΟ, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 80% της παραγωγής και εμπορίας του ελληνικού κρασιού υπενθυμίζει στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς να μην αγνοούν αυτήν την απλή συμβουλή.
«Οι αναθυμιάσεις είναι ένα σοβαρό και παλαιό πρόβλημα. Έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, διαχρονικά, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Γαλλία και παντού» σημειώνει ο κ. Ρούβαλης, αναφερόμενος στο δυστύχημα της Λευκάδας. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στην αλκοολική ζύμωση, η οποία είναι μια φυσική ζύμωση από μικροοργανισμούς που μετατρέπουν τον μούστο σε κρασί.
«Οι ζυμομύκητες τρώνε το σάκχαρο του σταφυλιού και μας δίνουν οινόπνευμα και διοξείδιο του άνθρακα. Δεν παράγεται τίποτα άλλο, όλα τα υπόλοιπα είναι τα θετικά στοιχεία του κρασιού, οι βιταμίνες του σταφυλιού, τα ιχνοστοιχεία, οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τις ξέρουμε στον φρουτοχυμό και στο κρασί. Η μόνη αλλαγή είναι η μετατροπή του σακχάρου σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Το τελευταίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα αλλά παραμένει χαμηλά διότι είναι βαρύτερο από τον αέρα. Εάν λοιπόν έχει κάποιος ένα βαρελάκι σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο υπόγειο και γίνεται ζύμωση, όπου καίγεται το οξυγόνο, τότε ο χώρος γεμίζει από το αέριο αυτό, το οποίο λόγο της έλλειψης οσμής δεν γίνεται αντιληπτό. Συνέπεια είναι, η ατονία, η ζάλη και στη συνέχεια η λιποθυμία. Επομένως όπου υπάρχει αλκοολική ζύμωση είτε σε βαρέλι, είτε σε δεξαμενή είτε σε χώρο υπόγειο που δεν αερίζεται στη διάρκεια του τρύγου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εάν θέλει κάποιος να μπει σε μια δεξαμενή όπου πραγματοποιείται ζύμωση το πιο απλό που οφείλει να κάνει είναι να ανάψει έναν αναπτήρα, ένα σπίρτο ή ένα κερί και να παρακολουθήσει την φλόγα και την διάρκεια της. Η καύση της προϋποθέτει την ύπαρξη οξυγόνου άρα και την ασφάλεια της πρόσβασης…» επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά στο χθεσινό ατύχημα στο Ηράκλειο με την ποτάσα που περιέλουσε τέσσερα άτομα ο κ. Ρούβαλης δηλώνει ότι είναι διαφορετικής τάξης ζήτημα και οφείλεται σε στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος. «Είναι σαν κάποιος που συμμετέχει στη συγκομιδή των σταφυλιών να τραυματίσει το χέρι του με το ψαλίδι κοπής» λέει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι απαιτείται προσοχή και στη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών και γενικότερα των χώρων αποθήκευσης διότι χρησιμοποιούνται υδατικά διαλείμματα με ισχυρά απορρυπαντικά, υγρά ιδιαίτερα επικίνδυνα, όταν πέσουν στο δέρμα και κυρίως στα μάτια. «Για τον λόγο αυτό όταν γίνεται πλύση δεξαμενών, βασική προϋπόθεση είναι όλοι να φορούν μάσκα» υπογραμμίζει.
Αυτά είναι τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας που συνιστά ο κ. Ρούβαλης, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η αλκοολική ζύμωση είναι μια απλή φυσική διαδικασία και ότι ο τρύγος είναι μια γιορτή, όπως και αυτή στην οποία παραβρίσκεται, «Τα Οινοξένια», που πραγματοποιούνται από τον δήμο Αιγιάλειας με πολλές εκδηλώσεις, δοκιμές κρασιών, εποχικά εδέσματα και χαρούμενη ατμόσφαιρα η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβρη.
πληροφορίες από iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου