Friday, 29 March, 2024

«Ανοίγουν» οι εμβολιασμοί για τους 40-49 ετών

Περισσότεροι από 2.758.780 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη χώρα, με 1.964.640 πολίτες να έχουν λάβει την 1η δόση

και 790.140 και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Εκτενή αναφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού.
Τονίζοντας ότι τα 15 περιστατικά θρομβώσεων σε σύνολο 7,9 εκατομμυρίων εμβολιασμών αφορούσαν γυναίκες 18-49 ετών, με μέση ηλικία τα 37 έτη, ανακοίνωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγησή του στην Ελλάδα, μετά από λεπτομερή έλεγχος για τα θρομβωτικά επεισόδια που συνοδεύονται από θρομβοπενία. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου και στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca, δίνεται η δυνατότητα να χορηγείται η δεύτερη δόση στις 8 αντί στις 12 εβδομάδες.
«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η γενικότερη σύσταση θα είναι οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή επιθυμούν να καταστούν έγκυοι να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca.
«Την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε πως στάδιο μετά από στάδιο φτάσαμε από την πλήρη απαγόρευση στο στάδιο του να εμβολιάζεται μια έγκυος όπως ο γενικός πληθυσμός» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
«Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν από τις ΗΠΑ, έδειξαν ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον εμβολιασμό. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, έδωσαν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής στην κύηση» πρόσθεσε.
«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, αυτό δεν συνεπάγεται διακοπή της κύησης. Είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία. Αυτή η τυπικότητα να μην αποτελέσει εμπόδια για την αναπαραγωγή των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία».
«Είναι προτιμότερο μια έγκυος γυναίκα να εμβολιαστεί με ένα mRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε τα δεδομένα» απάντησε η κυρία Θεοδωρίδου, σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για τις εγκύους.
«Ανοίγουν» οι ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49
Tη Μ. Πέμπτη, 29 Απριλίου ξεκινούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των 40-44 μόνο με AstraZeneca. Το Μ. Σάββατο, 1η Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολισμούς των ηλικιών 45-49 και με τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Την Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για το Johnson & Johnson.
«Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 30-39 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca δεδομένου ότι είχαμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Τα ραντεβού είναι αρκετά και κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού αύριο, μπορεί να εμβολιαστεί ήδη από την Μεγάλη Τετάρτη.

ΑΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου