Thursday, 28 March, 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές

Στον «αέρα» φαίνεται πως είναι το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και του click away τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μετά τα ανησυχητικά επιδημιολογικά

δεδομένα των τελευταίων ημερών αλλά και μετά τις εικόνες συνωστισμού έξω από εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανείων.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τρίτο «κύμα» της πανδημίας είναι πλέον προ των πυλών, τονίζοντας μάλιστα ότι θα υπάρχουν «πολλά θύματα».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος ανέφερε πως οι επιστήμονες βλέπουν τον ιό και τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν και πως ο ίδιος σοκαρίστηκε από τις εικόνες των Θεοφανείων.
«Με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, που μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 είπε πως ο συνωστισμός των Θεοφανείων όχι μόνο τον ανησύχησε αλλά τον φόβισε.
«Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων είπε:
«Ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό».
Χαρακτήρισε δε, λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, υποστηρίζοντας ότι πρώτα θα έπρεπε να πάρουμε το «αποτύπωμα» των γιορτών και μετά να ληφθούν αποφάσεις.
«Τίποτα δεν είναι δεδομένο»
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο πρώτος αξιωματούχος που μίλησε σήμερα για λήψη αυστηρότερων μέτρων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, «ακόμη και αιφνιδιαστικά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριότητα θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο ίδιος.
Τη σκυτάλη πήρε λίγη ώρα αργότερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μιλώντας στον ίδιο σταθμό δήλωσε πως «τίποτα δεν είναι δεδομένο».
«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» είπε η ίδια αναφορικά με τα σχολεία.
Και συμπλήρωσε:
«Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν οι μικροί μαθητές στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα άφησε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε πως τον καλύπτει απολύτως η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη.
«Αυξήθηκε η κινητικότητα στις γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.
«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών.
Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία– νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου