Friday, 19 April, 2024

Αντιπλημμυρικό έργο στην πόλη της Έδεσσας: Πέτυχε, παρά τις αντιδράσεις

Τα όσα έχουν ακουστεί και γίνει, σχετικά με την κατασκευή της Β’ Φάσης του αντιπλημμυρικού έργου στην πόλη της Έδεσσας, ίσως δεν έχουν προηγούμενο σε όλη τη χώρα.

Καταρχήν, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, προτάθηκε προς την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας η αναγκαιότητα της κατασκευής αυτού του έργου, ως ζωτικής σημασίας, που θα συνέβαλε στην Αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.

Το έργο πράγματι εγκρίθηκε, ωστόσο, κάποιοι Εδεσσαίοι, έγειραν τις ενστάσεις τους, και ακολουθήθηκε ο δρόμος της δικαιοσύνης, γεγονός που συνέβαλε στις καθυστερήσεις του.

Υπήρξε μάλιστα και πολιτική αντιπαράθεση, με τα βέλη να στρέφονται κατά του Δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου και του Αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή. Μετά όμως, τη δικαίωση από τα δικαστήρια, το έργο συνεχίστηκε απρόσκοπτα μέχρι την ολοκλήρωση του, με τις αιτιολογημένες καθυστερήσεις του.

Οι εργασίες έγιναν στον ποταμό Εδεσσαίο (μεγάλος ποταμοβραχίονας) που διέρχεται την οδό Τσιμισκή και καταλήγει στον διπλό καταρράκτη και στον καταρράκτη “Καράνο”. Στην ευθεία του είναι περίπου 840 μέτρα.

Η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου ήταν επιβεβλημένη, και για τον λόγο που προαναφέραμε, αλλά και γιατί έπρεπε να αλλάξουν τα πρανή και να τοποθετηθούν νέα τοιχία αντιστήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδια για την αρχική εικόνα που υπήρχε στον ποταμό, έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και σύμφωνα με τις αναφορές,  το έργο ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1956.

Οπότε, έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να έχει γίνει κάτι, καθώς μεσολάβησαν από τότε 66 χρόνια!!!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των σημερινών τεχνικών, στην κοίτη του ήταν τόσο καλά μελετημένο, που τους άφησε άφωνους!

Όπως μας είπε κάποιος από αυτούς: «Ειλικρινά, δεν περιμέναμε να έχει γίνει τόσο καλή δουλειά, από τους τότε κατασκευαστές Ιταλούς»!

Τα πρανή εκείνης της εποχής, από πέτρα και πλεκτό σύρμα, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Είχε μάλιστα επισημανθεί ( στην διάρκεια των εργασιών) να δίνεται μεγάλη προσοχή, καθώς οι βροχοπτώσεις είχαν ρίξει δέντρα μέσα στα ποτάμια και είχαν δημιουργήσει την κατάρρευση των φυσικών αναχωμάτων. Τελικά, “τέλος καλό, όλα καλά”.

Τι πρέπει να γίνει στο μέλλον

Καταρχήν, υπάρχει απάντηση στο ερώτημα, αν όλα είναι καλά; Το έργο, έδωσε “εξετάσεις” στις πρόσφατες βροχοπτώσεις και πέτυχε. Παρόλο που υπήρξε αρκετή βροχή, στο ποτάμι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Κάποιοι βέβαια, προσπάθησαν να πούνε τα αντίθετα, διαψεύστηκαν όμως, παταγωδώς! Ας δούμε όμως, και την πλευρά, πιθανόν της υπερβολής… Αν πέσει βροχή, όπως της δεκαετίας του 1970, τότε που πλημμύρισε η Έδεσσα, θα αντέξει το έργο, για να σηκώσει όλο αυτό το φορτίο;

Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του πρώην Δημάρχου Γιάννη Σόντρα, υπάρχει θέμα! Σε αυτό το σημείο, ειδικός  επιστήμονας μας καταθέτει και την δική του άποψη. “Επιβάλλεται να γίνουν και συμπληρωματικά έργα, για να καλύψουν συμπληρωματικά την Αντιπλημμυρική προστασία”. Η μελλοντική πρόταση αναφέρεται στην διευθέτηση του ρέματος της Καρυδιάς, που φέρνει και διάφορα υλικά προς τα ποτάμια της Έδεσσας.

Παράλληλα να γίνει η κατασκευή φράγματος στην περιοχή των Βρυττών, το οποίο θα έχει διπλό σκοπό.

Αρχικά θα βοηθήσει στην συμπληρωματική άρδευση της περιοχής και κατά δεύτερο λόγο στην  ελεγχόμενη ροή των υδάτων και στον εμπλουτισμό της λίμνης. Υπάρχει όμως, και ένα άλλο θέμα, που πρέπει να το δούνε οι αρμόδιοι.

Η επιστημονική άποψη, προτείνει την καθαίρεση δύο γεφυρών από όπου περνά το νερό μέσα στην πόλη. Πρόκειται για τις γέφυρες των οδών 18ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου. Αν προσέξει κανείς καλύτερα, κάτω από τις γέφυρες και ειδικότερα στη μέση τους, υπάρχουν κολώνες, που λειτουργούν ανασταλτικά στην ομαλή ροή του νερού, ειδικά όταν υπάρχει θέμα έντονων βροχοπτώσεων. Προτείνεται λοιπόν η καθαίρεση και η αντικατάσταση τους με άλλου είδους γέφυρες!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το έργο που έγινε, είναι χρησιμότατο για την πόλη της Έδεσσας.

Το Αντιπλημμυρικό στην ολοκλήρωση του, είναι σίγουρα το πρώτο έργο ουσίας για την περιοχή και ολοκληρώθηκε σε βάθος χρόνου. Όσοι λένε το αντίθετο, μάλλον εθελοτυφλούν. Θα πρέπει τώρα να ληφθούν στα υπόψιν και οι συμπληρωματικές προτάσεις, για να έχουμε ένα έργο που θα καλύπτει ακόμα και τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου