Thursday, 28 March, 2024

«Απεταξάμην… τον ΣΥΡΙΖΑ» και ο Καραγιάννης από τη Σκύδρα

Κύμα διαψεύσεων προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δημοτικούς συνδυασμούς που στηρίζει η Κουμουνδούρου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ο ένας μετά τον άλλον, οι υποψήφιοι δήμαρχοι αρνούνται τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, είτε για λόγους τακτικής – δηλαδή η στόχευση στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ακροατήριο- είτε γιατί δεν θέλουν να ταυτιστούν με την Κουμουνδούρου.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ όμως ήρθε και σε πλήρη αντίθεση με τη λογική που επέλεξε η Κουμουνδούρου σε αυτές τις εκλογές, δηλαδή να μη δώσει χρίσματα σε υποψήφιους δημάρχους. Και αυτό ακριβώς στηλίτευσε και η Τοπική Οργάνωση του Λασιθίου, η οποία διαφώνησε με την κεντρική επιλογή του κυβερνώντος κόμματος:
«Στην ανακοίνωση [σ.σ. της Κουμουνδούρου] με σαφήνεια αναφέρεται ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τη λογική των κομματικών χρισμάτων γιατί σέβεται και πιστεύει βαθιά στις αυθεντικές αυτοδιοικητικές διεργασίες που ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις και οδηγούν στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων με συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες”, η ομαδική παρουσίαση διαφορετικών συνδυασμών, διαφορετικών τόπων σε μία λίστα δημιουργεί την εντύπωση “χρισμάτων” και κομματικής παρέμβασης. Αυτή η λογική δεν υπάρχει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά ούτε στο Λασίθι ειδικότερα».
Πέραν των εσωκομματικών αντιδράσεων, πολλοί ήταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που πήραν αποστάσεις από το κάλεσμα του κόμματος πανελλαδικά, όπως και στον Δήμο Σκύδρας, όπου ο Συνδυασμός “Ο Δήμος στους Δημότες” με επικεφαλής τον Μιχάλη Καραγιάννη, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε στήριξη και συνεννόηση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα ο υποψήφιος δήμαρχος Μ. Καραγιάννης αναφέρει: “Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ” είναι μία ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη αυτοδιοικητική παράταξη. Ποτέ δεν ζήτησε ούτε ήρθε σε συνεννόηση με κανένα πολιτικό κόμμα για να λάβει την στήριξή του. Αντιπροσωπεύουμε το σύνολο των ανθρώπων του Δήμου μας και από αυτούς ζητάμε την ψήφο τους και την στήριξή τους για την ανατροπή στο Δήμο Σκύδρας”.
Στα ίδια πλαίσια φαίνεται να κινείται και ο Συνδυασμός “Ενωμένοι για την Αλμωπία” του Σάκη Χατζηδημητρίου.
ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν προσπαθούμε να καπελώσουμε»
Το κύμα αντιδράσεων, υποχρέωσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε διευκρινίσεις με νέα ανακοίνωση. «Στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου και προστίθεται:
«Η κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης. Εξάλλου, στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται, για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου