Thursday, 25 April, 2024

Απολογισμός δημάρχου Έδεσσας Δ. Γιάννου για τα πεπραγμένα του 2015

Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η συζήτηση για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Έδεσσας για το έτος 2015.

Ο δήμαρχος Έδεσσας μίλησε για τα έργα που έχουν γίνει τον προηγούμενο χρόνο, παραδεχόμενος λάθη και παραλείψεις που έγιναν. “Σκόπιμο θεωρώ να επισημάνω από την αρχή ότι η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική και ξεπερνάει τα στενά όρια του Δήμου, ως Οργανισμού. Με άλλα λόγια αφορά μία προσπάθεια του συνόλου των αιρετών και των υπαλλήλων του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, αλλά και των συλλογικών εκφάνσεων της κοινωνίας, όπως επίσης και των ενεργών πολιτών.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΕΡΓΑ
Προτάσεις
Το 2015 ήταν έτος κλεισίματος της Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013 και ουσιαστικά υπήρξαν ελάχιστες προκηρύξεις για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και κυρίως τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κοινοτική Πρωτοβουλία Leader. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου καταφέραμε να υποβάλουμε προτάσεις, αλλά και να έχουμε εγκρίσεις και κάποια έργα. Θέλω να τονίσω πως με την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα χρηματοδοτούμενα έργα είναι ο μόνος ίσως τρόπος υλοποίησης σημαντικών έργων και γι’ αυτό έχουμε δώσει έμφαση σε αυτά και προσπαθούμε να έχουμε όσες περισσότερες εντάξεις και υλοποιήσεις χρηματοδοτούμενων έργων.
Το 2015 μελετήθηκαν, υποβλήθηκαν προτάσεις και εντάχθηκαν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα τέσσερα σημαντικά έργα, τα οποία δημοπρατήθηκαν και είναι σε εξέλιξη. Τα έργα αυτά είναι:
1. «Επένδυση λιμνοδεξαμενής Τ.Κ. Αγ. Φωτεινής» στο πρόγραμμα LEADER με προϋπολογισμό 189.420,00€.
2. «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας Τ.Κ. Μεσημερίου» στο πρόγραμμα LEADER με προϋπολογισμό 498.500,00€.
3. «Ανάπλαση Κεντρικού Άξονα Τ.Κ. Άγρα» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 1.000.000,00€.
4. «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Έδεσσας-Τ.Κ. Κερασιάς» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 275.364,89€.
Επίσης το 2015 εκπονήσαμε τις μελέτες και υποβλήθηκαν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για κάποια έργα που τελικά δεν εντάχθηκαν, αλλά οι μελέτες είναι ώριμες και είμαστε έτοιμοι για επανυποβολή τους στην επόμενη διαχειριστική περίοδο.
Τα έργα αυτά είναι:
1. «Αρδευτικό δίκτυο Τ.Κ. Φλαμουριάς» προϋπολογισμού 263.751,58€.
2. «Αρδευτικό δίκτυο στην Τ.Κ. Πλατάνης» προϋπολογισμού 257.000,00€.
3. «Αρδευτικό δίκτυο Άρνισσας» προϋπολογισμού 450.000,00€.
4. «Ανάπλαση οικισμού Άρνισσας» προϋπολογισμού 2.715.000,00€.
5. «Ανάπλαση οδού 25ης Μαρτίου» προϋπολογισμού 4.586.000,00€.
6. «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας ΤΚ Άρνισσας» προϋπολογισμού 205.157,85€.
7. «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας ΤΚ Παναγίτσας» προϋπολογισμού 347.616,27€.
Τέλος, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε πόρους για την υλοποίηση έργων στην περιοχή μας καταθέσαμε μία σειρά προτάσεων στους διαχειριστές του αγωγού ΤΑΡ. Είναι πολιτική της ιδιοκτησίας του αγωγού να πραγματοποιήσουν κάποια έργα στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο ΤΑΡ και για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για τα εξής έργα:
1. Δημιουργία νέου γηπέδου (αγωνιστικός χώρος και βασικές υποδομές) στη θέση Πασά Τσαΐρ
2. Αποκατάσταση οικία Ζήμνα και επανάχρησή της ως επισκέψιμου χώρου
3. Σύστημα πυρόσβεσης Γηροκομείου Έδεσσας.
4. Αγορά μικρού λεωφορείου (17 θέσεων) για τη μεταφορά ΑμΕΑ στις καθημερινές δραστηριότητες της δομής υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ».
5. Αναστύλωση Πύργου 14ου αιώνα στο Κάτω Γραμματικό.
6. Έργα αγροτικής οδοποιίας σε Αγία Φωτεινή, Φλαμουριά, Άνω και Κάτω Γραμματικό
7. Επισκευή στέγης αίθουσας εκδηλώσεων (κτήριο πρώην «Σπίτι του Παιδιού») και διαμόρφωση περιβόλου εκκλησίας Κάτω Γραμματικού.
8. Διαμόρφωση πλατείας παλιού υδραγωγείου και μικρή επέκταση δικτύου ΦΟΠ Άνω Γραμματικού.
9. Επέκταση αρδευτικού δικτύου στο Άνω Γραμματικό.
10. Βελτίωση βατότητας δρόμων εντός του οικισμού της Αγίας Φωτεινής.
11. Διαμόρφωση πλατείας Φλαμουριάς.
Μελέτες
Το 2015 εκπονήθηκαν οι μελέτες :
1. Σύνταξη φακέλων για έκδοση της άδειας χρήσης νερού των υφιστάμενων αρδευτικών σημείων υδροληψίας του Δήμου Έδεσσας
2. Σύνταξη φακέλου περιβαλλοντικών στοιχείων για την ανόρυξη τριών αρδευτικών γεωτρήσεων στους οικισμούς : Σωτήρας, Μαργαρίτας και Λύκων
3. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σύνταξη φακέλου περιβαλλοντικών στοιχείων για την άδεια εκτέλεσης:
Α) αρδευτικού δικτύου στην Τ.Κ. Φλαμουριάς
Β) Επαναδιάνοιξη αρδευτικής γεώτρησης στην Τ.Κ. Βρυτών
Γ) Επαναδιάνοιξη αρδευτικής γεώτρησης Π. Αγ. Αθανασίου
4. Αρχιτεκτονική αποτύπωση, νομιμοποίηση, δανειοδότηση και τεχνική μελέτη λειτουργίας κλειστού κολυμβητήριου Έδεσσας
5. Οικονομοτεχνική μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό
6. Κυκλοφοριακή μελέτη εμπορικού κέντρου και λοιπών σημαντικών οδικών αξόνων της πόλης της Έδεσσας
Θέλω να επισημάνω την εξαιρετική σημασία των δύο τελευταίων μελετών, που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό και την κυκλοφοριακή μελέτη, διότι αποτελούν τα εργαλεία η πρώτη μελέτη για την αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας στο δημοτικό φωτισμό και η δεύτερη για την πραγματοποίηση δραστικών παρεμβάσεων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στο κυκλοφοριακό της Έδεσσας.
Σημαντικές προμήθειες
Εκτός από τις τρέχουσες προμήθειες για τη λειτουργία του Δήμου και τις απαραίτητες συντηρήσεις το 2015 πραγματοποιήθηκαν κάποιες σημαντικές προμήθειες, όπως:
1. Δημοπρατήθηκε και είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την Προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων παιδικών χαρών – ελαστικών πλακιδίων ασφαλείας και υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, προϋπολογισμού 160.000,00 €, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το πρόγραμμα αφορά 6 Παιδικές Χαρές: Πλατεία Μ. Αλεξάνδρου, Κόκκινη Πλατεία, Πάρκο Μεραρχίας, Στρωμνίτσης, Άρνισσα και Νέο Άγιο Αθανάσιο
2. Ολοκληρώθηκε η Προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού σιντριβανιών Δημαρχείου και πλατείας ΙΚΑ, με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ.
3. Είναι σε εξέλιξη η Προμήθεια εξοπλισμού του ειδικού σχολείου του ΕΕΕΕΚ και των τμημάτων ένταξης των σχολείων Α βάθμιας και Β βάθμιας εκπαίδευσης Έδεσσας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 153.320,73€.
Εκτέλεση έργων
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Έδεσσας έτους 2015, υπάρχουν 42 ολοκληρωμένα έργα και 22 συνεχιζόμενα έργα.
Τα ολοκληρωμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 11.166.839,34€ είχαν συνολική δαπάνη εντός του έτους 1.278.071,66€.
Η χρηματοδότηση των παραπάνω προήλθε :
Κατά 1.013.930,82 € από το Ε.Σ.Π.Α. και άλλους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους
Κατά 218.140,84€ από ΣΑΤΑ
Κατά 46.000,00€ από Ιδίους Πόρους του Δήμου Έδεσσας
Τα συνεχιζόμενα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 9.996.837,18€ είχαν συνολική δαπάνη εντός του έτους 3.268.978,77€.
Η χρηματοδότηση των παραπάνω προήλθε :
Κατά 3.246.143,31€ από το Ε.Σ.Π.Α. και άλλους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους
Κατά 22.835,46€ από ΣΑΤΑ
Είναι γνωστό ότι το 2015 είναι το τελευταίο έτος υλοποίησης έργων της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013, η οποία όπως συνηθίζεται πήρε παράταση για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου κατά δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό τα περισσότερα έργα είναι ολοκληρωμένα, ενώ σε ότι αφορά στα συνεχιζόμενα υπάρχουν έργα που χαρακτηρίζονται ως συνεχιζόμενα αν και απομένει το 2% του έργου, όπως για παράδειγμα το έργο ανάπλασης της πλατείας Γρανικού και της 18ης Οκτωβρίου, ενώ τα έργα που εντάχθηκαν το τελευταίο έτος θα είναι έργα – γέφυρες με τα προγράμματα της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.
Η εξέλιξη των ολοκληρωμένων και συνεχιζόμενων έργων που χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α. και άλλους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους ως τις 31-12-2015, βάσει του Τεχνικού Προγράμματος και των στοιχείων που διαθέτει η Δ/νση Τ.Υ. & Π.Δ.Ε. ως σήμερα, συνοπτικά φαίνεται στους πίνακες που παρουσιάζονται στα Παραρτήματα Ι & ΙΙ.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Τα αποτελέσματα των δράσεων του Δήμου Έδεσσας στους επιμέρους τομείς της καθαριότητας δείχνουν ότι και στον τομέα αυτό υπήρξε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που έχει ήδη αποφέρει καρπούς, ενώ με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων θα ολοκληρωθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά ας δούμε τις βασικές πτυχές της πολιτικής μας στους επιμέρους τομείς:
Ανακύκλωση
Το 2015 ήταν μία εξαιρετικά σημαντική χρονιά για την ανακύκλωση, καθώς επεκτείναμε τη δράση σε όλα τα χωριά του Δήμου Έδεσσας. Πρέπει να επισημάνω ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται πολύ θετικά στην ανακύκλωση και συμμετέχουν ενεργά, όχι μόνο στην πόλη της Έδεσσας, όπου εφαρμόζεται εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σε κάθε σχολείο και σε κάθε πλατεία υπάρχει κάδο ανακύκλωσης, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή την τόσο σημαντική, από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης, δράση.
Μέχρι το τέλος του έτους συλλέξαμε 683,70 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης (Κ.Δ.Α.Υ.).
Μία πολύ σημαντική δράση ανακύκλωσης ήταν που τοποθετήσαμε τους ειδικούς κώδωνες για την ανακύκλωση γυαλιού, δράση στην οποία μας βοηθούν ιδιαίτερα οι επαγγελματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Επίσης, έχουμε υπογράψει σύμβαση για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και έχουμε διαμορφώσει χώρους που θα τοποθετηθούν οι ειδικοί κάδοι, αλλά και το container για την περισυλλογή των ηλεκτρικών συσκευών.
Το 2015 ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και υπογράψαμε τη σύμβαση με εξειδικευμένη εταιρία για την ανακύκλωση των κλαδιών και τη μετατροπή τους σε φυτικό λίπασμα.
Κατά την έναρξη της ανακύκλωσης στην Έδεσσα είχε πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, ενώ κλιμάκιο με επικεφαλής το Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους και στελέχη του Δήμου επισκεφτήκαμε τα σχολεία των χωριών πριν γίνει η επέκταση της εφαρμογής της ανακύκλωσης στα χωριά μας. Μία σημαντική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ήταν το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης, το οποίο ανέπτυξε τις δραστηριότητές του στο κλειστό γυμναστήριο του σταδίου και το επισκέφθηκαν όλα τα σχολεία της πόλης.
Αποκομιδή απορριμμάτων
Το 2015 ήταν χρονιά αλλαγών για την αποκομιδή των απορριμμάτων! Η εργασία της αποκομιδής πλέον εκτελείται από κοινοπραξία ιδιωτικών εταιριών, καθώς την προηγούμενη χρονιά πήραμε αυτή την – επιτρέψτε μου να την χαρακτηρίσω – γενναία απόφαση.
Θέλω να σταθώ πολιτικά στο σημείο αυτό και να τονίσω ότι όταν λάβαμε αυτή την απόφαση ακούστηκαν πολλά δυσμενή σχόλια, που κάποιες φορές ξεφύγανε από τα όρια της κοσμιότητας. Σήμερα, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εργασίας από τους ιδιώτες είναι σαφές ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, γίνεται με σύγχρονο εξοπλισμό και πολύ συγκεκριμένο ωράριο, έχουμε ξεχάσει το φαινόμενο των γεμάτων και βρώμικων κάδων, ενώ ο τόπος δεν έχει χάσει ούτε μία θέση εργασίας καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται στην αποκομιδή είναι από το Δήμο μας.
Διαχείριση μπάζων και ογκωδών
Σε ότι αφορά στα μπάζα έχουμε υπογράψει σύμβαση, όπως ορίζει ο νόμος, με εταιρία που έχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις στις οποίες διοχετεύουμε τα μπάζα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος, αλλά και από μικρές ποσότητες που φέρνουν οι πολίτες. Με τον τρόπο αυτό έχουμε εξαλείψει το φαινόμενο της συγκέντρωσης μπάζων στην περιοχή των σφαγείων και οι δράσεις μας είναι απόλυτα σύμφωνες με την νομοθεσία.
Σε ότι αφορά στα ογκώδη απορρίμματα η διαχείρισή τους γίνεται από τον σπαστήρα ογκωδών απορριμμάτων, που προμηθευτήκαμε μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος, με ειδικό χειριστή που έρχεται όποτε συγκεντρωθούν ογκώδη απορρίμματα. Με τον σπαστήρα ογκωδών έχει λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που βοηθά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων
Με την ανάληψη της εργασίας της αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτες απελευθερώθηκαν ανθρώπινοι πόροι του Δήμου Έδεσσας και βελτιώθηκε η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους. Σήμερα, με το προσωπικό που διαθέτουμε έχουμε πιο καθαρά πάρκα και πλατείες από τα προηγούμενα χρόνια.
Η Έδεσσα έχει μία ιδιαιτερότητα, τα ποτάμια, που απαιτούν τακτικό καθαρισμό. Το 2015 πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια με καθαρισμό των κοιτών και των πρανών, κλαδεύσεις επικίνδυνων κλαδιών δέντρων και καθαρισμό της βλάστησης στα πρανή των ποταμών. Η δυνατότητα για τη συγκεκριμένη προσπάθεια μας δόθηκε λόγω της απασχόλησης πολλών εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αλλά θα μου επιτρέψετε να δώσω τα εύσημα και στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου μας, που οργάνωσε την προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συμμετείχε με όλες της τις δυνάμεις στην προσπάθεια.
Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων
Πρόκειται για το επόμενο στάδιο σε ότι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και ουσιαστικά είναι η αξιοποίηση σχεδόν του συνόλου των σκουπιδιών που παράγουμε, ακόμη και των οργανικών που μετατρέπονται σε λίπασμα, σκυλοτροφές κλπ. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά παράγονται έσοδα αντί να δημιουργούνται έξοδα και ο ΧΥΤΑ χρησιμοποιείται μόνο για τα απορρίμματα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ο Δήμος Έδεσσας εκπονεί ολοκληρωμένο σχέδιο και θα είναι έτοιμος να υποβάλει φάκελο για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας κέντρου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, στο οποίο μάλιστα θα υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και των όμορων Δήμων.
Βαρόσι
Πρέπει να παραδεχθούμε όλοι μας ότι το Βαρόσι είναι ένας μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτος πόλος ανάπτυξης για την Έδεσσα. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Βαρόσι και σε σύνδεση με τους Μύλους και τους Καταρράκτες να αποτελέσουν την αιχμή του τουριστικού δόρατος της περιοχής.
Στο Βαρόσι πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις αισθητικού χαρακτήρα, με σημειακές αναπλάσεις και συντηρήσεις στους κοινόχρηστους χώρους της συνοικίας, αλλά και σημαντικές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Με κολωνάκια και άλλες παρεμβάσεις αποκλείσαμε τα αυτοκίνητα από τους δρόμους του Βαροσίου, εκτός από την Μακεδονομάχων που είναι μονόδρομος και μάλιστα ήπιας κυκλοφορίας. Με ζαρντινιέρες και γλάστρες ουσιαστικά απαγορεύουμε τη στάθμευση οχημάτων στο Βαρόσι, εκτός από τους οριοθετημένους χώρους στάθμευσης των κατοίκων και των ξενοδοχείων. Με τον τρόπο αυτό αφενός προστατεύουμε τις υποδομές και τα πλακόστρωτα, που δεν είναι κατασκευασμένα για να φέρουν μεγάλα κυκλοφοριακά φορτία, και αφετέρου δίνουμε χώρο στους πεζούς – κατοίκους και επισκέπτες – για να χαρούν τον περίπατό τους στο Βαρόσι. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη αναπτυξιακή σημασία, καθώς βλέπουμε ολοένα και περισσότερους τουρίστες να περιδιαβαίνουν στα σοκάκια του Βαροσίου.
Επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο ανακατασκευής της οικίας Τσάμη και έχουμε στη διάθεσή μας έναν καταπληκτικό χώρο, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ποικιλοτρόπως, αλλά και να δημιουργήσουμε έναν ακόμη επισκέψιμο χώρο στο Βαρόσι.
Τέλος, αγοράσαμε την οικία Ζήμνα στο Βαρόσι, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και σχεδιάζουμε να την αποκαταστήσουμε προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί ως επισκέψιμος χώρος με αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα. Είναι ευχής έργον που τα δύο αυτά παραδοσιακά σπίτια (οικίες Τσάμη και Ζήμνα) είναι κοντά μεταξύ τους και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με συμπληρωματικές χρήσεις.
Σε γενικές γραμμές το 2015 ήταν μία καλή χρονιά για το Βαρόσι, όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις και τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής, στη βάση του συνολικότερου σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Κοπές και αντικαταστάσεις δέντρων
Πολύς λόγος έχει γίνει για τις κοπές των δέντρων στο κέντρο της πόλης. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό το θέμα: τα δέντρα που κόπηκαν ήταν όλα άρρωστα και αποτελούσαν κίνδυνο για τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Μάλιστα εντός του 2015 είχαμε ένα τέτοιο φαινόμενο πτώσης άρρωστου δέντρου και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα ή δεν έγινε ζημία σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση η κοπή των δέντρων δεν γίνεται με αυθαίρετες αποφάσεις, αλλά μετά από εισηγήσεις των γεωπόνων του Δήμου που είναι υπεύθυνοι για το πράσινο.
Βέβαια, όλα τα δέντρα που κόπηκαν έχουν αντικατασταθεί με κατάλληλα για αστικό πράσινο υγιή νέα δέντρα και σε λίγα χρόνια θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.
Αντίστοιχα έγινε μεγάλη συζήτηση για τα δέντρα που κόπηκαν στο έργο ανάπλασης της πλατείας Γρανικού, της οδού 28ης Οκτωβρίου και των μεταξύ τους οδών. Σήμερα, που το έργο ολοκληρώθηκε και τα νέα δέντρα τοποθετήθηκαν στις ειδικές δεντροδόχους όλοι κατάλαβαν ότι κανείς δεν υπολείπεται σε σεβασμό απέναντι στο πράσινο της πόλης… Μάλιστα τα συγκεκριμένα δέντρα θα αναπτυχθούν πολύ γρήγορα λόγω του ειδικού συστήματος άρδευσης και του εδάφους που έχει τοποθετηθεί.
Ενημερωτικές και διαφημιστικές πινακίδες
Σε κομβικά σημεία της πόλης τοποθετήθηκαν δέκα (10) ενημερωτικές φωτιζόμενες πινακίδες, οι οποίες στην μία πλευρά τους έχουν χάρτη της πόλης και τα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει χώρος για διαφημίσεις. Οι πινακίδες αυτές τοποθετήθηκαν χωρίς δαπάνη για το Δήμο Έδεσσας διότι παραχωρήσαμε τον διαφημιστικό χώρο στην εταιρία που τοποθέτησε τις φωτιζόμενες πινακίδες και με τον τρόπο αυτό μπορέσαμε να τοποθετήσουμε χάρτες σε όλη την πόλη χωρίς κόστος.
Ελεγχόμενη στάθμευση
Πρόκειται για τον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι αλήθεια ότι κατά την περίοδο που δεν λειτουργούσε το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης η κατάσταση στο κέντρο της πόλης είχα φτάσει στο απροχώρητο, με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες να καταλαμβάνουν τις θέσεις στάθμευσης από το πρωί και να μην μπορεί κανείς επισκέπτης του κέντρου να βρει parking. Ορίσαμε δύο εργαζόμενους, που οφείλω να το πω, διεκπεραιώνουν τη δουλειά τους στην ελεγχόμενη στάθμευση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με σοβαρότητα, συνέπεια και ευαισθησία. Είναι σαφές ότι ο στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε έσοδα από κλήσεις προς παραβάτες οδηγούς, αλλά να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες στο κέντρο της πόλης και σε ότι αφορά στην ελεγχόμενη στάθμευση πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει.
Το 2015 έχουμε πουλήσει 68.900 κάρτες (προς 0,45 €/τεμ), ενώ επιβλήθηκαν 2.115 κλήσεις σε παραβάτες.
Κυκλοφοριακό
Μετά από σχεδιασμό που κάναμε μαζί με την Τροχαία της Έδεσσας, έχουμε κάνει κάποιες μικροπαρεμβάσεις με κολωνάκια και εμπόδια σε εισόδους του πεζόδρομου στο κέντρο της πόλης. Είδαμε άμεσα αποτελέσματα. Σίγουρα δεν είναι το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα, αλλά οι παρεμβάσεις αυτές μας έδωσαν το μήνυμα ότι απαιτείται μία ολοκληρωμένη και σοβαρή παρέμβαση για να λυθεί το κυκλοφοριακό της πόλης.
Για το λόγο αυτό αναθέσαμε κυκλοφοριακή μελέτη σε εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πρότασή τους και την έχουν ήδη καταθέσει στο Δήμο Έδεσσας. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος πιστεύω ότι πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και για το λόγο αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητήσουμε τις προτάσεις αυτές με τους φορείς και τους πολίτες.
Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στις προτεινόμενες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν μεγάλο κόστος, αλλά πιστεύω ότι θα έχουν πολύ θετικές επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό της πόλης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τουριστική ανάπτυξη
Η αξιοποίηση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων της περιοχής για την ανάπτυξη του τουρισμού συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό στόχο του Δήμου Έδεσσας, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει μειώσει δραστικά την οικονομική αυτή δραστηριότητα, ειδικά σε ότι αφορά στους Έλληνες επισκέπτες, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών της περιοχής.
Έχω ήδη αναφερθεί στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε στο Βαρόσι και σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.
Παράλληλα, υλοποιούμε το Water Net (250.000 €), ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Interreg, με το οποίο ολοκληρώνουμε τον εξοπλισμό και τις υποδομές για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τους Μύλους ως επισκέψιμους χώρους. Το πρόγραμμα είναι συμπληρωματικό με το προηγούμενο πρόγραμμα ΚΑΪΜΑΚ και μεταξύ των άλλων στόχο έχουν την παροχή δυνατότητας έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου προς όλους τους επισκέψιμους Μύλους και τους Καταρράκτες. Ακολουθεί η υλοποίηση του Προγράμματος Business Information Innovation Center (125.000 € περίπου) για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η στενή συνεργασία που έχουμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και μέσα από αυτή τη συνεργασία πραγματοποιήσαμε διανοίξεις σε μονοπάτια στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου, στους χώρους που μας υπέδειξε η αρχαιολογική υπηρεσία, μία δράση που θα επαναλάβουμε την Άνοιξη για να είναι βατά τα μονοπάτια και να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση.
Απασχόληση
Ο Δήμος Έδεσσας απασχόλησε και απασχολεί με 5μηνη σύμβαση 135 εργαζομένους στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Οι προσλήψεις του συνόλου του προσωπικού πραγματοποιήθηκαν εντός του 2015 και οι περισσότερες συμβάσεις έληξαν στο τέλος του έτους, ενώ κάποιες συνεχίζονται ακόμη.
Η απασχόληση των εργαζομένων του προγράμματος μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε πολλές παρεμβάσεις, καθώς καταφέραμε να συγκροτήσουμε τεχνικά συνεργεία (σιδεράδες, κτίστες, μπογιατζήδες κλπ) που έκαναν δεκάδες μικροπαρεμβάσεις σε όλο το Δήμο. Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία των εργαζομένων αυτών στις συντηρήσεις των σχολείων, αλλά και σε άλλα έργα όπως το σιντριβάνι που φτιάξαμε στο ΙΚΑ, οι παρεμβάσεις στο Βαρόσι κ.α. Αξίζει τον κόπο να αναφέρω ότι απασχολήθηκαν και δύο καλλιτέχνες που δημιούργησαν έργα στους εξωτερικούς τοίχους του κλειστού γυμναστηρίου, του ειδικού σχολείου κλπ.
Σύμφωνο των Δημάρχων
Από το 2011 ο Δήμος Έδεσσας έχει προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων και έχει εκπληρώσει τις τυπικές του υποχρεώσεις με την κατάθεση και τελική έγκριση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ), αλλά και την υπογραφή της οριστικής μας ένταξης στο θεσμό. Είναι γνωστό ότι οι συμμετέχοντες Δήμοι απ’ όλη την Ευρώπη, έχουν δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 20% μέχρι το 2020.
Το Σύμφωνο των Δημάρχων έχει ιδιαίτερα ισχυρή θέση στην Ευρώπη και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, καθώς είναι μία αμιγώς αυτοδιοικητική πρωτοβουλία και στην Ευρώπη η Αυτοδιοίκηση έχει το ρόλο που της αξίζει. Είχα την τύχη να βγάλω αυτά τα συμπεράσματα με προσωπική μου εμπειρία στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, όπου εκπροσώπησα το Δήμο Έδεσσας. Ο ρόλος του Συμφώνου των Δημάρχων ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, τόσο στη διαμόρφωση της agenda της Παγκόσμιας Διάσκεψης, όσο και στις συνομιλίες των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με τους αρχηγούς των κρατών.
Στα πλαίσια αυτής των πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε τις ουσιαστικές μας δεσμεύσεις έναντι του Συμφώνου αλλά και των γενεών που έρχονται, διότι το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι πάνω απ’ όλα μία πρωτοβουλία για την προστασία του πλανήτη.
Έχουμε υλοποιήσει πολύ σημαντικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας έχοντας θωρακίσει ενεργειακά δημοτικά μας κτήρια, αλλά και έχοντας προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με φωτιστικά σύγχρονου τύπου.
Έχοντας ολοκληρώσει τη μελέτη για την αντικατάσταση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού είμαστε έτοιμοι για να αντικαταστήσουμε το σύνολο των λαμπτήρων που φωτίζουν το Δήμο Έδεσσας. Εάν τα καταφέρουμε να προχωρήσουμε αυτή τη δράση στους επόμενους μήνες, θα είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θα έχει αντικαταστήσει το σύνολο του δημοτικού φωτισμού δρόμων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία και εξοικονομώντας σημαντικά ποσά κάθε χρόνο από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τέλος, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε για την κυκλοφοριακή βελτίωση στο κέντρο της πόλης κατατείνουν στον ίδιο σκοπό και προσμετρούνται στη συνολική προσπάθεια του Δήμου για μείωση των εκπομπών αερίων και περιβαλλοντική προστασία.
Κοινωνικές Δομές
Σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες ο Δήμος Έδεσσας έχει καταφέρει να διατηρήσει τις κοινωνικές δομές του μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή με ίδιους πόρους, ενώ παράλληλα προσπαθούμε με εθελοντισμό και χορηγίες να στηρίξουμε τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τα όποια προβλήματά τους λειτουργούν κοινωνικές δομές όμως το ΚΑΠΗ, το ΚΗΦΗ, τα Βοήθεια στο Σπίτι και το Γηροκομείο, που συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όσους συμπολίτες μας τις έχουν ανάγκη.
Κτίριο Χατζηγιάννη
Το 2015 ήταν η χρονιά έναρξης των δραστηριοτήτων στο κτήριο που δώρισαν οι αδερφοί Χατζηγιάννη στο Δήμο Έδεσσας. Οι δύο χώροι που βρίσκονται στο ισόγειο του κτηρίου έχουν ήδη φιλοξενήσει πολλές πολιτιστικές δράσεις, ενώ θέση του κτηρίου συμβάλει στην επιτυχία των δραστηριοτήτων που φιλοξενεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του κτηρίου ως δημοτική βιβλιοθήκη, με την αξιοποίηση των ορόφων του κτηρίου και της ταράτσας, ενώ οι ισόγειοι χώροι μπορούν να ενοποιηθούν και να συνεχίσουν να φιλοξενούν δράσεις πολιτισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ως προς τα οικονομικά μας, δυστυχώς, πρέπει για ακόμη μια φορά να πούμε ότι πρόκειται για άλλη μία κλασσική χρονιά της οικονομικής κρίσης με μειωμένα έσοδα και λίγες δυνατότητες παρέμβασης. Αυτό είναι το γενικό περίγραμμα!
Βεβαίως, πρέπει να επισημανθεί ότι όπως όλα τα τελευταία χρόνια και το 2015 δεν υπήρξε κανένα διαχειριστικό πρόβλημα. Η λογική που διέπει τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Έδεσσας είναι το νοικοκύρεμα και, φυσικά, η χρηστή διαχείριση. Αποτελέσματα που μπορούν να αποδείξουν τα παραπάνω είναι η καλή ρευστότητα, το πλεόνασμα της τάξης των 690.683,22 €, η εμπρόθεσμη κάλυψη των δανειακών και άλλων υποχρεώσεών μας και το γεγονός ότι πληρώνουμε άμεσα όλες μας τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές.
Το 2015 ήταν το τελευταίο έτος καταβολής πλήρους δόσης για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Θυμίζω ότι κάθε χρόνο μας παρακρατούνται περίπου 560.000 € και το τρέχον έτος ξεπληρώνουμε αυτές τις υποχρεώσεις.
Η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των παλαιών χρεών το 2016 θα σημάνει και την αποδέσμευση του 50% των διαθέσιμων χρημάτων μας.
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου όπως την κρίνουμε από τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των εσόδων και εξόδων, μας δίνει κατά τη λήξη του οικονομικού έτους 2015 την παρακάτω εικόνα:
Α’ ΕΣΟΔΑ
που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2015 36.572.204,02 € από αυτά εισπράχθηκαν 25.330.297,77 € και είναι:
1. 16.555.397,99€ από τα τακτικά έσοδα.
2. 7.135.570,27€ από έκτακτα ειδικευμένα έσοδα.
3. 229.417,69€ από έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα.
4. 1.409.911,82€ από κρατήσεις.
Β’ ΕΞΟΔΑ
Πληρωθέντα συνολικά : 24.639.614,55 €
1. 16.897.559,73€ από τα τακτικά έσοδα.
2. 6.072.038,71€ από έκτακτα ειδικευμένα έσοδα.
3. 260.104,29€ από έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα.
4. 1.409.911,82€ από κρατήσεις.
Το χρηματικό υπόλοιπο είναι 690.683,22€.

Απολογισμός δημάρχου Έδεσσας Δ. Γιάννου για τα πεπραγμένα του 2015

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου