Friday, 29 March, 2024

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Κινητοποιήσεις από τους αγρότες των Σεβαστειανών Σκύδρας

Είναι γνωστή η υπόθεση που ταλαιπωρεί εδώ και κάποιους μήνες τους κατοίκους των Σεβαστειανών της Σκύδρας, και ο “Λόγος της Πέλλας” ανέδειξε το θέμα, με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει σχεδόν 380 στρέμματα του πρώην ΚΕΓΕ σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημοπράτησης, “ξεχνώντας”, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, τις τεράστιες ανάγκες πολλών οικογενειών, ακτημόνων, μικροκληρούχων του χωριού, αλλά και την αρχική θετική γνωμοδότηση από το ΔΣ Σκύδρας το 2014. Η Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε ενημερώνει για τις ενέργειες που υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με κοινοποίηση που έγινε προς τους βουλευτές, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και την Π.Ε. Ν.Πελλας.
“Θα θέλαμε να σάς ενημερώσουμε, τις μέχρι τώρα θέσεις και εξελίξεις, για το θέμα του Αγροκτήματος Σεβαστειανών.
Την Τετάρτη 04.03.2015 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε στο γραφείο του με εκπροσώπους των αγροτών.
Στη συνάντηση με την συντονιστική επιτροπή των αγροτών από τα Σεβαστειανά Σκύδρας συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Σκύδρας Μιχάλης Λαουντός καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης και του ΚΚΕ Σάκης Βάρναλης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την δημιουργία τράπεζας γης με την καταγραφή όλων των δημόσιων γαιών προκειμένου να γίνουν πολιτικές χρήσης γης. Είπε ότι θα συνεργαστεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να έχει όλα τα δεδομένα του προβλήματος και θα εξετάσει άμεσα την ακύρωση της διαδικασίας δημοπράτησης της κοινόχρηστης έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ και ΚΕΓΕ και την δυνατότητα παραχώρησης της κατά χρήση στους αγρότες των Σεβαστειανών.
Αγρότες, εργάτες, νέοι και νέες
Εμείς οι κάτοικοι του χωριού των Σεβαστειανών, οι φτωχές οικογένειες που αγωνιζόμαστε να ζήσουμε τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια, αναγκαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή αυτά που μας ανήκουν. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης αποφάσισε να παραχωρήσει σχεδόν 380 στρέμματα γης φιλέτο (πρώην ΚΕΓΕ) που ανήκει στο αγρόκτημα Σεβαστειανών, σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημοπράτησης, “ξεχνώντας” τελείως τις τεράστιες ανάγκες πολλών οικογενειών, ακτημόνων, μικροκληρούχων του χωριού μας. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του χωριού κερδήθηκε η αναστολή και το πάγωμα της παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεσμεύτηκε προφορικά, στην παράσταση μας στο υπουργείο, ότι θα σταματήσει την διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης, σε γραπτή του απάντηση επικαλείται πάλι τον νόμο 4061/2012 νόμος “εργαλείο” ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που μας υποσχέθηκε. Εμείς, που βγήκαμε στους δρόμους, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου. Οι κατακτήσεις που είχαμε ήταν αποτέλεσμα κινητοποιήσεων των κατοίκων του χωριού. Η ελπίδα για την επιβίωση μας βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο μαζική δράση. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνουμε στο χέρι κάθε φορά, αλλά και αν βάζουμε εμπόδια στη μαύρη ζωή που βιώνουμε. Γι’ αυτό δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, και είμαστε αντίθετοι με τις θέσεις τού σημερινού υπουργείου. Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθούν τα χωράφια στους αγρότες, εκεί που ανήκουν δηλαδή, και όχι στις ιδιωτικές εταιρείες. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε.
Όλοι με τα αγροτικά μας μηχανήματα, το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 στις 12 το μεσημέρι στο πρώην Ινστιτούτο σε Συμβολική Κατάληψη των κτημάτων.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΩΝ

Ρύθμιση κόκκινων δανείων από το Επιμελητήριο Πέλλας
Τα μείζονα ζητήματα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, της επιτάχυνσης της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έθεσαν στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Αγνιάδης και ο Οικονομικός Επόπτης της ΚΕΕ Γεώργιος Χονδρογιάννης κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους στο υπουργείο.

epimelitirio-pellas

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας τόνισε στον υπουργό, ότι είναι ανάγκη να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των «κόκκινων επιχειρηματικών δανείων» και να υπάρξει η θέσπιση ενός πλαισίου που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που μπορεί να είναι υπερχρεωμένες, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες. Στις γενικές αρχές του νέου πλαισίου θα πρέπει να προβλέπεται διάκριση ανάμεσα στον δανεισμό προς τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προγραμματισμένες δράσεις, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος απωλειών των κονδυλίων αυτών, στα οποία οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους και την ανάπτυξή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά, καθώς οι τράπεζες απαιτούν «υπέρογκες» εξασφαλίσεις, κυρίως εμπράγματες, ενώ τα επιτόκια δανεισμού εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, όπου τέθηκαν στη νέα διοίκηση του ΟΑΕΕ οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στις σχέσεις τους με τον ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, αλλά και η αποποινικοποίηση αποτελούν μια θετική εξέλιξη.
Μετά από μία εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε:
– Να υπάρξει, το συντομότερο δυνατόν, διασύνδεση μεταξύ Επιμελητηρίων και ΟΑΕΕ, προκειμένου οι επιχειρηματίες να μπορούν να απευθύνονται στα Επιμελητήρια και για ζητήματα και εργασίες που σχετίζονται με τον ΟΑΕΕ.
– Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ θα προχωρήσει στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των προσφερόμενων προς τους ασφαλισμένους του υπηρεσιών, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
– Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, θα εξετάσουν άμεσα την προώθηση ρυθμίσεων για:
1. Θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του Οργανισμού
2. Μεγαλύτερη ευελιξία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας
3. Συνέχιση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (θεώρηση βιβλιαρίων) σε περιπτώσεις μη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών

Καταστροφική χρονιά για το σπαράγγι
Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη με την οποία ρωτά ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σπαραγγιού που έχουν υποστεί φέτος ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

SPARAGGI
Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων που επικράτησαν φέτος σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Βορείου Ελλάδος (Πέλλας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου κ.λπ.) οι σπαραγγοπαραγωγοί δεν έχουν συλλέξει ούτε το 5% της φετινής σοδειάς, όταν πέρυσι την ίδια εποχή βρίσκονταν στα συσκευαστήρια ήδη το 50% της παραγωγής και εκφράζουν πλέον βάσιμους φόβους για ολοκληρωτική καταστροφή, εφόσον ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν δεν θα μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους ούτε τις επόμενες δέκα ημέρες για να συλλέξουν την παραγωγή τους, γιατί αυτά είναι πλημμυρισμένα και τα «σαμάρια» έχουν καταστραφεί, ενώ και οι αγορές δεν περιμένουν και σε λίγο στην αγορά της Γερμανίας, που αποτελεί την κύρια χώρα απορρόφησης των ελληνικών σπαραγγιών, θα εμφανιστούν τα γερμανικά σπαράγγια, που θα εκτοπίσουν τελείως τα ελληνικά.
Συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη απευθυνόμενη προς τον αρμόδιο Υπουργό, τόνισε πως:
“Η καλλιέργεια σπαραγγιού, μια δυναμική καλλιέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, δεν ξεπερνά φέτος τα 10.000 στρέμματα πανελλαδικώς, με τις περισσότερες καλλιέργειες να βρίσκονται στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων που επικράτησαν φέτος σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Βορείου Ελλάδος (Πέλλας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου κ.λπ.) οι σπαραγγοπαραγωγοί δεν έχουν συλλέξει ούτε το 5% της φετινής σοδειάς, όταν πέρυσι, την ίδια εποχή, βρίσκονταν στα συσκευαστήρια ήδη το 50% της παραγωγής. Οι σπαραγγοπαραγωγοί εκφράζουν πλέον βάσιμους φόβους για ολοκληρωτική καταστροφή, εφόσον ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν δεν θα μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους ούτε τις επόμενες δέκα ημέρες για να συλλέξουν την παραγωγή τους, γιατί αυτά είναι πλημμυρισμένα και τα «σαμάρια» έχουν καταστραφεί, ενώ και οι αγορές δεν περιμένουν και σε λίγο στην αγορά της Γερμανίας, που αποτελεί την κύρια χώρα απορρόφησης των ελληνικών σπαραγγιών, θα εμφανιστούν τα γερμανικά σπαράγγια, που θα εκτοπίσουν τελείως τα ελληνικά. Ωστόσο, παρά «τις πληγές» που προκάλεσε η κακοκαιρία στις καλλιέργειες των σπαραγγιών, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις ζημίας προς τον ΕΛΓΑ από την πλευρά των αγροτών και να προχωρήσουν έτσι οι εργασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωσή τους, με αποτέλεσμα οι σπαραγγγοπαραγωγοί να κινδυνεύουν να παραμείνουν φέτος χωρίς καθόλου εισόδημα και μια δυναμική καλλιέργεια να οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και εν τέλει σε ολοκληρωτική εξαφάνιση. Επειδή το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν θα πρέπει να επιτρέψει την εξαφάνιση μιας δυναμικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι, ερωτάσθε κ. Υπουργέ: Ποιά μέτρα προτίθεσθε να πάρετε ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σπαραγγιού που έχουν υποστεί φέτος ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους λόγω των κακών καιρικών συνθηκών”;

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου