Tuesday, 23 April, 2024

ΑΣ Εθνικός Γιαννιτσών: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τη βία στον αθλητισμό

Η ομάδα του ΑΣ Εθνικού Γιαννιτσών πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα τη βία στον αθλητισμό το βράδυ της Παρασκευής, 30 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό κέντρο της πόλης.

Το θέμα της ημερίδας, «Η βία στον αθλητισμό, Ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις ερμηνείας του φαινομένου», με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή αθλητικής ψυχολογίας του ΑΠΘ Γεώργιο Δογάνη.

Στο πάνελ ο καθηγητής φυσικής αγωγής Γιάννης Ανδρίτσος (περιφερειακός σύμβουλος) και ο δικηγόρος, σύμβουλος της ομάδας, Γιάννης Φωκάς.

Δε θα σχολιάσουμε το αν είχε κόσμο η αίθουσα, άλλωστε όποιος δει τις φωτογραφίες μπορεί να κρίνει… το ζητούμενο είναι ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε αν απασχολεί περισσότερους…

Πέρα από αυτό, σημαίνοντα τα όσα αναφέρθηκαν από τον καθηγητή τον κ. Δογάνη, για το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μελέτης από αρκετές επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, η εγκληματολογία, η φιλοσοφία και το δίκαιο. Η βία παρουσιάζεται ως μία πράξη με πολλές επιμέρους πράξεις μελών ενός συνόλου οπαδών ατόμων πριν, κατά και μετά το αθλητικό γεγονός.

Το γιατί; Ο καθένας – απ’ έξω πάντα – διότι όπως τόνισε ο κ. Δογάνης ούτε σε 300 χρόνια δε θα απασχολούσε το θέμα «έναν ιερολοχίτη» δηλαδή όσους διαπράττουν τη βία στα γήπεδα… έχει τη δική του άποψη… ζήτημα παιδείας, εκτόνωσης, αντικοινωνική συμπεριφορά…

Η βία μπορεί να είναι λεκτική, με τα απαράδεκτα συνθήματα και τις βωμολοχίες που ακούγονται για τις αντίπαλες ομάδες και τους ποδοσφαιριστές τους – ή η «βεντέτα» Βόρειων-Νότιων που επικρατεί χρόνια, σωματική, που μπορεί να είναι η εκτόξευση κροτίδων προς τους υποστηρικτές της άλλης ομάδας, οι συμπλοκές, οι ξυλοδαρμοί και οι κάθε λογής ακρότητες…

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο καθηγητής στο τέλος της ομιλίας του «νιος ήμουν και γέρασα» και τα φαινόμενα αυτά δε θα λείπουν από τον αθλητισμό όσο υπάρχει φανατισμός που δημιουργείται με σκοπό από κάποιους (σαν τους Βόρειους-Νότιους) και οργανωμένοι οπαδοί, Σύνδεσμοι, κλπ που «σχεδιάζουν» σε κάθε εξόρμηση στα γήπεδα πώς θα διαπράξουν βία. Το συμπέρασμα προφανώς είναι ένα, έτσι τουλάχιστον όπως το εκλάβαμε από τον καθηγητή: ότι τη βία τη γεννάει το σύστημα και δεν αφήνει να παταχθεί. Αντίθετα την αφήνει να εκτρέφεται για να στρέφεται η κοινή γνώμη σε άλλα θέματα! Ο νοών νοείτω!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου