Friday, 19 April, 2024

Αυξήσεις μισθών από 1ης Απριλίου

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός ο οποίος θα αρχίσει να καταβάλλεται από την 1η Απριλίου στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι, αναμένεται το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να παραδώσει το υπόμνημά του στον υπουργό εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη (μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου), ο οποίος με τη σειρά του, θα φέρει την πρόταση για τον νέο κατώτατο μισθό προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε αυτή να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. Μέσα στον Μάρτιο θα δοθούν τα αναδρομικά των επικουρικών και το μπόνους προσωπικής διαφοράς.

Κατώτατος μισθός. Τι πρότειναν οι εργοδοτικοί φορείς

Οι εργοδοτικοί φορείς μέσω των υπομνημάτων τους πρότειναν αυξήσεις από 4% έως 10%.

Από την άλλη η ΓΣΕΕ προτείνει 15% (826 ευρώ), ενώ αύξηση 3%-5% εισηγήθηκε η ΤτΕ, με το ΚΕΠΕ να κινείται στο ίδιο πλαίσιο καθώς και αυτό προτείνει αύξηση από 3%-4% επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από αυτό το ποσοστό θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα παγιδεύσει στο δόκανο της εφορίας μισθωτούς που μέχρι σήμερα ήταν εντός του αφορολόγητου ορίου.

Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προτείνει αύξηση έως 5%, ενώ το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Eλληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) προτείνει αύξηση 5,5%. Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), προτείνει αύξηση 8% με 10% (770-784 ευρώ).

Πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Συνεκτιμώντας τις προτάσεις ινστιτούτων και φορέων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, τουλάχιστον στο όριο του προβλεπόμενου πληθωρισμού 5,5% (752 ευρώ). Ωστόσο πληροφορίες θέλουν αυτό το σενάριο να αποκλείεται.

Το δεύτερο σενάριο αφορά αύξηση κατά 7%-8% (763-770 ευρώ) και το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με αύξηση έως και 10%, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει ο κατώτατος μισθός γύρω στα 800 ευρώ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου