Friday, 19 April, 2024

«Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας από το 2016»

Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια έγινε πραγματικότητα μια ακόμη πρόταση της ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών), δηλαδή το κτίσιμο του αφορολόγητου με οικογενειακές αποδείξεις δαπανών και μάλιστα με την χρήση καρτών η μέσω τραπεζών.

Είναι μια πρόταση που θα φέρει έσοδα στο δημόσιο ( αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων), και θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα χαθούν από τη λογική φόρος με συντελεστής 22% ή 29 % από 1€ εισοδήματος, διότι :

Πρώτον θα επικρατήσει η λογική να ζητούν όλοι αποδείξεις, διότι το κίνητρο είναι αρκετά μεγάλο,

Δεύτερον όλες οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εκδίδουν αποδείξεις και θα καταβάλλουν περισσότερο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος και

Τρίτον με τη χρήση καρτών ή μέσω τραπέζης θα σταματήσει η τακτική να κάνουν χρήση συγκεκριμένων αποδείξεων περισσότεροι του ενός φορολογουμένου, διότι ο μόνος έλεγχος προηγούμενα, ήταν εάν έπεφτε στο δείγμα, κάτι σπάνιο.

Αυτά μας δήλωσε το μέλος του Δ/Σ της ΠΟΦΕΕ Πανίδης Αβραάμ.

Παρακάτω, παραθέτουμε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «μόνο οι συναλλαγές μέσω τράπεζας ή με πλαστικό χρήμα θα αναγνωρίζονται για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου».

Με τον τρόπο αυτό, θα αναγνωρίζεται ως αφορολόγητο μόνον ό,τι περνά μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας που θα έχει δηλωθεί ότι αφορά δαπάνες. Οι δαπάνες θα συμπεριλαμβάνουν ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορά ΙΧ και δαπάνες οικογένειας. Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης συμπλήρωσε ότι το χτίσιμο του αφορολόγητου θα σχετίζεται με το εισόδημα του φορολογουμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα προβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας.

Τέλος, εξετάζεται να δοθεί κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερο για τις δαπάνες τους τις κάρτες. Ειδικότερα μελετάται το νέο σύστημα να προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που για το 70-80% των δαπανών τους θα χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

«Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας από το 2016»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου