Friday, 19 April, 2024

Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων: Αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες

Ενημερωτική συνάντηση στα Γιαννιτσά διοργανώθηκε από το Τμήμα Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

στα Γιαννιτσά, το απόγευμα της Πέμπτης, 31 Οκτωβρίου, στην αίθουσα υπολογιστών του Πνευματικού κέντρου της πόλης. Δυστυχώς, παρά το κάλεσμα, λίγοι ήταν οι ενδιαφερόμενοι που παραβρέθηκαν για να πληροφορηθούν τα της ασθένειας, κάποιοι χοιροτρόφοι, εκπρόσωπος του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιαννιτσών “Ο Φασιανός” και ορισμένοι ιδιώτες που εκτρέφουν οικόσιτα χοιρινά, πέραν της παρουσίας του δημάρχου Γρ. Στάμκου και του Αντιδημάρχου Γιώργου Ανδρεάδη.


Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής, Παναγιώτα Μπαλάσκα με την Φανή Χωροπανίτου παρουσίασαν τα μέτρα βιοσφάλειας και τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή της εισόδου της νόσου στη χώρα μας – αν δεν έχει εισέλθει ήδη και δεν υπάρχει γνώση, καθώς το τελευταίο κρούσμα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες είναι στη Βουλγαρία, μόλις 2 χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα…
Ξεκίνησε από τη Γεωργία το 2007 και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες. Τον Αύγουστο του 2018 επιβεβαιώθηκε η πρώτη εστία της νόσου για τις περιοχές των Βαλκανίων, σε οικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας και από τότε επεκτάθηκε και στη Ρουμανία με δεκάδες κρούσματα.


Η κα Μπαλάσκα μίλησε για τη νόσο της Αφρικανικής Πανώλης, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης σε περίπτωση εμφάνισης στη χώρα μας, λόγω της γρήγορης και “απροειδοποίητης” μετάδοσης… που χτυπάει χοίρους, όπως και αγριόχοιρους.
Οπότε, και οι κυνηγοί επιβάλλεται να είναι ορθά ενημερωμένοι σχετικά με τη θήρευση αγριογούρουνων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά και τουλάχιστον σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.


Τα μέτρα βιοασφάλειας
Η εφαρμογή των κάτωθι μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές χοίρων μπορεί να αποτρέψει την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή:
Περίφραξη των εκτροφών, ώστε να είναι αδύνατη η είσοδος άλλων ειδών ζώων (αγριόχοιροι, σκύλοι κλπ) Έλεγχος μετακινήσεων ζώων στις εκμεταλλεύσεις. Δημιουργία χώρου απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα στις εκμεταλλεύσεις. Κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών. Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό και καθορισμός καθαρής και ακάθαρτης ζώνης, ανάλογα. Περιορισμός των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό (συμπεριλαμβανομένων κυνηγών και οχημάτων). Αποφυγή χρήσης δανεισμένου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού. Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων. Απαγόρευση ταΐσματος των χοίρων με απορρίμματα που περιέχουν ανεπεξέργαστο μολυσμένο κρέας χοίρου ή προϊόντων χοίρειου κρέατος. Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.

Σύνταξη προγράμματος ενημέρωσης ευαισθητοποίησης για όλους τους εργαζόμενους στην εκμετάλλευση, με έμφαση στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου και στα μέτρα βιοασφάλειας που εφαρμόζει. Η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.
Ο κυνηγός πρέπει να ειδοποιεί την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση: Ανεύρεσης νεκρών αγριόχοιρων στο δάσος, Ανεύρεσης ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού νεκρών ή τραυματισμένων ζώων σε οδικά δίκτυα, Ασυνήθιστης συμπεριφοράς (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα) μεμονωμένων ζώων ή ομάδων αγριόχοιρων. Σε περίπτωση θήρευσης αγριόχοιρων, ο εκσπλαχνισμός των θηραμάτων να γίνεται μακριά από τους κυνηγετικούς σκύλους και τα εντόσθια ή άλλα απορρίμματα να διαβρέχονται με χλωρίνη και να θάβονται.
Η αν. προισταμένη, επεσήμανε ότι γίνονται από το Τμήμα Κτηνιατρικής εντατικοποιημένοι έλεγχοι – που όυτως ή άλλως θα έπρεπε να τηρούνται όλα τα παραπάνω για λόγους υγειηνής των επιχειρήσεων και των χοιροστασίων – και στην περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας και πόσω μάλλον στην περιοχή της Πέλλας, να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, τονίζοντας ότι τα πρόστιμα μη τήρησης όλων των κανόνων βιοασφάλειας θα επιφέρουν στους παραβάτες αυστηρά πρόστιμα.

Επίσης, θα δίνεται ένα ποσό των 50 ευρώ σε κυνηγό ή θηροθύλακα που εντοπίσει νεκρό αγριόχοιρο.
Χ.Κ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου