Tuesday, 19 March, 2024

Γέφυρα 2: Επιδότηση μέχρι 50.000 ευρώ για δόσεις δανείων

Επιδότηση δόσεων δανείων για οκτώ μήνες προβλέπει το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το ύψος της επιδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και από το αν τα δάνεια που έχει λάβει η επιχείρηση είναι σε καθυστέρηση ή όχι.
Τα ποσά για κάθε επιχείρηση από το «Γέφυρα 2» κυμαίνονται από 600 έως 50.000 ευρώ ενώ η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης περιόδου.
Για τις επιχειρήσεις με δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα υποχωρεί έως το 60%. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη αυτών των δανείων στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» είναι οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με τις τράπεζες και να την τηρήσουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης επιδότησης, αλλά για 18 συνεχόμενους μήνες. Για επιχειρήσεις που είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 3 μήνες, η παρακολούθηση θα ισχύει για 12 μήνες.
Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κριτήρια ένταξης αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και θα οριστικοποιηθούν μέσα στον Μάρτιο, καθώς στόχος είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Μάιο και να «τρέξει» μέχρι τέλος του 2021. Η κρατική επιδότηση αναμένεται να καλύψει ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν ως δικαιούχοι:
Ενεργά νομικά πρόσωπα που συνιστούν μικρή, πολύ μικρή ή μεσαία επιχείρηση δηλαδή απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.
Φυσικά πρόσωπα που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες.
Προϋπόθεση είναι να αποδεικνύεται η μείωση τζίρου ίση ή μεγαλύτερη του 20% και να έχουν ενταχθεί σε κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου