Friday, 19 April, 2024

Γενικός ξεσηκωμός την Κυριακή 12μμ στο στρατόπεδο Φιλιππάκου

Μαραθώνια και με πολλά ξεσπάσματα η συνεδρίαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Πέλλας με μοναδικό θέμα την ανακοίνωση για δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά.

Στη εισήγηση του ο δημάρχος Πέλλας Γ. Στάμκος είπε μεταξύ άλλων, πως: “Σχεδιάζουν μέσα από κλειστά γραφεία, πεντακόσια χιλιόμετρα μακριά, τη δημιουργία hot spot μέσα στα Γιαννιτσά. Άραγε αναρωτήθηκε κανείς αν ο χώρος του στρατοπέδου είναι ο κατάλληλος; Ρώτησε κανείς να μάθει αν το στρατόπεδο είναι δίπλα σε επτά σχολεία, ενώ σε απόσταση διακοσίων μέτρων λειτουργούν ακόμη πέντε; Και ότι εκεί στεγάζεται το Ωδείο με περισσότερους από 250 μαθητές, η ΔΕΥΑ και οι δεξαμενές ύδρευσης που υδροδοτούν ολόκληρη την πόλη; Ποιο είναι το σκεπτικό που κινεί αυτές τις αποφάσεις; Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας μια πρόχειρη, βιαστική και εσωστρεφή στρατηγική κατάφερε ένα διεθνές ζήτημα όπως το προσφυγικό, να το καταστήσει εθνικό, ελληνικό, να το ταυτίσει ως πρόβλημα ακόμη και της Πέλλας. Όμως θα πρέπει να ενημερώσουμε τους κυρίους Υπουργούς: Ότι ο σεβασμός για τον πρόσφυγα δεν θα πρέπει να υπερκαλύπτει το σεβασμό για τον Έλληνα πολίτη… δε θα εγκαταστήσετε εδώ ανθρώπους που ήρθαν απρόσκλητοι, βρέθηκαν στην Ελλάδα περαστικοί, και κινδυνεύουν να μείνουν εδώ για πολύ καιρό. Όχι, σεβαστή Κυβέρνηση, δεν θα βάλετε πέντε χιλιάδες ανθρώπους -μια πόλη ολόκληρη- μέσα στα Γιαννιτσά των τριάντα χιλιάδων. Κάντε το εκεί που οι αναλογίες, οι υποδομές και οι συνθήκες ασφάλειας είναι έστω στοιχειωδώς κατάλληλες…”.

siskepsi

siskepsi2
Επίσης, ο δήμαρχος είπε πως επικοινώνησε νωρίτερα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο που πριν δύο βδομάδες τον είχε (υποτίθεται) ενημερώσει για τα δύο μεγάλα κέντρα που θα δεχτούν μετανάστες και δεν υπήρχε καμία συζήτηση ή άλλη σκέψη για την Περιφέρεια μας.
“Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση των ημερών, πρόκειται για επιπόλαιη απόφαση, δεν έχουν ιδέα που είναι. Νομιζουν ότι είναι έξω από την πόλη… Αποφάσεις τόσο σκληρές χρήζουν διαβούλευσης με την την κοινωνία…” σημείωσε.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Παπανικολάου, μίλησε σχολιάζοντας το γεγονός πως “Είναι ο μόνος δήμος, ο δικός μας, που δεν ενημερώθηκε δέκα δεκαπέντε μέρες πριν… και άφησε ανοιχτά ενδεχόμενα για το πως και τι… διότι όπως είπε δεν άκουσε προτάσεις και επιχειρήματα”.

Ο Στάθης Καστερίδης δέχτηκε φραστική επίθεση όταν έκανε ένα άτοπο σχόλιο στην αρχή της εισήγησης του, όμως κατόπιν εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να γίνει κατάληψη του στρατοπέδου από τους πολίτες και τη δημοτική αρχή και οι αντιδράσεις να είναι άμεσες και να μη μας πιάσουν πάλι στον ύπνο…”.
Η Ολυμπία Παπαδοπούλου δέχτηκε έντονη κριτική μέχρι σημείου να ζητήσει να βγουν έξω αυτοί που φώναζαν, καθώς δήλωσε παρόν στην πρόταση μη εγκατάστασης μεταναστών, υποστηρίζοντας μεν το όχι στα hotspots, αλλά εφόσον εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος και να δημιουργηθούν προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, όπως το στρατόπεδο…

siskepsi3
Ο κ. Πετρίδης της ΑΝΑΣΑ μίλησε για ξενοφοβικό κλίμα και έγινε πανικός! δηλώνοντας ότι και να έρθουν δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα…
Ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠΑ Κ. Μπαλτζιδης μεταξύ άλλων, είπε ότι: “Και να θέλουμε, δεν μπορούμε να αντέξουμε κάτι τέτοιο σε μια μικρή κοινωνία. Που είναι η κυβέρνηση για τους Έλληνες”;

siskepsi4
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης δήλωσε ότι είναι δύσκολη η διαχείριση του θέματος, συμπονούμε το δράμα των προσφύγων, αλλά βλέπουμε πως η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και ενημέρωση δηλώνει ότι θα γίνει. “Είναι μια σοβαρή απόφαση που πρέπει να ανατρέψουμε. Να κάνουμε αύριο κιόλας συζήτηση με τους βουλευτές…”.

theo

siskepsi5
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Γιαννιτσών Π. Σαραφούδης ήταν της άποψης ότι πρέπει μεν να αντιδράσουμε, ίσως όμως να προτείνουμε ένα φλατ οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως…
Ο Η. Πλιόγκας υποστήριξε πως δεν μπορούμε να κάνουμε ένα χωριό μέσα στον αστικό ιστό. “Μπορεί να δεσμευτεί ο Καμμένος τη δολιοφθορά των δεξαμενών ύδρευσης με τόσες χιλιάδες κόσμου”;
Ο Απόστολος Ασλανίδης πρότεινε να γίνει μια επιτροπή και να οριστεί μια μεγάλη συγκέντρωση για να καταλάβουν οι κυβερνητικοί ότι δεν θα ανεχτούμε να έρθουν καθώς το πρόβλημα είναι σημαντικό, όπως είπε.

mpaltzidis
Ο πρόεδρος των Πολυτέκνων Κ. Μπεκρής υπογράμμισε ότι: “Έχω χάσει τον ύπνο μου από χθες… Ναι, είμαστε αλληλύγγυοι… όχι όμως όταν έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Μιλάς για πρόσφυγες, είσαι ρατσιστής, μιλάς για τη χώρα σου, είσαι ακραίο στοιχείο”.
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γ. Ξανθόπουλος πρότεινε: “Να γίνουν ομάδες περιφρούρησης γιατί νύχτα θα ‘ρθουν…” ενώ η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεανώ Ζουρνατζίδου μίλησε για την “αλληλεγγύη που δεν πρέπει να εξάντλειται σε ένα πακέτο μακαρόνια…”.
Ο δήμαρχος ολοκλήρωσε τη συζήτηση λέγοντας ότι “Καταγράφηκε η αντίθεση. Το αν το γνωρίζαμε ή πως το γνωρίζαμε επειδή κάποιος το είπε…δε θα καταλήγαμε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Την Τέταρτη το μεσημέρι μάθαμε ότι ήρθε ένας υποστράτηγος (προφανώς γι ανα ελέγξει) και την άλλη μερα έσκασε η βόμβα”.
Εκείνη την ώρα ακούστηκε ένας δημότης που είπε: “Μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια κ. Δήμαρχε”;
Η τελική πρόταση είναι να δημιουργηθούν Ομάδες περιφρούρησης και μία επιτροπή να μεταβεί άμεσα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους του Άμυνας ώστε να στηριχθούν όλα τα επιχειρήματα ενάντια στην εγκατάσταση των μεταναστών και την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του στρατοπέδου.
Όταν ρωτήθηκε ο δήμαρχος ποιοι θα αποτελούν τις ομάδες περιφρούρησης, απάντησε ότι αυτός θα είναι το νούμερο ένα!
Να σημειώσουμε πως ενδιάμεσα ο κόσμος βρισκόταν σε τέτοια ένταση και όταν ο καθένας έπαιρνε το λόγο χωρίς να καταθέτει κάτι συγκεκριμένο ως άποψη, υπήρξαν πολίτες που αντέδρασαν και έλεγαν θα πάμε να γκρεμίσουμε το κτίριο, να το κάψουμε… Ο κ. Ανδρεάδης μίλησε εκ μέρους των αγροτών και είπε ότι όλοι συμφωνούν να έρθουν με μηχανήματα και τρακτέρ να το “κλείσουν” και να το καταλάβουν… αν και εφόσον χρειαστεί.
Ακολούθως, μετά το τέλος της συνεδρίασης αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στο στρατόπεδο Φιλιππάκου.
Χ.Π.

Γενικός ξεσηκωμός την Κυριακή 12μμ στο στρατόπεδο Φιλιππάκου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου