Wednesday, 24 April, 2024

Γιάννης Χατζόγλου: «Στη ΔΕΥΑ Έδεσσας γίνεται δουλειά» – Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης

Γιάννης Χατζόγλου: «Στη ΔΕΥΑ Έδεσσας γίνεται δουλειά» – Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης

Δεν έχει καν συμπληρώσει έναν χρόνο θητείας στη νέα του θέση και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χατζόγλου, μιλά για το έργο που έχει γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα που τελεί πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Έδεσσας (ΔΕΥΑΕ).

Πρώτα από όλα, όπως λέει ο ίδιος, βασική του φιλοσοφία σε ότι αφορά την κατανάλωση του νερού, είναι να υπάρχουν ίσα δικαιώματα για όλους τους δημότες. Στέλνει όμως και το μήνυμα, πως όλοι θα πρέπει να υιοθετήσουν τον γενικό κανόνα που λέει” ΟΧΙ στη σπατάλη του νερού” ειδικά τώρα το Καλοκαίρι.

Το παράδειγμα είναι απλό: «Πέρα από τις ανάγκες που έχουν όλοι για το νερό, θα πρέπει να καταλάβει ο καθένας, ότι όσο πιο ανεύθυνα καταναλώνεις το νερό, τόσο πιο πολύ το πληρώνεις»!

Ρύθμιση οφειλών

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί και βγήκε μέσα από την κουβέντα που κάναμε μαζί του, είναι πως μέχρι τις 31 Ιουλίου, όσοι έχουν οφειλές στην ΔΕΥΑΕ, μπορούν να πληρώσουν είτε εφάπαξ είτε με δόσεις. Στην πρώτη περίπτωση, καταργούνται όλες οι προσαυξήσεις και οι τόκοι που είχαν επιβληθεί λόγω της καθυστέρησης της πληρωμής. «Υπάρχει η δυνατότητα όμως να γίνουν και ρυθμίσεις, όπου στην περίπτωση των 24 δόσεων καταργούνται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι στο 95%, ενώ στην περίπτωση της ρύθμισης των 48 δόσεων καταργούνται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι στο 90%. Πραγματικά μια συμφέρουσα διαδικασία για τους οφειλέτες».

-Πώς κρίνετε την ποιότητα του νερού, σε ότι αφορά όλο τον Δήμο Έδεσσας;

Κατά αρχήν, κάθε εβδομάδα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την Υπηρεσία, προκειμένου να κρατάμε την ποιότητα του νερού σε υψηλά επίπεδα. Πέρα από όλα τα άλλα όμως, υπάρχουν και οι αυτόματοι χλωριωτές, που συμβάλλουν σημαντικά στην παροχή του καθαρού νερού σε κάθε σπίτι. Γενικά πιστεύω ότι προσφέρουμε μία υψηλής ποιότητας νερό στους καταναλωτές μας.

Άλλοι δήμοι έχουν θέμα με την έλλειψη προσωπικού ή το γεγονός πολλών αδειών, κλπ. Τι γίνεται στη ΔΕΥΑ Έδεσσας;

Και μεις από την πλευρά μας θα πούμε ως δήμος και ΔΕΥΑ πως δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό στην υπηρεσία και υποχρεωνόμαστε στις εξωτερικές συνεργασίες, γιατί απαγορεύονται οι προσλήψεις. Ευελπιστούμε ότι θα λυθεί μερικώς το πρόβλημα με τις προσλήψεις των 8μήνων».

Σχετικά με τους στόχους που τίθενται από την Υπηρεσία: «Αυτοί αφορούν, την αντιστοιχία κατανάλωσης νερού με τις χρεώσεις.

Και για να γίνει πιο κατανοητό, στην περιοχή της Βεγορίτιδας, ακόμη δεν υπάρχουν υδρόμετρα, με αποτέλεσμα εκεί οι χρεώσεις να γίνονται (τυπικά, όπως όλοι γνωρίζουμε με μία γενική χρέωση ποσού) και όχι ανά κατανάλωση. Έτσι σε διάφορες περιοχές δεν υπάρχουν οι χρεώσεις που θα έπρεπε, κάτι που θα γίνει.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζόγλου: “Θα μπουν υδρόμετρα στην πόλη της Άρνισσας”.

Ένα δεύτερο στοιχείο εφαρμογής στην πολιτική της ΔΕΥΑΕ, είναι να σταματήσει η κλοπή του νερού!

Όπως μας εξηγεί ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ: «Σε κάποια σημεία όπου περνούν τα δίκτυα ύδρευσης, κάποιοι τρυπούν τις σωλήνες, για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Αυτό είναι ποινικό αδίκημα».

Ένας άλλος, σοβαρός “πονοκέφαλος” για αυτή την υπηρεσία είναι τα αχαρτογράφητα υδρευτικά δίκτυα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες: «Με τα εξωτερικά δίκτυα είναι όλα εντάξει, εκεί που υπάρχει θέμα, είναι με τα εσωτερικά δίκτυα. Να φανταστεί κάποιος, ότι ακόμα και στην πόλη της Έδεσσας, ένα μικρό μέρος της είναι αχαρτογράφητο». (σ.σ. φυσικά αυτό δεν επιβαρύνει την τωρινή, αλλά ούτε και την προηγούμενη διοίκηση).

Προγραμματισμός έργων

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης Ύδρευσης, μας μίλησε για τα έργα που προγραμματίζει να εκτελέσει η ΔΕΥΑΕ και αφορούν τη συνεχή παρέμβαση βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις περιοχές του Δήμου Έδεσσας.

«Είναι έργα που θα γίνουν σε διάφορα σημεία του Δήμου και αφορούν Βιολογικό καθαρισμό, υδρευτικές  συνδέσεις σε Τοπικές Κοινότητες με νερά πηγών, κ.α.».

Το νερό είναι φτηνό ή ακριβό, σε μία περιοχή όπου τα νερά είναι πολλά;

-Είναι φτηνό. Επιμένω να λέω ότι όσο πιο πολύ καταναλώνεις, τόσο πιο πολύ πληρώνεις. Πρέπει όμως, να τονίσω, πώς υπάρχει το Ειδικό τέλος στον λογαριασμό, κάτι που επιστρέφει στους ίδιους τους καταναλωτές, με τη μορφή έργων» όπως υποστήριξε ο κ. Χατζόγλου, αναφέροντας ακόμη πως: «Σύντομα η ΔΕΥΑΕ, θα έχει τη δική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και από κεί ο καθένας θα μπορεί να βρει οποιαδήποτε πληροφορία, σχετικά με τη λειτουργία μας, αλλά και με τον λογαριασμό του. Για να διασφαλιστεί το απόρρητο θα υπάρχει μόνο ο αριθμός της παροχής, που πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής, βλέποντας με αυτό τον τρόπο τον λογαριασμό του. Όταν είμαστε έτοιμοι θα σας καλέσω όλους σε συνέντευξη τύπου» κατέληξε.

Από τον Σίμο Σλατίνη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου