Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γιάντσιος Ιωάννης: «Άθλια» και μη σύννομη, η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος

Εδώ και μήνες μας έχουν «καπελώσει» με μια ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος που δεν συνάδει με την λογική με τις συναλλακτικές συνήθειες και το κοινωνικό κράτος.

Καταρχήν ο μέσος συνετός πολίτης αυτής της χώρας και όχι μόνο δεν μπορεί να κατανοήσει τι εστί ρήτρα αναπροσαρμογής και πως μας φουσκώνει τους λογαριασμούς μας με τους υπέρογκους λογαριασμούς που παθαίνουμε εγκεφαλικά. 

Με ποια νομιμότητα προχώρησαν σ αυτού του είδους την καταχρηστικότητα που «ληστεύει» τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς των πολιτών της χώρας μας. Όταν «υπογράψαμε» (άσε που σε κανέναν δεν δώσανε την σύμβαση)  τις συμβάσεις με την ΔΕΗ και τους παρόχους δεν αναφερόταν ο συγκεκριμένος τύπος της ρήτρα αναπροσαρμογής στην σύμβαση. Στην πραγματικότητα, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μονομερής πράξη του κάθε παρόχου κι αυτό από μόνο τους ενέχει ακυρότητα, διότι οι υπέρογκες χρεώσεις μέσω μιας αδιαφανούς ρήτρας, επιβληθείσης μονομερώς από την πλευρά των προμηθευτών, έχουν διαταράξει σε τέτοιο βαθμό την ισορροπία της σύμβασης αποκλειστικά εις βάρος των καταναλωτών, ώστε η επιμονή στη διατήρησή της από την πλευρά των εταιρειών να αντιτίθεται κατά τρόπο πρόδηλο στις αρχές της καλής πίστης.

Σχετικά με την διακοπή ρεύματος εφόσον δεν μπορεί να πληρωθεί ο λογαριασμός να αναφέρουμε τα εξής:

Δεν μπορεί να έχουν το δικαίωμα, να προβούν σε διακοπή του ρεύματος, εάν πληρώσουμε τον λογαριασμό της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν πληρώσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.        

c (x) = {a*(x-Ll) + b, x<Ll

0, Ll <_ x <- Lu

a*(x-LU)+b, x>Lu

Αυτός είναι ο τύπος της ρήτρας αναπροσαρμογής. Άντε να το λύσει κάποιος στον λογαριασμό του! Με τις υγείες μας!

Γιάντσιος Ιωάννης, Δικηγόρος Σερρών, «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ της Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου