Tuesday, 23 April, 2024

Για αυτά που μιλούν άλλοι σήμερα, ο Δήμος Κυριλίδης… τα ανέλυε χρόνια πριν!

Οι Τούρκοι το ξέρουν… ξεκινούν να το εκμεταλλεύονται… 

Η Τουρκία το ξέρει αυτό, ότι δηλαδή οι υδρίτες μεθανίου θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας στο εγγύς μέλλον και πως οι πόροι και η εκμετάλλευση στο Αιγαίο δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Το γεγονός ότι η νοτιοανατολική Μεσόγειος και πιο συγκεκριμένα ο αιγαιακός χώρος, είναι πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων και η ελληνική πλευρά, μέσω μελετών επιστημόνων, αρέσκεται μόνο να το αναφέρει ανά τα χρόνια, χωρίς ξεκάθαρη πρωτοβουλία από τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών, δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκμετάλλευσης, αν δεν μπουν μπροστά οι «φίλοι» μας.

Η Ελλάδα δεν κουνιέται αν δεν έρθει η Γερμανία με την τεχνογνωσία στους υδρογονάνθρακες και να κάνει την εξόρυξη… ή ίσως ακόμη και οι ΗΠΑ… διότι δεν είναι δυνατόν να θίξουμε την «καλή» γειτονία ενώ οι ίδιοι οι φίλοι μας οι Τούρκοι αλωνίζουν…

Ο Τομεάρχης Ενέργειας και Υδρογονανθράκων στο κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη «Ελληνες» Δήμος Κυριλίδης το έχει δηλώσει αρκετό καιρό πριν, όπως φαίνεται και στο βίντεο, σε διάφορες συνεντεύξεις και άρθρα του, ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια θα έπρεπε να αξιοποιήσει τα φυσικά κοιτάσματα (αερίου, υδριτών) στο Αιγαίο και όχι να αφήσει άλλους να το πράξουν για τη χώρα μας,…

 

Διαβάστε και σχετικό άρθρο του, στο οποίο αναφέρεται στους υδρίτες

Οι υδρίτες αερίου έχουν προσελκύσει πρόσφατα διεθνή προσοχή από τις κυβερνήσεις και τις επιστημονικές κοινότητες. Το ενδιαφέρον για το νέο σε εμάς φαινόμενο των υδριτών αερίου είναι πολύπλευρο. Οι υδρίτες αερίων είναι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες με στερεά μορφή, χαμηλού μοριακού βάρους, που μοιάζουν με τον γνωστό μας πάγο. Έξι μόρια νερού περικλείουν ένα μόριο μεθανίου.

Υποθαλάσσια κοιτάσματα παγωμένου μεθανίου-τα πρώτα στη Μεσόγειο- ανακαλύφθηκαν από Έλληνες και ξένους επιστήμονες σε ηφαιστειακά ενεργή περιοχή νότια του Καστελόριζου. Μελέτες θα δείξουν στο μέλλον αν τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα. Το παγωμένο μεθάνιο (υδρίτης) εντοπίστηκε ύστερα από συστηματικές δειγματοληψίες σε ηφαίστεια που βρίσκονται στην περιοχή της υποθαλάσσιας οροσειράς του Αναξίμανδρου, σε βάθος από 1.000 έως 3.000 μέτρα. Η οροσειρά του Αναξίμανδρου, μια περιοχή με ενεργά ρήγματα, βρίσκεται στη ζώνη όπου η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρωπαϊκή. Οι Έλληνες επιστήμονες λένε πως υπάρχουν μέθοδοι μετατροπής του παγωμένου μεθανίου σε αέρια μορφή, όμως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα πρέπει να γίνει ύστερα από οικονομοτεχνικές μελέτες αλλά και επιπλέον έρευνες που θα φανερώσουν την έκταση και τον όγκο των κοιτασμάτων. Θα  πρέπει ακομη να ερευνηθεί και η ύπαρξη τεράστιων αποθεμάτων υδριτών (στερεοποιημένου μεθανίου) που απαντάται στο σημείο επαφής των γεωλογικών πλακών όπως αυτή που υπάρχει μεταξύ της καταβυθιζόμενης, κάτω από τον Ελλαδικό χώρο, και της Αφρικανικής Πλάκας. Στα σημεία επαφής δημιουργούνται οι υδρίτες. Το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείο Κρήτης ανακάλυψαν την ύπαρξη υδριτών νοτίως της Ρόδου. Αυτά τα κοιτάσματα (Gas Hydrate Mounts) μπορεί να επεκτείνονται μέχρι και την Λευκάδα. Άρα η έρευνα για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση αυτών των πολύ πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να δημιουργήσει 4000 θέσεις εργασίας, και να αντλήσουμε 200000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου καλύπτοντας το 55% των ημερησίων αναγκών μας για 30 χρόνια εξοικονομώντας $6,5 δις ετησίως. Αντίστοιχο κέρδος μπορούμε να αποκομίσουμε από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Τα οφέλη στην οικονομία και στο περιβάλλον θα είναι τεράστια…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου