Friday, 29 March, 2024

Γιώργος Κατρούγκαλος: Προχωράμε αμέσως στην υπογραφή της συνοριακής σύνδεσης από την Αλμωπία

Ο βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για την ύπαρξη τεχνικής προμελέτης με τα βασικά στοιχεία του έργου, την πολύ θετική ανταπόκριση στην επίσημη πρότασης της χώρας μας

για την υπογραφή νέας συνοριακής πύλης από την Αλμωπία (Πρόμαχοι) τόσο από την πολιτική ηγεσία της γείτονος όσο και από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην περιοχή του Καβάνταρτσι και του Νεγκότινο, την διαχρονική επιθυμία της Πέλλας και ιδιαίτερα της Αλμωπίας για την συνοριακή σύνδεση καθώς και την εξασφάλιση χρηματοδότησης της μελέτης και κατασκευής του Ελληνικού τμήματος της συνοριακής σύνδεσης της Πέλλας (Πρόμαχοι – Πούλιεβο) από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» που θα εκτελέσει και το έργο και την έγκριση από τους υπουργούς Χρ. Σπίρτζη και Γ. Χουλιαράκη του προγράμματος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ με ενδεικτικούς προϋπολογισμούς του έργου (4 εκατ € για τη μελέτη και 40 εκατ € για την κατασκευή με εκτιμώμενο τελικό κόστος μετά τον διαγωνισμό λιγότερο των 20 εκατ. €).
Ο Γιάννης Σηφάκης ανέλυσε στον Υπουργό την σοβαρή θετική επίπτωση που θα έχει στην τοπική ανάπτυξη της Πέλλας και ιδιαίτερα της Αλμωπίας η διάνοιξη συνοριακής σύνδεσης. Ακόμη ότι το έργο αυτό αποτελούσε στόχο δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας της Πέλλας και ιδιαίτερα της Αλμωπίας.
Με δεδομένο τον βαθμό ωριμότητας της συνοριακής σύνδεσης, με βάση τα προαναφερόμενα, ο Υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε και έδωσε εντολή στον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Ιωάννη Μπράχο να ετοιμαστεί αμέσως η διμερής συμφωνία για την συνοριακή πύλη της Πέλλας και να προταθεί στην Βόρεια Μακεδονία να υπογραφεί το αργότερο μέχρι τις 26-27 Μαρτίου 2019.
Στην παράκληση του βουλευτή να υπογραφεί η διμερής συμφωνία για την συνοριακή πύλη στην θέση Πούλιεβο (GR) / Pulievac (NMK) (πάνω από τους Προμάχους) ταχύτατα με στόχο να έλθει στην Βουλή μαζί με την ήδη υπογραφείσα συνοριακή πύλη στον Λαιμό Φλώρινας ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έλθουν στη Βουλή μαζί και μαζί θα υπογραφεί και το Π.Δ.
Ζήτησε ακόμη να υπάρξει συνεργασία του βουλευτή (και με την τεχνογνωσία λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας) με το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων για να μην χαθεί καθόλου χρόνος στην προετοιμασία της διμερούς συμφωνίας.
Ο βουλευτής ευχαρίστησε τον Υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο για την άμεση ανταπόκριση του στην ιστορική απόφαση να αποκτήσει επιτέλους και η Πέλλα σύνδεση με τον Βορρά (που είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα στην Βόρεια Ελλάδα που συνορεύει με γειτονική χώρα και δεν έχει συνοριακή σύνδεση).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου