Thursday, 25 April, 2024

Γρηγόρης Στάμκος: Και πάλι δήμαρχος Πέλλας, το 2023!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος στον Σίμο Σλατίνη, μιλά για τα μικρά και μεγάλα έργα

που έχουν γίνει και σχεδιάζονται, για την ανεξαρτητοποίηση που επιθυμεί ο πρ. δήμος Κρύας Βρύσης και τα… σχέδια του 2023. Θα είναι και πάλι υποψήφιος; Αν ναι, θα απαντήσουμε εμείς, θα έχει και πάλι πολλές πιθανότητες επανεκλογής, εφόσον δεν υπάρχει αντιπολίτευση και δεν υπάρξουν νέα πρόσωπα να βγουν μπροστά… Και όποιος θίγεται, να κάτσει σπίτι του. Απλά, λιτά και λακωνικά.

Διαβάστε κάποια σημεία της συνέντευξης:

Covid19 και στον Δήμο Πέλλας. Πώς διαχειριστήκατε την πανδημία από την πλευρά σας;

Ο πλήρης κατάλογος των σχετικών δράσεων θα χρειαζόταν ξεχωριστό άρθρο, είναι στη διάθεσή σας και θα ήθελα να τον δημοσιεύσετε γιατί είναι χρήσιμο να τον γνωρίζουν οι συνδημότες μας. Εδώ θα σας δώσω την πιο σύντομη απάντηση ξεκινώντας από τα σπουδαία. Τι δεν έπρεπε να σταματήσει ούτε στιγμή σε όλο αυτό το διάστημα; H βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη! Ενισχύσαμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, μοιράσαμε πόρτα-πόρτα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πάνω από 1800 οικογένειες και παραδώσαμε 20 χιλιάδες περίπου γεύματα σε άτομα, άπορα και ευπαθή, αξιοποιώντας με το παραπάνω όλες τις πηγές-δήμος, επαγγελματίες του τόπου μας, ΤΕΒΑ, Π.Κ.Μ., Ίδρυμα Νιάρχος- που έχουν την ευγνωμοσύνη των συμπολιτών μας.

Τι καινούργιο χρειάστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Υγειονομικές δράσεις ουσίας σε ένα πρωτοφανές φάσμα! Μεταξύ άλλων, κάναμε συνεχείς και καλά στοχευμένες απολυμάνσεις όχι μόνο των σχολείων, των δημοτικών εγκαταστάσεων, των ΚΕΠ και των περιφερειακών  ιατρείων, αλλά και σε φορείς που μας ζήτησαν να βοηθήσουμε όπως το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία, τα Αστυνομικά τμήματα Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης ή η Πυροσβεστική. Διανείμαμε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά στους εργαζόμενους, αλλά πιο σημαντικό ακόμα ήταν να απολυμάνουμε και να μοιράσουμε μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους οικισμούς Ρομά. Δωρίσαμε 50 ειδικές στολές στο ΕΚΑΒ, κάναμε ως αιρετοί μια γενναία  χορηγία και ενισχύσαμε τη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μας και ακολουθούμε πρόγραμμα ανίχνευσης του ιικού φορτίου κορωνοϊού στα αστικά λύματα του δήμου μας σε συνεργασία με τρία ερευνητικά εργαστήρια του Α.Π.Θ..

Και, τέλος, τι κάνει μια οργανωμένη κοινωνία σε κρίση; Αντιδρά θετικά! Ήμασταν από τους πρώτους δήμους στη χώρα που ολοκλήρωσαν διαγωνισμό και προσλήψεις 86 καθαριστριών, φέραμε 30 ακόμα άτομα για τις αυξημένες ανάγκες της Δ/σης Περιβάλλοντος, εγκαινιάσαμε τη νέα υπηρεσία myKEPlive  για την εξ΄ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης και διαθέσαμε φορητά τάμπλετ σε όλα τα σχολεία της Α’ βάθμιας και συνεχίζουμε, γιατί οι συνέπειες της πανδημίας θα μας βαραίνουν και πολύ μετά τα εμβόλια!

Με την ευκαιρία θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συνδημότες μου, και τους υγιείς  και τους πιο ευαίσθητους, να κάνουν τα εμβόλια! Μόνο έτσι θα σκοτώσουμε αυτόν τον ύπουλο εχθρό που κοντεύει να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια να ξανασταθούμε στα πόδια μας μετά την οικονομική κρίση.

Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Αλήθεια, πως τον κρίνετε στο σύνολο του;

Αφού διορθώνει τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου, τον βλέπω πολύ θετικά. Η δήθεν απλή αναλογική θα κατέληγε σε σοβαρή βλάβη της δημοκρατίας και της αποτελεσματικότητας της αυτοδιοίκησης.

Τι Δήμο θέλετε να παραδώσετε αργότερα στον επόμενο Δήμαρχο; Ποιο είναι το όραμα σας;

Θα μπορούσα να σας αρχίσω με τα γνωστά για “έναν δήμο καινοτόμο, με υποδομές και συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, με οργανωμένες δομές, με…”, με όλα τα σωστά και άγια που λένε όλοι οι πολιτικοί και τα ξέρουν οι αναγνώστες σας. Θα σας πω μόνο την ουσία: Θα παραδώσω έναν δήμο λειτουργικό. Με κανόνες, διαδικασίες, διαφάνεια, και σύστημα.  Έναν δήμο όπου οι αιρετοί και οι υπάλληλοι του δεν θα κινδυνεύουν διαρκώς να βρεθούν στις δικαστικές αίθουσες, όπως βρεθήκαμε εμείς, απολογούμενοι πολλές φορές για παρατυπίες, παραλείψεις και κακή διαχείριση προηγούμενων διοικήσεων.  

Μην ξεχνάτε όμως ότι η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες. Γι΄αυτό θέλω να αφήσω πίσω μου, όταν αποχωρήσω από την τοπική αυτοδιοίκηση, έναν δήμο με ισχυρή αγροτική επιχειρηματικότητα, έναν δήμο που τιμά την λαμπρή του ιστορία με τον πολιτισμό και την εξωστρέφειά του. Θέλει απίστευτη δουλειά, αλλά θα γίνει γιατί το θέλουμε όλοι στον Δήμο Πέλλας και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να το πετύχουμε.

Υπάρχει κόσμος στην ΔΕ της Κρύας Βρύσης, που θέλει ξανά την περιοχή Δήμο. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό;

Αν είμαστε στον ίδιο τόπο και θέλουμε τα ίδια πράγματα γιατί να μην είμαστε μαζί; Η Κρύα Βρύση είναι ένα ζωντανό κομμάτι του δήμου Πέλλας και είμαι σίγουρος ότι μαζί θα πετύχουμε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε χωριστά. Στους συνδημότες μας εκεί λέω συχνά ότι ένας αυτόνομος δήμος με το μέγεθος και τον πληθυσμό της Κρύας Βρύσης θα είχε περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Αν αυτό επιθυμεί η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, δεν θα σταθώ εμπόδιο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα ενθαρρύνω όσους ορέγονται τον ανεξάρτητο δήμο για να στεγάσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες.

Πάμε στην πρώτη φορά που αναλάβατε Δήμαρχος Πέλλας. Πέστε μας, όταν αναλάβατε, ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;
“Τι χάλια είναι αυτά!” Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη, τώρα μπορώ να το πω με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Ο ένας από τους δέκα πιο χρεωμένους δήμους της χώρας ήταν σαφώς συνδυασμός της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και των δομικών αδυναμιών της παλιάς φρουράς της αυτοδιοίκησης -χάλια μαύρα! Το πρώτο μας μέλημα ήταν η δημιουργία υποδομών και έργων, που έπρεπε δεκαετίες πριν να είχαν ολοκληρωθεί: Αποχετευτικά και αρδευτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία και μάλιστα στην περιφέρεια του δήμου. Έπρεπε επίσης να συνθέσουμε διοικητικά έναν νέο μεγάλο δήμο, να ενοποιήσουμε τμήματα και να ανασυνθέσουμε αρμοδιότητες, να υπερβούμε τη γραφειοκρατία, να αλλάξουμε φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης, να εξυπηρετήσουμε επιτέλους τον δημότη και να βρούμε τους πόρους για να τα κάνουμε χωρίς νέα δανεικά και αγύριστα. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και δεν πήγαμε και άσχημα!

Ποια ήταν -επιγραμματικά-τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσατε και σε ποιο σημείο βρίσκεστε σήμερα;

Χρέη, αναξιοπιστία και κακή οργάνωση. Στον υπερθετικό βαθμό! Δεν τα βλέπετε σήμερα γιατί έχουμε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δήμου, προμηθευτών και υπαλλήλων, έχουμε εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεων που αναλάβαμε  και ο δήμος λειτουργεί με διαφάνεια, αυστηρές διαδικασίες και έτσι αντιμετωπίζεται ως καλός και φερέγγυος συνεργάτης της τοπικής κοινωνίας.  Λειτουργούμε πλέον ως οργανισμός που μόνο μπροστά μπορεί να πάει!

Πολλά και μικρά έργα σε μία πολυπληθή περιοχή όπως ο δήμος Πέλλας ή λίγα και μεγάλα έργα; Ποιο το σκεπτικό σας και τι έχει γίνει και πρόκειται να γίνει στον Δήμο σας;

Η καθημερινότητα ενός τόσο μεγάλου δήμου με τόσες πολλές κοινότητες και με δύο αστικά κέντρα έχει ανάγκη από πολλά και μικρά αλλά και μεγάλα έργα. Το όραμά μας για το δήμο Πέλλας μας υποχρεώνει να προγραμματίζουμε έργα που αφορούν στις αγροτικές υποδομές, στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ασφάλεια των δημοτών, διότι πρέπει να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις του μέλλοντος και όχι να τις ακολουθούμε.

Όπως διαπιστώνετε και εσείς και οι συνδημότες μας, δίπλα στα αντιπλημμυρικά, τις ασφαλτοστρώσεις, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, ή τη διαχείριση του πόσιμου νερού, ενισχύεται ο πολιτισμός και το τουριστικό μας στίγμα με μια σειρά παρεμβάσεων στην Πέλλα, όπως η πρόσφατη έγκριση από το Πράσινο Ταμείο 1.153.175€ για ανάπλαση πεζοδρομίων, χώρων πρασίνου και κατασκευή πάρκου, η ολοκληρωμένη οδός Λεφάκη, το κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών στην Πέλλα κ.α..

Όπως θα δείτε και πώς αυτός ο τόπος πλησιάζει βήμα-βήμα στο μέλλον που του αξίζει με περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, ψηφιακά εργαλεία στην υπηρεσία του πολίτη και σύγχρονο, πιο έξυπνο, πιο όμορφο οικιστικό περιβάλλον. Όταν θα περπατήσουμε μαζί στο Open Mall ή στην ιστορική διαδρομή Στράντζης-Ταβουλάρη,  όταν οι αγρότες μας θα μετακινούνται με ασφάλεια  στα  δεκάδες χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, όταν καταφέρουμε να μάθουμε το δρόμο για το Πράσινο Σημείο, θα καταλάβετε στην πράξη τι εννοώ.

Όταν κάποιος εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη θητεία, αδιαμφισβήτητα, έχει παρουσιάσει κάτι θετικό στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, θα θέλαμε να μάθουμε, αν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, που εντοπίζετε…

Στην προηγούμενη ερώτηση απάντησα εντελώς ενδεικτικά γιατί αν καταλογογραφούσα τα έργα που έγιναν και όσα είναι δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση θα χρειαζόμασταν σελίδες…

Σε αυτή την ερώτηση θα είμαι λεπτομερής: Μουσικό Σχολείο… Κάποιοι βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν ότι χάσαμε την ευκαιρία κατασκευής Μουσικού σχολείου, να ξέρετε ότι τα εμπόδια και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ξεπεράστηκαν και ενώ η πρότασή μας είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δεν πρόλαβε να εγκριθεί και την επικαιροποιούμε  στο πρόγραμμα «Τρίτσης».

Ασφαλτοστρώσεις… Αντιλαμβάνομαι και εγώ την αγανάκτηση των συνδημοτών μου για το άσχημο οδικό δίκτυο, τις τρύπες και τις λακούβες που δυσκολεύουν την καθημερινή μας κίνηση. Ίσως η επιμονή μου να μην καταστρέφουμε και μπαλώνουμε φρεσκοασφαλτοστρωμένους  δρόμους εξαιτίας της έλευσης του φυσικού αερίου να ήταν υπερβολική.  Τώρα όμως που η  ΔΕΔΑ έχει οριστικοποιήσει την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα-και το φυσικό αέριο θα έρθει και οι τρύπες θα κλείσουν.

Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις θα ήθελα τα πράγματα να εξελίσσονταν πιο έγκαιρα και πιο γρήγορα. Όταν όμως διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο δήμο σημασία έχει το θετικό ισοζύγιο μεταξύ έργων και παραλείψεων, οι σωστές προτεραιότητες και η δίκαιη κατανομή της προσπάθειας για όλους τους δημότες, σε κάθε γωνιά του δήμου.

Και γι’ αυτά είμαστε υπερήφανοι όλοι, αιρετοί και υπηρεσιακοί του δήμου Πέλλας.

Λένε, ότι ο Δήμαρχος Πέλλας, αν κατέβει και στις εκλογές του 2023, θα τις πάρει «με κλειστά μάτια»! Το υιοθετείτε και ποιες είναι οι μελλοντικές πολιτικές προθέσεις σας;

Πολύ πιο αξιόλογοι άνθρωποι από εμένα έκαναν το λάθος να υπερτιμήσουν τα επιτεύγματά τους εφησυχάζοντας και χάνοντας τελικά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους. Σας βεβαιώνω ότι θα μείνω με τα μάτια ανοιχτά, όχι για να κάνω πιο δύσκολη την εκλογική προσπάθεια οποιουδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα καλύτερο αύριο, αλλά γιατί μόνο έτσι ωφελείται ο τόπος μας και οι άνθρωποί του.

Ας υποθέσουμε, ότι ο πολίτης Γρηγόρης Στάμκος, θέλει να κάνει μία ερώτηση στον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο. Τι θα τον ρωτούσε και τι απάντηση πιστεύετε ότι θα έπαιρνε;

«Γιατί πιστεύεις ότι σήμερα, σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, μπορείς στ’ αλήθεια να κάνεις τη διαφορά»;

“Γιατί αν δεν πίστευα ούτε θα το τολμούσα, ούτε θα το επαναλάμβανα” θα του απαντούσα. Και θα πρόσθετα και μια δική μου ερώτηση προς κάθε πολίτη: «Τι έχεις πετύχει ποτέ στη ζωή σου χωρίς προσωπική προσπάθεια, χωρίς αγώνα, χωρίς καλές συνεργασίες, χωρίς δυνατή πίστη»;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου