Friday, 29 March, 2024

«Γυναίκες πεθαίνουν από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Οι ελλείψεις στη Β. Ελλάδα

Σε νέες σοβαρές καταγγελίες για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία 46 νοσοκομείων της χώρας, προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, πολλές χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης χειρουργών Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ χειρουργεία λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας. Έκτακτα περιστατικά καταλήγουν στο δρόμο ψάχνοντας νοσοκομείο να χειρουργηθούν και οι λίστες αναμονής φτάνουν τα δύο χρόνια. «Έρχεται η σειρά ασθενών να χειρουργηθούν και δεν εμφανίζονται. Εάν είχαν χρήματα χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν είχαν χρήματα έχασαν την μάχη για τη ζωή. Γυναίκες πεθαίνουν από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα κάνει λόγο για βλάβες στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο οι ασθενείς.

Υπάρχουν χειρουργεία που χρειάζονται ολική ανακατασκευή, ο εξοπλισμός είναι διαλυμένος, τα χειρουργικά τραπέζια, τα φορεία, τα καρότσια σαράβαλα, σημειώνει. Επίσης, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ την ώρα των χειρουργίων  σβήνει το ρεύμα και δεν λειτουργούν οι γεννήτριες, τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται με τα χέρια, ενώ υπάραχουν  τραγικές ελλείψεις χειρουργικών υλικών. Τέλος, σημειώνει ότι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χειρουργούνται επειδή δεν έχουν εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ.

Αναλυτικά η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει για τη Βόρεια Ελλάδα:

Έχουμε να κάνουμε με Υπουργούς Υγείας που ασελγούν κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ΕΣΥ. Ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, επειδή στάθηκαν άτυχοι και αρρώστησαν σοβαρά σε περίοδο που τα Νοσοκομεία έχουν βαρέσει διάλυση. Η κυβέρνηση είναι «αλλού νταλού».

Δεν ντρέπονται, δεν αισθάνονται τύψεις και καμία ανάγκη αυτοκριτικής. Συνεχίζουν να λένε ψέματα και βρίζουν χυδαιότητα, όποιον αντιστέκεται στη καταστροφή. Κάτι που έκαναν και οι ίδιοι αντιστεκόμενοι μαζί μας στους δρόμους όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Τώρα πια δεν πείθουν κανέναν. Οι πολίτες πληρώνουν από τη τσέπη τους την Υγειά τους, παρότι αυξήθηκε 2% η υγειονομική περίθαλψη στους μισθούς και τις συντάξεις. Τα βιβλιάρια ασθενείας έχουν αραχνιάσει στα συρτάρια των σπιτιών μας.

Η Νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες Ιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό Νοσηλευτικού Προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Η κυβέρνηση δεν συρρικνώνει μόνο τη Δημόσια δαπάνη υγείας. Δεν διαθέτει ταυτόχρονα διαχειριστική επάρκεια και συνεχίζει να είναι προκλητική.

Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός των ιδίων. Κυνηγάνε φαντάσματα. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν λίγα ευρώ να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση κοστολόγησε τις ανθρώπινες ζωές και αντιμετωπίζει τον πόνο των Ασθενών με παροιμιώδη αναλγησία.

Για επικοινωνιακούς λόγους ανακοινώνουν λίστες χειρουργείων αντί να προσλάβουν Νοσηλευτικό προσωπικό, χειρουργούς Ιατρούς, να φροντίσουν να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία χειρουργικά υλικά, να ανανεώσουν και να βελτιώσουν τον εξοπλισμό των χειρουργείων, προκειμένου αφενός να ανοίξουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες και αφετέρου να πληρούνται οι όροι ασφαλείας. Μόνο έτσι οι Ασθενείς θα χειρουργούνται όταν κρίνουν οι χειρουργοί Ιατροί και όχι μετά θάνατον.

Το Νοσηλευτικό Προσωπικό των Αναισθησιολογικών Τμημάτων και των Χειρουργείων είναι ελλιπέστατο και δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονται με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Κάθε μια χειρουργική αίθουσα πρέπει να καλύπτεται από μια Νοσηλεύτρια Εργαλειοδότρια και μια Νοσηλεύτρια κίνησης.

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα πρέπει να διαθέτει μια Νοσηλεύτρια για κάθε χειρουργική αίθουσα. Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στα Δημόσια Νοσοκομεία ειδικά στα κύρια μεγάλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Τα Αναισθησιολογικά Τμήματα διαθέτουν μια Νοσηλεύτρια για 3 χειρουργικές αίθουσες. Στη Κίνηση υπάρχει μία (1) Νοσηλεύτρια για 2 και 3 χειρουργικές αίθουσες. Στις εφημερίες μεγάλων Νοσοκομείων πολλές φορές υπάρχει μια Νοσηλεύτρια Εργαλειοδότρια για 2 χειρουργικές αίθουσες.

Η υποστελέχωση των χειρουργείων από Νοσηλευτικό Προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους Ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο Νοσοκομείο σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις.

Νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του Νοσοκομείου. Κατά την εφημερία του Νοσοκομείου μπορεί να μεταφερθεί επείγον περιστατικό στη χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ που πρέπει να υποβληθεί σε τραχειοστομία μέσα σε δευτερόλεπτα προκειμένου να σωθεί ο Ασθενείς. Τι θα γίνει εάν εκείνη την ώρα δεν υπάρχει Νοσηλεύτρια στη χειρουργική αίθουσα; Εάν υπάρξει επιπλοκή κατά την αναισθησία Ασθενούς που χειρουργείται και δεν υπάρχει Νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού επειδή καλύπτει 3 χειρουργικές αίθουσες, τι θα γίνει ο Ασθενής; Ο εξοπλισμός των χειρουργείων είναι άχρηστος. Τα μηχανήματα του χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού πολλές φορές παθαίνουν βλάβες κατά την διάρκεια των χειρουργείων λόγω παλαιότητας και κακοσυντήρησης.

Ακτινολογικά μηχανήματα C-ARM των χειρουργείων συχνά παρουσιάζουν βλάβες με κίνδυνο την ζωή του Ασθενή που χειρουργείται. Σε πολλές περιπτώσεις τα μηχανήματα χειρουργείου και Αναισθησιολογικού δίνουν λάθος αποτελέσματα με μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς που χειρουργούνται. Οι γεννήτριες των Νοσοκομείων που δίνουν ρεύμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος είναι κακοσυντηρημένες και κάποιες φορές σβήνουν. Αυτό δημιουργεί δυσχέρειες στη χειρουργική επέμβαση. Μεγάλη η ταλαιπωρία για το προσωπικό και τους Ασθενείς.

»Απέραντες λίστες αναμονής. Για παράδειγμα σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν λίστα αναμονής 16 μήνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και 24 μήνες στο Παπαγεωργίου. Πεθαίνουν γυναίκες από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν. Πολλά φορεία και καρότσια που μεταφέρουν τους Ασθενείς στα χειρουργεία είναι άχρηστα και διαλυμένα. Διαλυμένα επίσης τα χειρουργικά τραπέζια. Δεν αλλάζουν από έλλειψη χρημάτων. Νοσοκομεία δεν έχουν πλυντήριο εργαλείων και τα εργαλεία πλένονται στο χέρι. Εμφανίζονται Ασθενείς στα επείγοντα Νοσοκομείων που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για χειρουργείο με σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, εξαιτίας του μεγάλου χρόνου αναμονής, εμφανίζουν επιπλοκές οι οποίες αποβαίνουν μοιραίες για τη ζωή τους. Οι λίστες αναμονής ξεπερνάνε και τα δύο έτη σε πολλές παθήσεις.

Οι Ασθενείς εάν επιθυμούν να χειρουργηθούν άμεσα, καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να δωρίσουν τα χειρουργικά υλικά που απαιτούνται για την επέμβασή τους.

»Εφημερεύοντα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά προκειμένου να χειρουργήσουν τροχαία ή έκτακτα περιστατικά. Αναγκάζονται εκείνη την ώρα να ψάχνουν σε άλλα Νοσοκομεία. Ουαί κι αλίμονο στον Ασθενή.

»Η καθυστέρηση στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

»Έκτακτα περιστατικά προσέρχονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Διαπιστώνεται ότι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Παρά ταύτα δεν τους αναλαμβάνει το Εφημερεύον Νοσοκομείο υποδοχής, λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών, υλικών και εξοπλισμού. Έτσι αναγκάζονται να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Έκτακτα περιστατικά προσέρχονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία στα οποία δεν λειτουργεί καμία χειρουργική αίθουσα.

»Απόγευμα – νύκτα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία διαθέτουν μία χειρουργική αίθουσα. Αν προσέλθει δεύτερο έκτακτο περιστατικό που χρίζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης μεταφέρεται σε άλλο Νοσοκομείο με μεγάλο κίνδυνο εξ αιτίας των καθυστερήσεων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων καλείται προσωπικό από το σπίτι του για να ανοίξει και άλλη χειρουργική αίθουσα. Πολλές φορές εάν δεν βρεθεί προσωπικό ή δεν διακομισθεί σε άλλο Νοσοκομείο περιμένει τη σειρά του. Η καθυστέρηση που είναι αναπόφευκτη, δυσκολεύει την χειρουργική επέμβαση.

Ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής δεν εμφανίζονται να χειρουργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ή ξεπουλήθηκαν και πήγαν στον Ιδιωτικό Τομέα ή δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Όποιος δεν έχει χρήματα στη τσέπη του πεθαίνει!!! Τέτοιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχουμε.

Ασθενείς που χρειάζονται άμεσα να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, δεν χειρουργούνται επειδή δεν είναι εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο. Πεθαίνουν αβοήθητοι.

Αναβάλλονται χειρουργεία επειδή δεν υπάρχουν Αναισθησιολόγοι, δεν λειτουργούν αναισθησιολογικά μηχανήματα, δεν υπάρχουν διαγνωστικά μηχανήματα (Αξονικοί Τομογράφοι), λείπουν Χειρουργοί Ιατροί, Νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες απαραίτητες υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, επειδή δεν υπάρχουν αναπτυγμένα Τμήματα (π.χ.Αιμοδοσίας κ.α.) και απαραίτητες κλινικές.

«Γυναίκες πεθαίνουν από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου