Friday, 29 March, 2024

Γ. Καρασμάνης: Όχι ¨νέα Ειδομένη¨ στην Πέλλα

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο, απηύθυνε ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης για την απόφασή του να εγκατασταθούν πρόσφυγες στα δημοτικά σφαγεία των Γιαννιτσών.Ο Γ. Καρασμάνης επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν χώροι κατάλληλοι στο νομό Πέλλας και τονίζει ότι ο χώρος των σφαγείων θα εξελιχθεί σε μία «νέα Ειδομένη» και σε ένα νέο όνειδος για την Ελλάδα.

Ακολουθεί η επιστολή:

Υπουργέ

          Ειλικρινά με εκπλήσσει η απόφασή σου για την εγκατάσταση προσφύγων στο χώρο των δημοτικών σφαγείων των Γιαννιτσών… Και αναρωτιέμαι – μαζί μου και όλοι οι συντοπίτες μου – αν οι 106 σκηνές που στήθηκαν, στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη, με υποτυπώδεις υπνόσακους πάνω στα χώματα, εκτεθειμένες στο έλεος των δυσμενών καιρικών συνθηκών, χωρίς παροχή νερού, χωρίς αποχέτευση, χωρίς φως, χωρίς στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής, μπορούν να στεγάσουν ανθρώπινες υπάρξεις… Και επειδή τις τελευταίες μέρες ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη «φιλοξενία», ερωτώ: Είναι… φιλοξενία να πετάς – διότι αυτή ακριβώς είναι η λέξη – οικογένειες και, κυρίως παιδιά, σε ένα τρισάθλιο χώρο που πριν από 25 χρόνια κρίθηκε ακατάλληλος ακόμη και για σφαγή ζώων; Σε ένα χώρο που είναι ήδη και – επερχόμενου του θέρους – θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο σε μια εστία επικίνδυνης μόλυνσης, όχι μόνον για τους ίδιους τους εκεί διαμένοντες αλλά και για ολόκληρη την περιοχή;

          Όταν κατά την συνάντησή μας σου είχα κατηγορηματικά δηλώσει ότι δεν υπάρχουν στο Νομό Πέλλας χώροι κατάλληλοι για εγκατάσταση προσφύγων, δεν ήταν σχήμα λόγου. Γνωρίζαμε ασφαλώς αυτούς τους εγκαταλελειμμένους στάβλους – σφαγεία, αλλά βεβαίως δεν διανοηθήκαμε ουδ’ επί στιγμή ότι μπορούσαμε να τους προτείνουμε ως χώρους διαβίωσης ανθρώπων. Σου θυμίζω δε, ότι σου είχα υποδείξει άλλους χώρους παραμεθόριους με υποδομές απόλυτα κατάλληλες για την περίπτωση.

          Ορθώς έπραξες Υπουργέ και απέσυρες το σχεδιασμό για δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στο στρατόπεδο ¨Φιλιππάκου¨ και στα Άθυρα. Ήταν η επιβεβαίωση ότι είσαι από τους πολιτικούς που ξέρουν να ακούν, να αναγνωρίζουν λάθη και να αποσύρουν εσφαλμένες αποφάσεις. Τί συνέβη λοιπόν και υπαναχώρησες πριν αλέκτωρ λαλήσει; Ήταν – και είναι – τόσο ισχυρές οι πιέσεις υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών των περιοχών που έχουν αυτούς τους ενδεδειγμένους χώρους, που σε ανάγκασαν σώνει και καλά να επιμείνεις στον νομό Πέλλας; Τόσο ισχυρές, ώστε να απορρίψεις την υπόδειξή μου για αυτούς τους χώρους, ξενοδοχειακού επιπέδου που θα μπορούσαν να έχουν ήδη στεγάσει 20.000 ξεριζωμένους σε συνθήκες ανθρώπινες; Τόσο φορτικές, ώστε να συναινέσεις να δημιουργηθεί εδώ άλλη μια ¨Ειδομένη σε μικρογραφία¨, ένα νέο όνειδος για την ευρωελλάδα του 2016;

          Έλα, αν θέλεις για να διαπιστώσεις και ιδίοις όμμασιν την κατάσταση.

Υπουργέ

          Οι προσπάθειες του Στρατού μας είναι υπεράνθρωπες και  καλύπτουν την απουσία άλλων υπηρεσιών. Δεν μπορούν όμως να μετατρέψουν εγκαταστάσεις απαράδεκτες ακόμη και για σφαγή ζώων σε χώρους έστω υποφερτούς για διαβίωση ανθρώπων. Δεν είναι αυτός ο Ξένιος Δίας των Ελλήνων. Αυτή θα είναι ντροπή… Και μόνον εσύ μπορείς να την σταματήσεις.

          Ελπίζω ότι θα το πράξεις.

Φιλικά

Γιώργος Καρασμάνης.

Γ. Καρασμάνης: Όχι ¨νέα Ειδομένη¨ στην Πέλλα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου