Thursday, 28 March, 2024

Δημήτρης Γιάννου «Δεν είμαι δικομανής και πριν έρθω στο δήμο δεν ήξερα από δικαστήρια»

Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας:  Δημήτρης Γιάννου «Δεν είμαι δικομανής και πριν έρθω στο δήμο δεν ήξερα από δικαστήρια»

Το μεσημέρι της Παρασκευής  29 Μαΐου 2015 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας με 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου τοποθετήθηκε για το θέμα των μηνύσεων με τον κ. Δημητριάδη που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
«Δεν είμαι δικομανής και πριν έρθω στο δήμο δεν ήξερα από δικαστήρια και μηνύσεις τώρα ο καθένας μπορεί να κάνει μήνυση για ψιλού πήδημα μήνυση στο δήμαρχο. Το θέμα με τον κ. Δημητριάδη το εξαντλήσαμε. Κατά με, ο κ. Δημητριάδης έκανε ένα μεγάλο ατόπημα. Όταν έχουμε έναν διαγωνισμό, αρμόδια για την επίλυση των διαφορών είναι τα όργανα και όχι τα δικαστήρια. Υπάρχουν επιτροπές στο δήμο που εξουσιοδοτούνται και κυρίως με τη ‘’Διαύγεια’’ που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε συμπολίτη μας και κυρίως σε κάθε δημοτικό σύμβουλο να έχει την πρόσβαση στο φάκελο διαγωνισμού. Για πρώτη φορά και πανελλαδικά έγινε ένας διεθνής διαγωνισμός για τα σκουπίδια, ο οποίος δεν έχει ακόμη κατάληξη, βρίσκεται στη διαδρομή και υπάρχουν σταδιακά όργανα τα οποία θα ελέγξουν τη νομιμότητα του. Μέχρι τώρα ο διαγωνισμός έχει ελεγχθεί και η εταιρεία που έκανε τις δικαστικές παρεμβάσεις έχει χάσει δύο φορές. Ο φάκελος φεύγει στο Ελεγκτικό Συμβούλιο όπου θα εξετάσει την όλη διαδικασία. Πιστεύω ότι ο κ. Δημητριάδης εσπευσμένα πήγε στον εισαγγελέα, δε νομίζω ότι πρέπει να πηγαίνουμε στον εισαγγελέα για τέτοια θέματα. Το θέμα το κλείσαμε και δεν υπάρχει καμία συνέχεια».
Με τη σειρά του ο κ. Δημητριάδης είπε ότι απλώς υπέβαλε αναφορά στον εισαγγελέα: «Το είπα και από την αρχή, ξεκινώντας το δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει τα ζητήματα να μένουν σε πολιτικό αυτοδιοικητικό επίπεδο, από εκεί και πέρα όμως σε ζητήματα που θέτουμε εδώ σαν δημοτικοί σύμβουλοι και θέλουμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις τις οποίες εγώ της ζήτησα την προηγούμενη φορά και απάντηση δεν πήρα, τι έπρεπε να κάνω να παρακαλάω να συζητηθεί το θέμα που αφορά το σύνολο τον δημοτών μας»;

Λίμνη Βεγορίτιδα: Η καταπάτηση των εκτάσεων και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα
Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου απάντησε ότι πρόκειται για λάθος διατύπωση του δελτίου τύπου στην ερώτηση του Αντώνη Ρυσάφη ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για τη διαφορετική στάση που είχε ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας στη σύσκεψη της Π.Ε. Πέλλας για τη λίμνη Βεγορίτιδα. Τόνισε ότι ο Δήμος της Έδεσσας είχε, έχει και θα έχει μια σταθερή στάση στο θέμα της λίμνης.
«Το ψήφισμα μας είναι εμπεριστατωμένο, δίνει στοιχεία για τη λίμνη Βεγορίτιδα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να ανατραπεί. Σαν δήμος μάλλον δικαιωνόμαστε για την όλη μας την στάση στο θέμα της Βεγορίτιδας, το είπαμε εχθές και στο Υπουργείο, δεν αλλάζουμε την θέση μας . Με τα καινούργια τοπογραφικά στοιχεία που ήρθανε στο φως αποδεικνύεται ότι έχουμε δίκιο, μιλάμε για καταπάτηση εκτάσεων.
Γίνεται μια προσπάθεια ένταξης μας σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα πόλεων με λίμνες, αν γίνει κάτι τέτοιο θα μας δώσει μια πιο καλή εικόνα και αντιμετώπιση του θέματος».

Τουριστική ΑΕ: Εκκαθάριση με παράλληλη λειτουργία
Σε εκκαθάριση με παράλληλη λειτουργία βρίσκεται εδώ και 15 ημέρες η Τουριστική ΑΕ, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος το σώμα, απαντώντας και στον Αντώνη Ρυσάφη ο οποίος ζήτησε πληροφόρηση για το ζήτημα. Όσον αφορά τους υπαλλήλους και τη μεταφορά τους στο δήμο, είπε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό γιατί αν διαβάσει κανείς το Νόμο εκτός από τους υπαλλήλους στο δήμο έρχεται και η λειτουργία της Επιχείρησης.
«Από την στιγμή που πέρασε σε λύση και εκκαθάριση για μια ακόμη φορά δικαιωνόμαστε σαν διαχειριστικό κομμάτι της υπόθεσης αυτής. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το Νόμο θα δει ότι θα πρέπει να μεταφερθούμε στο Δήμο εκτός από το προσωπικό και η διαχείριση ενός κομματιού, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στο δικό μας Δήμο. Οπότε θέσαμε ένα ερώτημα το φλέγον ζήτημα είναι και να λειτουργήσει η επιχείρηση και να είμαστε ανακόλουθοι στο προσωπικό το οποίο παλέψαμε για να έρθει στο Δήμο. Θέσαμε ένα ερώτημα, ο κ. Πουλάκης μας υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα μας δώσει απάντηση ως προς το πως μπορούν οι υπάλληλοι να έρθουν στο δήμο, αλλά να συνοδεύονται και από λεφτά. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό».

Μεγάλα ποσοστά Νιτρικό στο νερό της Πλατάνης
Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ Κατερίνα Ζδρού ενημέρωσε το Σώμα για τα μεγάλα ποσοστά νιτρικού που έδειξαν τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στο νερό της Πλατάνης. Όπως είπε, οφείλονται στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα. Ξεκίνησαν διαδικασία συντήρησης και επισκευής προκειμένου να καθαριστεί και να τοποθετηθεί πιο χαμηλά η αντλία για να μη μπαίνουν τα επιφανειακά νερά. Μέχρι να τελειώσει το έργο αυτό, νερό στην Πλατάνη θα πηγαίνει από τον «υδατόπυργο».

Μη επανασύσταση της υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Έδεσσας
Ομόφωνα ψηφίστηκε η μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας από το Σώμα. Στην εισήγηση του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Δαλκαλίτσης ανέφερε ότι «Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να αποφασιστεί η μη επανασύσταση Υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις δημοτικών αστυνομικών που είχαν επανασυσταθεί καταργούνται και όσοι τις κατείχαν κατατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες των οικείων δήμων με βάση τα τυπικά τους προσόντα είτε και εφόσον έχουν τοποθετηθεί λόγω άλλης ρύθμισης (π.χ. εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, μετάταξη κ.λπ.) σε θέση άλλου κλάδου μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις αυτές εφόσον το επιθυμούν ή με αίτηση που κατατίθεται μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου […] Στην περίπτωση μη επανασύστασης κατά τα προαναφερόμενα της Δημοτικής Αστυνομίας παρέχεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια με απόφασή τους να καθορίζουν τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης τους (κατάληψη πεζοδρομίων, εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.) και δεν θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία, τις Διευθύνσεις και τους επιφορτιζόμενους διοικητικούς υπαλλήλους που θα τις ασκούν, με ταυτόχρονη αποτύπωσή τους στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Λειτουργίας των δήμων».
Επίσης, ανέφερε ότι από τους 23 Δημοτικούς Αστυνόμους ο ένας έφυγε, οι 2 παρέμειναν στο δήμο και από τους 20 εναπομείναντες οι 6 μετατάχθηκαν στην αποκεντρωμένη διοίκηση ενώ οι 14 απορροφήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία. Τέσσερις απ’ αυτούς θέλουν να συνεχίσουν στην Ελληνική Αστυνομία ενώ οι άλλοι 10 εξέφρασαν την επιθυμία για την τοποθέτηση τους σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα. Οπότε, ο αριθμός τους καθιστά προβληματική και μη αποτελεσματική τη λειτουργία εκ νέου της Δημοτικής Αστυνομίας, με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που είχε.
Η.Θ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου