Wednesday, 24 April, 2024

Δημήτρης Γιάννου: «Δημιουργούμε στο παρόν για να φτιάξουμε ένα ασφαλές μέλλον»

Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, αποκαλύπτει στον ¨Λόγο της Πέλλας¨ με τη συμπλήρωση του ενός έτους από τις Δημοτικές εκλογές

για τρίτη συνεχή θητεία, τις σχέσεις του με τους συνδημότες και τους Δημάρχους του Νομού Πέλλας και τονίζει ότι χρειάζεται ο αγώνας όλων για ένα μέλλον με αισιοδοξία.

Ο κ. Γιάννου, στη συνέντευξη του, μιλά για το παρελθόν και το μέλλον του Δήμου του, αλλά και για τις προθέσεις του σε ότι αφορά μία βουλευτική υποψηφιότητα.

Για τρίτη συνεχή θητεία Δήμαρχος και ένας χρόνος μετά τις εκλογές. Τι λέτε για αυτό;

Η συνέχεια αυτής της εμπιστοσύνης, δείχνει ότι κάτι καλό γίνεται στον Δήμο μας. Υποσχέθηκα δουλειά και αυτό γίνεται καθημερινά. Έχω τονίσει άλλωστε, ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν αντιπαραθέσεις. Πρώτα είμαστε Εδεσσαίοι και με αυτή την λογική συνεχίζουμε για το μέλλον. Ο χρόνος κυλά και όλοι πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε να είναι άριστα εκμεταλλεύσιμος, προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Με άλλα λόγια, τιμούμε τον κόσμο που ανανέωσε την εμπιστοσύνη του σε εμάς και σεβόμαστε τα δικαιώματα του, για καλύτερη παροχή υπηρεσιών που βελτιώνουν την καθημερινότητα του.

Περιγράψτε μας τον Δήμαρχο του 2020;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, που μπορεί να προσδιορίσει τον/την Δήμαρχο του 2020. Εξάλλου, ο καθένας μας έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικά θέματα στις περιοχές του.

Αν όμως, πρέπει να το περιγράψουμε, τότε θα έλεγα ότι αυτό που προέχει είναι η θέληση για δουλειά. Αλλά και η πίστη για το θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει. Ήμουν πάντα από αυτούς που λένε  «Δημιουργούμε στο παρόν, για να φτιάξουμε ένα ασφαλές μέλλον”. Δηλαδή κινείσαι ευέλικτα, σχεδιάζεις με όραμα και αξιοποιείς την κάθε ευκαιρία, αν θες να πας μπροστά.

Μια καλή αντιπολίτευση, δημιουργεί έναν αποτελεσματικό Δήμο Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Σε κάθε μας βήμα επιδιώκουμε να είμαστε αποτελεσματικοί για τον Δήμο μας. Δεχόμαστε την καλόπιστη κριτική, που μας κάνει καλύτερους, αλλά και την πρόταση. Τώρα σε ότι αφορά την σημερινή αντιπολίτευση, θα ήταν καλύτερα να ρωτήσετε τους ίδιους, αν είναι ικανοποιημένοι με τη δράση τους εδώ και ένα χρόνο. Εμείς, είτε έτσι είτε αλλιώς, συνεχίζουμε την χάραξη της πολιτικής που εμπιστεύεται ο κόσμος του Δήμου Έδεσσας.

Ένας χρόνος με το νέο Νόμο “Κλεισθένη” στην Αυτοδιοίκηση. Σας ικανοποιεί η εφαρμογή του;

Από την πρώτη στιγμή, όπως και όλοι οι συνάδελφοι στο Πανελλήνιο, είχα εκφράσει την αντίθεση μου απέναντι σε αυτό το Νόμο “έκτρωμα” της προηγούμενης Κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα με δικαιώνουν.

“Συμμαχίες” για τις θέσεις και μόνο, δήμαρχοι σε ομηρία, καθυστερήσεις αποφάσεων για την κατασκευή έργων με κίνδυνο να χαθούν και άλλα πολλά. Ένας Νόμος που “υπηρετεί” προσωπικές φιλοδοξίες. Πρέπει να ακυρωθεί. Και αυτό θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση, που σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα καταργήσει την απλή αναλογική στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Τι λέτε για τους συνεργάτες σας;

Η ικανότητα τους αποδεικνύεται καθημερινά μέσα στην κοινωνία. Είναι δίπλα στον κόσμο, ακούνε τους πάντες και παρεμβαίνουν αποτελεσματικά σε κάθε τι, όταν αυτό χρειάζεται. Είμαι τυχερός που τους έχω κοντά μου.

Οι κάτοικοι της περιοχής σας, λένε ότι εδώ και καιρό, δεν υπάρχει εκπροσώπηση στη Βουλή για την Έδεσσα. Μήπως ήρθε η ώρα για εσάς;

Καταρχήν να τονίσω κάτι. Βουλευτές έχουμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους σε ότι και αν χρειάζεται ο Δήμος μας. Δεν μένω σε αυτά που ακούγονται. Αν και έχω υπάρξει υποψήφιος βουλευτής, επιτρέψτε μου να πω, ότι “μεγάλωσα” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτήν υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια, όπως και τους συνδημότες μου, που με τιμούν με την ψήφο τους. Άρα δεν αφήνω τίποτα σε εκκρεμότητα. Ο Δήμος μας συνεχίζει ομαλά, μέσα από τον σχεδιασμό μας. Όσο για τα υπόλοιπα, ένα έχω να πω μόνο: Κάθε πράγμα στον καιρό του…”

Κορονοϊός και έργα στον μεγάλο ποταμοβραχιόνα της Έδεσσας. Τι έχετε να πείτε για αυτά;

Από την πρώτη στιγμή (Μάρτιος 2020) στον Δήμο Έδεσσας, οργανωθηκαμε και στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, ευπαθείς ομάδες, οικονομικά αδύναμες ομάδες, μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό, κάναμε τέστ στο προσωπικό, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, κάναμε απολυμάνσεις.

Δουλέψαμε οργανωμένα και συστηματικά, με την συμβολή και εθελοντών και νομίζω ότι το έργο απέδωσε. Η δική μας παρέμβαση βέβαια έχει να κάνει σχέση και με το γεγονός ότι υλοποιούμε οδηγίες και δεν λειτουργούμε αυθαίρετα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η προσωπική ευθύνη του καθενός. Σε ότι αφορά το έργο στον ποταμοβραχίονα, από το 2017, έχουμε πει πόσο αναγκαίο είναι για την πόλη. Τώρα, αν υπάρχει και μια μειοψηφία, που δεν το θέλει, ε, τι να κάνουμε! Σας θυμίζω ότι μέχρι και ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας, σε δήλωση του προς εσάς, είχε μιλήσει για αυτή την αναγκαιότητα.

Ποιους στόχους βάζετε για τον Δήμο Έδεσσας;

Οι στόχοι προσδιορίζονται από τις τρέχουσες ανάγκες και από τις οικονομικές δυνατότητες. Όλα αυτά βέβαια, σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό και τον απαιτούμενο οργανωμένο προγραμματισμό. Κάπως έτσι προχωρήσαμε στο Δήμο Έδεσσας. Στην πρώτη θητεία οργανώσαμε τα οικονομικά και στην δεύτερη προχωρήσαμε σε έργα, που έφεραν και την πανελλήνια αναγνώριση.

Παράδειγμα η αντικατάσταση του Δημοτικού φωτισμού, με λάμπες LED και η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη. Στην αρχή κάποιοι είχαν αντιρρήσεις, τώρα όλοι μας δίνουν συγχαρητήρια! Τώρα έχουμε μπροστά μας την μεταφορά του γηπέδου, αλλά και τα έργα υποδομών σε άλλες περιοχές μας. Τέλος δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αν δεν τρέξεις βέβαια, όλα αυτά θα μείνουν ως απλές εξαγγελίες. Και εμείς πάμε παντού, για τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων σε καιρούς, όπου τα χρήματα σπανίζουν!

Λένε ότι ξυπνάτε στις 6 το πρωί και κοιμάστε στις 12 το βράδυ. Αλήθεια, πως περνά η μέρα σας;

Όπως ο κάθε Δήμαρχος, έτσι και εγώ, δεν έχουμε ωράριο εργασίας. Είμαστε παντού οπότε και αν αυτό χρειαστεί. Σε ότι αφορά τώρα, αυτά που λέγονται, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια αλήθεια. Το πρωί, μπορεί να πάω σε όλο τον Δήμο. Να συναντήσω εργαζόμενους, να συζητήσω για τα έργα, για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Αργότερα στο γραφείο μου, να συναντήσω συνεργάτες, να μιλήσω με τον κόσμο και να πάω όπου χρειάζεται, εκτός γραφείου. Αργά το απόγευμα, λίγη ξεκούραση και μετά πάλι από την αρχή, στις δουλειές ή τις επαφές για τον Δήμο Έδεσσας. Η μέρα πάντως κυλά δημιουργικά.

Ποια είναι η σχέση σας με τους συνδημότες;

Απλή, ρεαλιστική, καθαρή και φιλική. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Βρίσκομαι καθημερινά στους δρόμους, και εισπράττω αγάπη. Με ένα ” γεια”, ένα χαμόγελο, μια κουβέντα από την καθημερινότητα, αλλά και με μία καλόπιστη κριτική. Τους θεωρώ φίλους και συνεργάτες!

Και με τους Δημάρχους του Νομού, ισχύει το ίδιο;

Φυσικά. Ο Γρηγόρης, η Κατερίνα και ο Χρήστος, είναι πρώτα φίλοι. Είναι βέβαια και συνεργάτες, γιατί θεωρώ, ότι πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη, ως σύνολο για το Νομό Πέλλας. Εξάλλου δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές!

Τι μήνυμα θα δίνατε στον κόσμο που θα σας διαβάσει;

Επιθυμώ να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία που με εμπιστεύεται. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους. Πρέπει να μάθουμε να δίνουμε όλοι μαζί τον αγώνα και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Μου αρέσει να αγγίζω την τελειότητα και να δίνω τον εαυτό μου, μέχρι να φέρω σε πέρας αυτό που αξίζει για την τοπική κοινωνία. Να είμαστε πάντα αισιόδοξοι!

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου