Wednesday, 17 April, 2024

Δημήτρης Γιάννου: Με μεγάλα προβλήματα θα ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά

Δημήτρης Γιάννου: Με μεγάλα προβλήματα θα ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά

Η φετινή σχολική χρονιά ενδέχεται να ξεκινήσει με μεγάλα προβλήματα, λόγω της μη απόδοσης των ήδη μειωμένων επιχορηγήσεων, από την Πολιτεία προς τους Δήμους, για την λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών.

Συγκεκριμένα, δεν έχει αποδοθεί η χρηματοδότηση για τις συντηρήσεις των σχολικών κτηρίων. Είμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ οι Σχολικές Επιτροπές έχουν ιεραρχήσει τα προβλήματα που υπάρχουν  στα κτήρια (βαψίματα, επισκευές στεγών, προαύλια)  δεν μπορούν να προχωρήσουν στις επισκευές τους.

Επίσης, δεν έχουν αποδοθεί χρήματα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων από τον Απρίλιο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την άρνηση των προμηθευτών να πιστώσουν τις Σχολικές Επιτροπές θα υπάρξει αδυναμία προμήθειας ακόμα και για τα στοιχειώδη (χαρτικά, καθαριστικά).

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η μη καταβολή από το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης του 40% της χρηματοδότησης για την πληρωμή των καθαριστριών με σύμβαση έργου, παρόλο που οι συμβάσεις έχουν λήξει από τον Ιούνιο και οι καθαρίστριες ανταποκρίθηκαν πλήρως στα καθήκοντά τους. Μέσα σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να προστεθούν και τα συνεχή πρόστιμα από την καθυστέρηση πληρωμής των εργοδοτικών εισφορών.

Τέλος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, δε δόθηκε η επιδότηση για τη θέρμανση των ορεινών δήμων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών να καλύπτει την θέρμανση.

Είναι δεδομένο ότι η κεντρική Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, πρέπει να προβεί άμεσα στην απόδοση των χρηματοδοτήσεων που αφορούν στο σκέλος των αρμοδιοτήτων των Δήμων για τα σχολεία προκειμένου να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά. Είναι σαφές ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, όμως η παιδεία είναι ύψιστο αγαθό και όλοι μας πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παρέχουμε στα παιδιά μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη μόρφωσή τους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου