Wednesday, 24 April, 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας: Μουσείο το Τημενιδών και… real estate ο δήμος!

Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας:  Μουσείο το Τημενιδών και… real estate ο δήμος!

Μέσα σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας της Δευτέρας 15 Ιουνίου, με αφορμή το δεύτερο και το τρίτο θέμα της συνεδρίασης, που αφορούσε την εκμίσθωση των δημοτικών ακινήτων  στην πλατεία Τημενίδων και στο πάρκο των Καταρρακτών.

Στα έκτος ημερησίας τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το έργο στο Ριζάρι και τα γήπεδα της Έδεσσας. Ένταση προκλήθηκε κατά την τοποθέτηση του κ. Μουράτογλου με αφορμή την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις των έργων.

Σαν το γιοφύρι της Άρτας ο δρόμος στο Ριζάρι
Ο κ. Δημητριάδης, ρώτησε για το τι γίνεται στο Ριζάρι, σημειώνοντας πως «έγιναν τα έργα της αποχέτευσης, το χωριό όμως είναι σε άθλια κατάσταση».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δ. Γιάννου, υποστήριξε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα, δυστυχώς η Ελλάδα γενικά και ο Δήμος ειδικότερα με τα τόσο έργα που έχει ξεκινήσει θα είναι ένα γιαπί ενώ αναφέρθηκε στην επιστολή που έβγαλε στον Τύπο μέσα από την οποία τονίζει την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας. Στη συνέχεια κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας: «Πιστεύετε εσείς ότι υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή να πεις σε ένα εργολάβο να κάνει ένα έργο όταν δεν πληρώνεται γι’ αυτά που έχει κάνει; Έχετε αναλογιστεί το μέγεθος της καταστροφής και την ασυνέπεια του κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα απευθυνθούμε μέσα στην ΚΕΔΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος να δούμε που είναι αυτά τα λεφτά. Είναι λεφτά ΕΣΠΑ δεν είναι ιδιωτών, έχουν πιστωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν μείνει στην τράπεζα της Ελλάδος. Οπότε, όταν κάνουμε μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να ξέρουμε τις συνέπειες και που οδηγούμεθα από αυτή την κατάσταση. Ήμασταν από τους δήμους πρωταθλητές στη διεκδίκηση έργων και τώρα έχουμε φτάσει να τραβάμε τα λίγα μαλλιά που μας μείναμε από την ασυνέπεια από μέρος της πολιτείας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έστω για ένα μήνα, πιστεύω ότι ο Δήμος μας θα είναι σε άθλια κατάσταση. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να εντάσσουμε έργα. Προχθές εντάξαμε τον αγροτικό δρόμο του Μεσημερίου και το φράγμα της Αγίας Φωτεινής και εντός των ημερών εντάσσονται και οι αγροτικοί δρόμοι στη Βεγορίτιδα. Καταλαβαίνετε όμως, ότι μ’ αυτή τη ροή των χρημάτων θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα προβλήματα».
Η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Έδεσσας, Κατερίνα Ζδρου παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο Ριζάρι τους έχει αφήσει εκτεθειμένους και κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση, αλλά δυστυχώς όταν το έργο το έχουν πάρει με μια έκπτωση υπερβολικά μεγάλη και ο εργολάβος σήκωσε τα χέρια ψηλά λέγοντας ότι αν δεν πάρει λεφτά δε θα προχωρήσει.

Στα εντός ημερησίας θέματα, με πλειοψηφία πέρασε η εκμίσθωση των δημοτικών ακινήτων στην πλατεία Τημενιδών και στο πάρκο Καταρρακτών. Πυρά έπεσαν από όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων καθώς επίσης και από δημοτικούς συμβούλους για την κατάσταση της Τουριστικής Έδεσσας ΑΕ.

Έφη Ταμβίσκου: «Σχετικά με το Τημενιδών ας λάβουμε υπόψη μας ότι για όλους εμάς ήταν ένα παραδοσιακό καφενείο, ένα μαγαζί στο κέντρο της πόλης το οποίο προσείλκυε τους τουρίστες. Η ουσία είναι για μένα ότι αν αποφασίσουμε να δοθεί σε ιδιώτη θα έπρεπε να βάλουμε πάρα πολλές αυστηρές ρήτρες αρχίζοντας από την τιμολογιακή πολιτική μέχρι και ότι ο περιβάλλον χώρος να μείνει όπως έχει».
Χ. Δασκάλου: «Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα θυμούνται ότι το Τημενιδών, πριν από πολλά χρόνια πέρασε και από ιδιώτες, και φοβάμαι ότι το χάλι των ημερών εκείνων θα επαναληφθεί. Δε συμφωνώ να δοθεί σε ιδιώτη διότι το Τημενιδών επί χρόνια κρατούσε και τις τιμές. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει και να το λειτουργεί ο Δήμος γιατί η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι ιδιώτες δεν θα σεβαστούν το χώρο».

Μ. Φουνταλής: «Συζητάμε σήμερα ένα θέμα πολύ σοβαρό για την Έδεσσα. Συζητάμε την παράδοση των πιο σημαντικών κομματιών της πόλης μας σε κάποιους ιδιώτες επιχειρηματίες, είναι βέβαια φαινόμενο της εποχής στο οποίο έχει προσχωρήσει δυστυχώς και η δημοτική αρχή. Θέλω να μου πείτε από όλα τα ακίνητα που έχει νοικιάσει κατά καιρούς ο δήμος τι έχει πάει καλά; Τι έγινε με το Ξενία, την Εστία, τι γίνεται με τον ΧΥΤΑ, να δώσουμε και το κολυμβητήριο. Από την ώρα της δημιουργίας της ΑΕ εγώ είχα προτείνει να περάσουν οι εργαζόμενοι στο δήμο, να λειτουργήσει αυτά τα δυο καταστήματα, γιατί μ’ αυτόν τρόπο εκμεταλλεύεται ο δήμος ένα περιουσιακό του στοιχειό. Ζημιογόνο το φτιάξανε οι διοικήσεις οι οποίες έχουνε τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Το έχω πει και άλλη φορά, τα τραπεζώματα που γινόντουσαν εκεί και δεν πληρωνόντουσαν ήταν ένα μέρος αυτών που βοήθησαν στο να φαίνεται ζημιογόνα η Επιχείρηση καθώς επίσης και οι προσλήψεις προσωπικού, ιδιαίτερα του εποχιακού προσωπικού που ήταν με ημέτερους. Πέρα από αυτό είχαμε στο παρελθόν και το μπλέξιμο της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης με την Ανώνυμη εταιρεία όπου στην αρχή το ταμείο ήταν σχεδόν ενιαίο. Εγώ δεν έχω κανένα στοιχείο για να πω ότι κάποιος από εκεί μέσα κάτι έφαγε. Αν έχουν οι εργαζόμενοι να πάνε στον εισαγγελέα να τα βρει η δικαιοσύνη. Να γίνει η εκκαθάριση της Επιχείρησης και να δούμε αν υπάρχουν τέτοιους είδους ευθύνες. Αλλά τις πολιτικές ευθύνες δεν μπορείτε να τις πάτε στην άκρη, τόσο η παράταξη σας όσο και η παράταξη του κ. Σόντρα» κατέληξε.

Β. Δημητριάδης: «Σαν παράταξη έχουμε τοποθετηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο και στα τοπικά ΜΜΕ και είχαμε εναντιωθεί στη λύση και εκκαθάριση της Επιχείρησης. Οι λόγοι ήταν συγκεκριμένοι. Όσο αφορά την ιδιωτικοποίηση, 13 δημοτικά κτίρια νοικιάζονται σε ιδιώτες έκτος το κτήριο των Καταρρακτών και το Τημενιδών, από αυτά το 2014 ο Δήμος εισέπραξε ενοίκια μόνο από το ένα, σε ρύθμιση μπήκαν 2 ενοικιαστές και 10 δεν πληρώσανε αυτά που έπρεπε να πληρώσουν το Δήμο. Ερχόμαστε να συζητήσουμε ένα θέμα που ξέρουμε εκ των πρότερων ότι εάν δεν βάλουμε όρους θα φεσώσουμε πάλι το Δήμο. Εάν έχει αυτά τα στοιχεία η δημοτική αρχή, που πιστεύω ότι τα έχει, είναι παράλογο να έρχεται εδώ σήμερα και να ζητάει να ψηφίσουμε την ενοικίαση των κτιρίων σε ιδιώτες. Η πρόταση μας είναι ότι αυτά τα δυο κτίρια να λειτουργήσουν από τον Δήμο με διαφορετικό τρόπο διοίκησης και να μπορέσει όλη την περιουσία της να την αξιοποιήσει προς όφελος του Δήμου και των δημοτών».

Αντώνης Ρυσαφης: «Ως προς το σκέλος της ενοικιάσεως του ακινήτου θα συμφωνήσω με όλους τους προλαλήσαντες, το ακίνητο των Τημενιδών είναι η βιτρίνα της πόλης. Τα σημερινά θέματα είναι τεράστια, δεν μπορούμε έτσι απλά να πούμε να τα ξαναδώσουμε σε ιδιώτη όταν έγινε αγώνας όπως λέει ο Μιχάλης Φουνταλής να επανέρθουν στο Δήμο. Έχουμε τόσα ακίνητα που δεν έχουν πληρωθεί, άρα είναι άκρως επικίνδυνο και απαγορευτικό να παραχωρήσουμε τα δυο αυτά ακίνητα τα οποία είναι το ένα η βιτρίνα της πόλης και το άλλο το σήμα κατατεθέν της, μη εξασφαλίζοντας την έκρυθμη λειτουργία τους. Θα συμφωνήσω σε κάποιο βαθμό και με τον δήμαρχο ότι ο Δήμος δεν είναι εστιάτορας. Δήμαρχε εμείς δεν λέμε υποχρεωτικά ότι το Τημενιδών και οι Καταρράκτες πρέπει να είναι ταβέρνα, βρείτε άλλους τρόπους. Η δική μας η θέση είναι σαφώς και όχι στην παραχώρηση των ακινήτων σε ιδιώτη»

Γιάννης Σόντρας: «Αναρωτιέμαι λοιπόν για ποιο λόγο ο κ. δήμαρχος δεν έκανε την ενημέρωση στο Σώμα ότι το διοικητικό συμβούλιο έθεσε την επιχείρηση την τάδε ημερομηνία σε εκκαθάριση. Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι υπάρχει μια σπουδή αν θα λειτουργήσει το Τημενιδών για τους γνωστούς λόγους και εν πάση περιπτώσει μένω στο γεγονός ότι η πλειοψηφία είχε αποφασίσει μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο ότι το Κέντρο των Καταρρακτών και το Τημενιδών θα τα λειτουργήσει ο εκκαθαριστής με το προσωπικό του Δήμου μέχρι να εξαντληθεί η 5ετια που δίνει ο νόμος. Εδώ μέσα σ’ αυτή την αίθουσα παρουσία των εργαζόμενων υπό πίεση των γεγονότων η παράταξη της πλειοψηφίας είπε ότι ο εκκαθαριστής θα λειτουργήσει την επιχείρηση για 5 χρόνια. Αντί λοιπόν αυτού, σήμερα άρον άρον έρχεται το θέμα χωρίς να υπάρξει αναδοχή των υποχρεώσεων του δήμου της Τουριστικής ΑΕ από το Δήμο. Ειλικρινά είναι τόσο αποσπασματικές οι κινήσεις και οι επιλογές όπου πραγματικά αδυνατούμε να σας παρακολουθήσουμε. Και έρχεστε λοιπόν με περισσή αυτοπεποίθηση και φέρνετε το θέμα με ένα εισηγητικό σημείωμα. Είναι απίστευτο το θράσος. Μας ζητάτε λοιπόν τα σήματα κατατεθέν την πόλης να τα δώσουμε σε ιδιώτες, όταν εμείς ως παράταξη και ομοφώνα το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει την απόφαση να το λειτουργήσει ο Δήμος. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Στο τρίτο σκέλος μας ζητάτε να περάσουμε τα χρέη στις υποχρεώσεις των δημοτών γιατί οδηγήσατε τα πράγματα σε μια λύση και εκκαθάριση».

Δήμαρχος Έδεσσας, Δ. Γιάννου: «Επειδή το θέμα έχει αναλυθεί πολλές φόρες και μιλήσαμε με νούμερα τα όποια είναι αδιάψευστα. Όποιος πάρει τα νούμερα και δει που οδηγείτε αυτή η ιστορία θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή που έχουμε επιλέξει. Αυτές τις κουβέντες του κ. Σόντρα, πρέπει να καταλάβετε ότι είναι για να ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα και να μιλάμε για άλλα πράγματα. Όταν λέει ο κ. Φουνταλής για τα τραπεζώματα δεν ξέρω τι εννοεί, γιατί εγώ ποτέ δεν έχω πιει καφέ, ούτε έχω κάνει τραπέζια. Λέω να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και μην ξεχνάμε κ. Φουνταλή, το ράδιο το πουλήσατε σε μια νύχτα. Μιλάτε για ξεπούλημα της δημοτικής αρχής, είναι real estate ο δήμος και πουλάει. Βλέπω ένα ψήφισμα το οποίο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν θα πρέπει να είναι πολιτικό, σέβομαι τα 19 άτομα που το υπογράφουν όμως είναι άκρως πολιτικό γιατί μιλάει για ξεπούλημα και μνημόνια, δε νομίζω ότι τον μέσο Εδεσσαίο τον ενδιαφέρουν αυτά που γράφει. Εμείς αποδείξαμε μέχρι τώρα ότι διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα με ευλάβεια, πες τε μου λιγάκι εσείς σαν δημοτικοί σύμβουλοι τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και το νερό των Καταρρακτών ποιος το πληρώνει και γιατί να πληρώνει ο Εδεσσαίος που έχει μαγαζί. Δεν ξεπουλιέται καμία δημοτική επιχείρηση, εδώ δίνεται το εμπορικό κομμάτι σε κάποιον που έχει διάθεση. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δε βγαίνει έτσι η κατάσταση, επομένως οδηγείται μαθηματικά στην άβυσσο, δε θα κάνουμε πλάτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Η.Θ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου