Thursday, 28 March, 2024

Δημόσια γερμανική ραδιοφωνία: Η λιτότητα στο ΕΣΥ- Χαλασμένα μηχανήματα, έλλειψη προσωπικού, φαρμάκων

Στις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή

αναφέρεται η δημόσια γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk (DLF).
«Χαλασμένα (ιατρικά) μηχανήματα, ελλείψεις σε φάρμακα και περικοπές στον προϋπολογισμό – η ελληνική πολιτική λιτότητας άφησε τα ίχνη της στο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο», σημειώνει το ρεπορτάζ.
Η δημοσιογράφος μίλησε με την Δέσποινα Τοσονίδου, ακτινολόγο στο Ακληπιείο Βούλας, η οποία της μετέφερε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει καθημερινά στο εργασιακό της περιβάλλον. Η γιατρός τονίζει μεταξύ άλλων την έλλειψη αξονικού τομογράφου μετά τη βλάβη που παρουσίασε ο τομογράφος που βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Οπως λέει, όποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία πρέπει να μεταφέρεται σε άλλα νοσοκομεία.
Σημειώνει επίσης ότι ο χαλασμένος αξονικός τομογράφος δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. «Συχνά μας λείπουν φάρμακα. Τυχαίνει να πρέπει να δουλέψουμε με παλιά χειρουργικά εργαλεία που δεν λειτουργούν καλά ή έχουμε έλλειψη σημαντικών χημικών ουσιών στο εργαστήριο και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις».
Η επιδείνωση των συνθηκών στο ΕΣΥ γίνονται αντιληπτές και από τους ασθενείς, επισημαίνει το ρεπορτάζ, αναφέροντας την περίπτωση του Άγγελου Γαλάτη, ο οποίος σε πρόσφατη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο παρατήρησε ότι «έλειπαν γάζες, χαρτί υγείας και σεντόνια. Το χειρότερο όμως ήταν η έλλειψη προσωπικού», λέει ο 50χρονος ασθενής.
Τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού επιβεβαιώνει και η Δέσποινα Τοσονίδου, η οποία ήταν άλλοτε μέλος και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα παίρνει αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης ενώ έχει αποχωρήσει προ πολλού από το κόμμα», αναφέρει το Deutschlandfunk.
Κατά τη γνώμη της, «μόνο ένα μέτρο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι καλό: το άνοιγμα των (δημόσιων) νοσοκομείων για ανασφάλιστους ασθενείς».
Deutsche Welle

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου