Friday, 19 April, 2024

Διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Νεγκότινο της Π.Γ.Δ.Μ. και του Δήμου Αλμωπίας

 Διασυνοριακή  συνεργασία μεταξύ του Δήμου Νεγκότινο της Π.Γ.Δ.Μ. και του Δήμου Αλμωπίας 

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δήμου Νεγκότινο της Π.Γ.Δ.Μ. με επικεφαλής τον Δήμαρχο της περιοχής κ. Vanco Apostolov στον Δήμο Αλμωπίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Bee-economy», για τη στήριξη της μελισσοκομίας μέσω δράσεων έρευνας, εκπαίδευσης και προώθησης και αφορά στο τομέα της Οικονομικής Ανάπτυξης.

IMG_4928

Η πράξη «Bee-economy» εστιάζει σε τρεις άξονες:

Πρώτος άξονας των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Μεταξύ άλλων, θα ερευνηθούν τρόποι για τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής, η δυνατότητα τοπικής ταυτότητας προώθησης των προϊόντων και η προετοιμασία φακέλων για πιστοποιήσεις ποιότητας. Το μέλι αλλά και τα υπόλοιπα μελισσοκομικά προϊόντα της Αλμωπίας είναι υψηλής ποιότητας και τώρα θα δοθεί η δυνατότητα αυτό να πιστοποιηθεί. Το ίδιο θα συμβεί και στο Νεγκότινο.

Δεύτερος είναι ο άξονας της εκπαίδευσης, με την προετοιμασία και υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών κύκλων του Σχολείου της Μελισσοκομίας. Έχει επιλεγεί η αίθουσα στο πρώην Δημαρχείο Εξαπλατάνου, η οποία θα ανακαινιστεί και θα φιλοξενήσει το Σχολείο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εκτός από την εκπαίδευση, θα γίνει και συμβουλευτική προς τους μελισσοκόμους, τους ήδη επαγγελματίες αλλά και τους ενδιαφερόμενους.

Τρίτος άξονας είναι η ανάπτυξη εμπορικών εργαλείων για την προώθηση των μελισσοκομικών προϊόντων. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί η συμμετοχή στην έκθεση ΔΕΤΡΟΠ στη Θεσσαλονίκη όπου θα προωθηθούν τα προϊόντα μας και θα γίνει κάλεσμα προς εντοπισμένο αγοραστικό κοινό.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπία του Δήμου Νεγκότινο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στόχοι της πράξης είναι η σύνδεση του Δήμου με την Οικονομική ανάπτυξη. Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τον τρόπο με τον οποίο ένας Δήμος μπορεί να συνεισφέρει στην Οικονομική ανάπτυξη. Το έργο αυτό είναι μια προσπάθεια να υποστηριχτεί ένας συγκεκριμένος τομέας παραγωγής, και η μέθοδος που ακολουθείται μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για την υποστήριξη και άλλων προϊόντων».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε αξιοθέατα του Δήμου μας. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θαύμασαν τη φυσική ομορφιά των Λουτρών Πόζαρ Αλμωπίας, παρακολούθησαν τον Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων, ενώ βρέθηκαν και στο Μοναστήρι του Αρχαγγέλου όπου ο Γέροντας Τιμόθεος τους προσέφερε κομποσκοίνια και εικόνες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τέλος, ξεναγήθηκαν στην μονάδα επεξεργασίας ξύλου των Αφων Γούδη στους Προμάχους και απόλαυσαν τον καφέ τους στην κεντρική πλατεία του χωριού.

IMG_4878 IMG_5024 IMG_5020 IMG_5016 IMG_5004 IMG_4995 IMG_4978 IMG_4972 IMG_4917 IMG_4912 IMG_4889 IMG_4870

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου