Thursday, 25 April, 2024

Δικαστικό Μέγαρο στα Γιαννιτσά!

Πώς είπατε; Μία ακόμη παράταση το κάνει άπιαστο όνειρο…


Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου 2015, έκτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η ”Υποβολή αιτήματος για την εκ νέου παράταση για πέντε χρόνια, της δωρεάν παραχώρησης ακινήτου για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά”, το οποίο πέρασε ομόφωνα.
Τον Οκτώβριο του 2014, ο ”Λόγος” ανέδειξε το ζήτημα, με αφορμή τη συζήτηση στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πέλλας, όπου τέθηκε προ ημερησίας θέμα.
Τι γράφαμε πέρυσι: “Τέθηκε προ ημερησίας θέμα, αυτό της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου από τον δήμαρχο Γ. Στάμκο ο οποίος ενημέρωσε πως το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.), επικοινώνησε μαζί του ζητώντας να επικαιροποιηθεί προηγούμενη απόφαση για την υλοποίηση του. Ειπώθηκε μάλιστα πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το Ταμείο επιμένει στο πρόγραμμα του, για αυτό κλήθηκε το Σώμα να δώσει παράταση στην τότε απόφαση. Το θέμα πέρασε ομόφωνα.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, 123196 / 27-10-2006 (ΦΕΚ 1653Β΄/10-11-06), υποτίθεται ότι είχε οριστεί και το μέρος που επρόκειτο να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών, σε οικόπεδο κοντά στο κέντρο της πόλης, σε μία έκταση 4.000 τμ. ενώ υπήρχε πρόβλεψη στέγασης, εκτός των: Πρωτοδικείου, Εισαγγελείας Πρωτοδικών και Ειρηνοδικείου, και των γραφείων του Δικηγορικού Συλλόγου.
Η απόφαση ισχύει για 4 χρονια, πέρασε η πρώτη τετραετία που είχε δοθεί παράταση και τώρα δόθηκε η δεύτερη από το ΔΣ.
Τα χρόνια περάσανε και ενώ εκείνο το διάστημα, 2006-07 οι κάτοικοι των Γιαννιτσών και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, πληροφορήθηκαν την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία ανατίθετο στην εταιρία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» η μελέτη, η δημοπράτηση, η επίβλεψη, η παραλαβή και η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για την εκτέλεση του έργου «Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών Ν. Πέλλας» το έργο σταμάτησε και έμεινε στα χαρτιά. Το 2009 επί Υπουργού Δένδια όταν όλα φαινόταν έτοιμα προκυρήχθηκαν εκλογές και από τότε το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ζητά μόνο επικαιροποιήσεις ανά τετραετία… καθώς τα κονδύλια είναι ανύπαρκτα.
Η βουλευτής Πέλλας Θ. Τζάκρη είχε επισημάνει από το 2007, την ανάγκη ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά, το οποίο θα εξυπηρετούσε τη δικαστηριακή κίνηση της περιφέρειας Γιαννιτσών, η οποία αριθμεί σήμερα περίπου 65.000 πολίτες: «διότι το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών εκτός του ότι στεγάζεται σε παλαιά οικοδομή η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επαρκώς τις ανάγκες του, απέχει από την Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο περίπου δύο χιλιόμετρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επικοινωνία των υπηρεσιών, αλλά και τη διακίνηση των πολιτών και δικηγόρων».
Αντίστοιχα, το 2012 ο βουλευτής Δ. Σταμενιτης πήρε υπόσχεση από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστα Καραγκούνη για την κατασκευή του έργου στα Γιαννιτσά αφού όπως είπε παρουσιάζει μελετητική ωριμότητα και βρίσκεται πρώτο στη λίστα του Υπουργείου. Η εξεύρεση πόρων αποτελεί το μοναδικό σκόπελο για την υλοποίηση του, γεγονός που μόλις ξεπεραστεί θα δώσει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση του”.

Οι υποσχέσεις που έμειναν υποσχέσεις, από υπουργούς που πέρασαν και έφυγαν και ξέχασαν τι είπαν…

Χ.Π.

Δικαστικό Μέγαρο στα Γιαννιτσά!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου