Friday, 19 April, 2024

Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών: Παίρνει θέση με Ψήφισμα για τα «θλιβερά γεγονότα»

Τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας εύλογα προκάλεσαν ανησυχία και αναστάτωση στη φιλήσυχη τοπική κοινωνία μας

Η πόλη μας για άλλη μια φορά έγινε γνωστή για τους λάθος λόγους.
Η δε εικόνα 20-30 νεαρών παιδιών να διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης με μοναδικό αίτημα «να διωχθούν από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες», σαν μαχαιριά στην καρδιά της πόλης, μας αιφνιδίασε και μας ξύπνησε με βίαιο τρόπο από τον μακάριο ύπνο, που προσφέρει η δημοκρατία. Αυτή η εικόνα θα πρέπει να μας στοιχειώνει για πολλά χρόνια!
Όχι ότι ευθύνονται αυτά τα νέα παιδιά. Κάθε άλλο! Απόλυτα υπεύθυνοι για τις ενέργειες αυτές είναι όσοι λιγοστοί συμπολίτες μας, που είτε από άγνοια και παραπληροφόρηση, είτε από σκοπιμότητα και δόλο, ποτίζουν με δηλητήριο τις ευαίσθητες ψυχές των νέων ανθρώπων.
Είναι απόλυτα κατανοητή η εύλογη, ως ένα σημείο, ανησυχία κάποιων συμπολιτών μας για τις συνέπειες, που μπορεί να επιφέρει στην τοπική κοινωνία και στην χώρα μας το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Προφανώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, προκείμενου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς συνέπειες, που μπορεί να προκύψουν, και να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών.
Από πότε όμως η ανησυχία αυτή καταλήγει σε μίσος για τον συνάνθρωπο, σε φόβο για το άγνωστο και σε ακραίες εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και ρατσισμού;
Από πότε η πόλη μας τα Γιαννιτσά, μια πόλη που ιδρύθηκε και μεγαλούργησε ως χωνευτήρι λαών και πληθυσμών από διαφορετικές εθνότητες, με διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες, αποφάσισε, ότι θα ξεχάσει το παρελθόν της και θα αποκοπεί από την σπουδαία αξία της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, που την έκανε αυτή που είναι;
Από πότε οι πολίτες των Γιαννιτσών, που κουβαλούν στο αίμα τους τον καημό του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και δακρύζουν στο άκουσμα των χαμένων πατρίδων, αποφάσισαν, ότι θα υπερισχύσει ο φόβος για τον άγνωστο;
Είμαστε βέβαιοι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την θλιβερή εικόνα, που ορισμένοι λιγοστοί θέλουν να προβάλλουν.
Ενώνουμε τις φωνές μας με την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που φωνάζουν, έστω και με την σιωπή τους, ότι το μίσος, ο φόβος προς τον άγνωστο, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η χυδαιότητα, η πολιτικοποίηση και η εκμετάλλευση για ίδιον όφελος της ανησυχίας των συμπολιτών μας και οι ακραίες φωνές από όποια πλευρά και αν προέρχονται, δεν χωρούν στην πόλη μας και δεν εκφράζουν παρά μόνο τις θλιβερές μειοψηφίες, που προσπαθούν μάταια με τις φωνές να επιβάλλουν την άποψή τους σε μια ολόκληρη κοινωνία.
Καλούμε δε όλους τους συμπολίτες μας να καταδικάσουν ακραία φαινόμενα και συμπεριφορές, που μας εκθέτουν ως κοινωνία και προσπαθούν να μας χωρίσουν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο πόνος, η προσφυγιά και ο ξεριζωμός δεν έχουν στρατόπεδα και αυτό οι πολίτες των Γιαννιτσών το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΤΗ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου