Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Διοικητής 3ης ΥΠΕ: Διαψεύδω κατηγορηματικά το κλείσιμο ή τη συμπληρωματική λειτουργία του νοσοκομείου Έδεσσας

Συνέντευξη με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη

Διαψεύδω κατηγορηματικά το κλείσιμο ή τη συμπληρωματική λειτουργία του νοσοκομείου Έδεσσας

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, μας μίλησε, δίνοντας αρκετές ειδήσεις σε ότι αφορά την υγεία στα Νοσοκομεία του Νομού Πέλλας.

Πώς νιώθετε τώρα που ανανεώθηκε η θητεία σας ως διοικητή της 3ης ΥΠΕ;

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για την συνέχεια της θητείας μου  επιβεβαιώνει  την εμπιστοσύνη  στο πρόσωπο μου, καθώς και τη θετική αξιολόγηση του έργου που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας. Ευχαριστώ τόσο τον Υπουργό Θάνο Πλεύρη, όσο και την αναπληρώτρια  Υπουργό Μίνα Γκάγκα για την εμπιστοσύνη αυτή.

Με την εμπειρία σας, δώστε μας μία γεύση των δύο προηγούμενων χρόνων, όπου στα 15 Νοσοκομεία ευθύνης σας, δίνονταν μάχες κατά του covid;

Η διαχείριση της Υγειονομικής Κρίσης αποτέλεσε μια πρόκληση για το  Σύστημα Υγείας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα Νοσοκομεία, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα κλήθηκαν να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους και να ανταποκριθούν σε μια τεράστια πίεση εξυπηρέτησης  αναγκών  φροντίδας των πολιτών. Το προσωπικό των Νοσοκομείων μας έδωσε καθημερινά την μάχη απέναντι  σε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική απειλή διατηρώντας υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, υλοποιώντας τον σχεδιασμό και τις οδηγίες του Υπουργείου. Προσωπικά, πρόκειται για μια εμπειρία ζωής, που σε επαγγελματικό και διαχειριστικό επίπεδο δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη διαχείριση κρίσης.

Ας δούμε τώρα και τις θέσεις που προκηρύχθηκαν για τα δύο Νοσοκομεία του Νομού Πέλλας. Θεωρείτε ότι είναι αρκετές για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν;

Στα Νοσοκομεία κατανέμονται θέσεις βάσει της προτεραιοποίησης των αιτημάτων τους καθώς και τον αριθμό διαθεσίμων νέων θέσεων που δίνει για κατανομή το Υπουργείο Υγείας. Θα ακολουθήσουν νέες προκηρύξεις για τις θέσεις ιατρικού προσωπικού που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12. Θα ήθελα να σχολιάσω όμως ότι στην προηγούμενη προκήρυξη  και στις δύο νοσοκομειακές μονάδες, μόνο το 60% των θέσεων καλύφθηκε εφόσον δεν υπήρχε αντίστοιχο ενδιαφέρον από ιατρούς να στελεχώσουν τις δομές.  Ας ελπίσουμε ότι  το ίδιο δεν θα επαναληφθεί και σε αυτή την προκήρυξη. 

Πολλές φορές, υπάρχουν δράσεις, από την 3η Υ.Π.Ε. που περνούν απαρατήρητες, χωρίς να τυγχάνουν της απαραίτητης δημοσιότητας.

Μπορείτε να μας πείτε, κάτι γι’ αυτό σε ότι αφορά τα Νοσοκομεία της Πέλλας;

Αυτό που μας ενδιαφέρει  και μας κινητοποιεί είναι να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, της περιοχής ευθύνης μας. 

Βασιζόμενοι σε αυτό, στην Πέλλα, υλοποιήσαμε προγράμματα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού,  μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 1,2 εκ € ενισχύοντας καθοριστικά με νέες τεχνολογίες βιοϊατρικής  τις υγειονομικές μας μονάδες ολοκληρώθηκαν προμήθειες αντίστοιχου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, από άλλα προγράμματα και επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας, ύψους 1, 5 εκ € ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος της Ενεργειακής Αναβάθμισης των κτιρίων των νοσοκομειακών μονάδων, ύψους 4,5 εκ € προσελήφθησαν 18 μόνιμοι  και 11 επικουρικοί ιατροί ενισχύθηκαν οι μονάδες με 136 επικουρικούς νοσηλευτές καθώς και 72 εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων.

Θα ήθελα να σημειώσω εδώ  ότι το Γ.Ν Πέλλας βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19. Σύμφωνα με τον απολογισμό μας για τις δύο  νοσοκομειακές μονάδες (2021), αυτές  διεκπεραίωσαν το 16% των νοσηλειών Covid σε επίπεδο 3ης ΥΠΕ, αριθμός ίσος με αυτόν μεγάλου τριτοβάθμιου Νοσοκομείου της Περιφέρειας μας.

Ο βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών να λειτουργούν αυτοδύναμα. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ανακοινώσεις και δηλώσεις βουλευτών, των νομών που τα Νοσοκομεία τους ανήκουν στην 3η Υ.Π.Ε Οι απόψεις  όλων είναι απόλυτα σεβαστές, υπάρχει άμεση επικοινωνία στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με όλους,  ενώ η πολιτική ηγεσία αξιολογεί και αποφασίζει τις οποιεσδήποτε οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές στο σύστημα παροχής φροντίδας υγεία

Πολλά ήταν τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για την  πλήρη λειτουργία  του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και για το κλείσιμο ή την συμπληρωματική λειτουργία του Νοσοκομείου Έδεσσας. Είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε κάτι τέτοιο;

Διαψεύδω κατηγορηματικά το κλείσιμο ή τη συμπληρωματική λειτουργία οποιασδήποτε δομής στην 3η Υ.ΠΕ.

Το σύνολο των αλλαγών στο οργανωτικό πλαίσιο παροχών υπηρεσιών υγείας είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής πολιτικών του Χάρτη Υγείας σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας. Απαιτούνται αλλαγές για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δομών και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στη παροχή υπηρεσιών υγείας καθώς και την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών αλλά αυτές δεν περιλαμβάνουν καταργήσεις ούτε συμπληρωματικές λειτουργίες των νοσοκομειακών δομών της Πέλλας. 

Οριστική λειτουργία της ΜΕΘ στα Γιαννιτσά, με αρκετά παράπονα από Έδεσσα. Η άποψη σας;

Η αναγκαιότητα υποστήριξης λειτουργίας κλινών Εντατικής Θεραπείας  στον νομό από τις δύο νοσοκομειακές μονάδες του ενιαίου νομικού προσώπου, για την εξυπηρέτηση, τόσο της μεγάλης πίεσης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όσο και  περιστατικών (εκτός Covid 19) που χρίζουν εντατικής θεραπείας σε συνδυασμό με παραιτήσεις ιατρών της αντίστοιχης ειδικότητας, αλλά και των προτύπων για τη δυναμικότητα και λειτουργία ΜΕΘ, οδήγησε στην απόφαση αναστολής της μονάδας της Έδεσσας και υποστήριξης μιας μεγάλης μονάδας στα Γιαννιτσά που είχε την χωροταξική δυνατότητα και τον επαρκή εξοπλισμό βιοιατρικής τεχνολογίας. Οι νοσοκομειακές μονάδες με τις αντίστοιχες προκηρύξεις θέσεων ιατρών και κατασκευαστικές   και οργανωτικές  αλλαγές, προγραμματίζουν την καλύτερη ανάπτυξη υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών εντατικής θεραπείας

Ποια είναι  η σχέση συνεργασίας με το πολιτικό προσωπικό και το ιατρικό στην Πέλλα, για την καλύτερη ποιότητα στην υγεία;

Οι σχέσεις της Διοίκησης μιας Υγειονομικής Περιφέρειας καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους. Πέρα από τον θεσμικό τους χαρακτήρα, θα ήθελα να σας  αναφέρω, ότι οι σχέσεις συνεργασίας, τόσο με τους βουλευτές του νομού, την περιφέρεια, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους άλλων φορέων του νομού, είναι άριστες. Σε αυτό βέβαια συντελεί το γεγονός ότι γνωρίζω την ανθρωπογεωγραφία στην Πέλλα εδώ και πολλές δεκαετίες, λόγω τόσο της καταγωγής μου και της μόνιμης κατοικίας μου, όσο και της προγενέστερης επαγγελματικής μου θητείας στο νοσοκομείο της Έδεσσας.

Ποιο μήνυμα δίνετε στον κόσμο;

Το δημόσιο σύστημα υγείας οφείλει να παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας υγείας των πολιτών. Βασιζόμενοι σε αυτό συνεχίζουμε όλοι να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό με πνεύμα ενσυναίσθησης και απόλυτου σεβασμού στους  συμπολίτες μας.

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου