Thursday, 28 March, 2024

Διονύσης Σταμενίτης: Οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς οικοπέδων και αγροτεμαχίων που αμφισβητούνται από την Κτηματική Υπηρεσία

Πρόκειται για τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως των περιοχών «Καραμάν», «Ντερέ» και «Αγίου Μάρκου» στην Έδεσσα και «Καψάλη» και «Φιλιππάκου» στα Γιαννιτσά

Για τα αγροτεμάχια το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλες τις περιοχές του Νομού Πέλλας.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλο πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης (10-10-2019) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς οικοπέδων και αγροτεμαχίων, των οποίων η κυριότητα αμφισβητείται από το ελληνικό δημόσιο μετά και την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Ο Βουλευτής παρουσίασε αναλυτικά τα δεδομένα και για τις δύο περιπτώσεις στον Υφυπουργό, εξηγώντας ότι πρόκειται α. για οικόπεδα που παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο την περίοδο 1945, κυρίως σε προσφυγικούς πληθυσμούς, ώστε να χτιστούν και να κατοικηθούν και β. για αγροτεμάχια, για τα οποία δεν έχει γίνει ποτέ αναδιανομή (κλήρος) και βρίσκονται στην κυριότητα των κατοίκων για γεωργική εκμετάλλευση εδώ και δεκαετίες. Εξήγησε ταυτόχρονα ότι μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από το άδικο του χαρακτήρα της, θα δημιουργούσε τεράστιο κοινωνικό ζήτημα καθώς εκατοντάδες πολίτες θα έπρεπε είτε να πληρώσουν τεράστια ποσά για να «ξανά» αποκτήσουν ουσιαστικά τις περιούσιες τους είτε θα έπρεπε να τις εγκαταλείψουν, με όσα αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των οικοπέδων με κτίσματα τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά εξαιτίας αυτής της ιδιότυπης κατάστασης είναι πάρα πολλά (τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, επισκευές, ανακαινίσεις κτλ.), καθιστώντας τους ιδιοκτήτες «ομήρους» των ίδιων τους των κατοικιών.

Στα πλαίσια λοιπόν του επικείμενου νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στις ιδιοκτησίες και στον αιγιαλό ο Υφυπουργός Οικονομικών και ο Βουλευτής Πέλλας συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα οριστική λύση. Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα ετοιμάσουν διάταξη, η οποία θα έρθει ως κομμάτι του προαναφερθέντος νομοσχεδίου περί τα τέλη του έτους, επιλύοντας ένα τεράστιο πρόβλημα που αναζητά λύση πολλά χρόνια και ταλαιπωρεί εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου