Friday, 19 April, 2024

Δράση του ΠΕΔΥ Γιαννιτσών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού από 27/4/2016 έως 2/5/2016

Με  ευκαιρία την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, το Σάββατο 23 Απριλίου , στο πεζόδρομο,  το  ΠΕΔΥ Γιαννιτσών (ΙΚΑ) διοργάνωσε δράση για την ενημέρωση του κοινού  μοιράζοντας φυλλάδια και μπαλόνια από το ΚΕΛΠΝΟ, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ατομικής προστασίας από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και να ενημερώσει ότι:

– Η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι αναγκαία για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ίδιας της ζωής.

– Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και μας αφορά όλους.

– Η αποφυγή του εμβολιασμού οδηγεί στην επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

– Η ενημέρωση από το θεράποντα ιατρό για τα απαιτούμενα εμβόλια είναι απαραίτητη.

– Ο εμβολιασμός αποτελεί προτεραιότητα και για τους επαγγελματίες υγείας.

Εμβολιασμός για όλους σημαίνει Υγεία για όλους!

pedy4 pedy3 pedy2

Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα για τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ως μία από τις πιο αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις της ιατρικής επιστήμης. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 2016 συμπίπτει με την Παγκόσμια Εκστρατεία Εμβολιασμών (World Immunization Week) που πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με κύριο σύνθημα «Ας μειώσουμε το εμβολιαστικό κενό – Εμβολιασμός για όλους».

Ο εμβολιασμός έχει σώσει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση δημόσιας υγείας. Η Εβδομάδα Εμβολιασμών 2016, με κεντρικό θέμα «Ας μειώσουμε το εμβολιαστικό κενό – Εμβολιασμός για όλους», εστιάζει στην ανάγκη ανανέωσης της δέσμευσης σε πολιτικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο έναντι των εμβολιασμών. Στοχεύει στην ενημέρωση του κόσμου για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς, στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ηπείρου «ελεύθερης» πολιομυελίτιδας, καθώς και στις απαιτούμενες άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν τις αποφάσεις για τον εμβολιασμό, όπως ο εφησυχασμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η δυσχερής πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σχετικά με τα συνιστώμενα εμβόλια, να ελέγξουν τα εμβόλια που πρέπει να έχουν κάνει στη χώρα τους αλλά και εκείνα που χρειάζονται για να ταξιδέψουν, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων και των ειδικών. Τριάντα-δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτύχει τη διακοπή της μετάδοσης της ιλαράς ή/και της ερυθράς το έτος 2014, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιστοποίησης για την εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς (RVC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως επισημαίνει η Dr. Zsuzsanna Jakab, Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, η διακοπή της μετάδοσης σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης δείχνει ότι ο στόχος για την εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς είναι εφικτός και ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του.

Ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV, γρίπη και έρπητα ζωστήρα. Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμού, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανοσοποίηση προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Χωρίς εμβόλια, η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς θα ήταν αδύνατη. Νέα, βελτιωμένα εμβόλια είναι τώρα διαθέσιμα για να προστατεύσουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους εφήβους και τους ενήλικες. Ωστόσο, 1 στα 5 παιδιά, και πολλοί ενήλικες, είναι ανεμβολίαστοι. Η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον εμβολιασμό είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μερικοί ενήλικες επιλέγουν συνειδητά να μην εμβολιαστούν οι ίδιοι ή να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Δράση του ΠΕΔΥ Γιαννιτσών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού από 27/4/2016 έως 2/5/2016

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου