Saturday, 20 April, 2024

Δύσκολη η επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων στα Γιαννιτσά

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με θέμα «Προτάσεις και μέτρα περιορισμού των αδέσποτων ζώων» που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 2016 ο Δήμος Πέλλας.

Στο πάνελ της συζήτησης ο πρόεδρος του ΔΣ Πέλλας που συντόνισε τη συζήτηση, η Συμπαραστάτης του δήμου Ζωή Καρατσόρη που αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο, η πρόεδρος των Φιλόζωων Γιαννιτσών Α. Γέργου και ο κτηνίατρος Α. Τσιρίνης.

Αρκετός ο κόσμος και οι φορείς που συμμετείχαν και παραβρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου, όχι όμως ο αναμενόμενος για το μείζον αυτό ζήτημα.

adespota

ADESPOTA2

kosmos

Όπως σημειώθηκε από τον δήμαρχο Γ. Στάμκο: «Αναγνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων. Μπορεί να λένε κάποιοι ότι αργήσαμε, αλλά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις». Ο Αντιδήμαρχος Θ. Επιτροπάκης από την άλλη, υποστήριξε πως: «Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια».

Ο δήμαρχος παρά τη σκληρή κριτική που ασκήθηκε προς τη δημοτική αρχή από την πρόεδρο των Φιλόζωων, Α. Γέργου υποστήριξε ότι: «Δέχομαι την κριτική της κ Γέργου . Άλλωστε υπάρχει συνεργασία μεταξύ μας.  Έστω και αργά γίνεται αυτή η συνάντηση να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Ασφαλώς και είναι υπόθεση του δήμου, όχι μόνο όμως, είναι υπόθεση όλων μας. Κάποια πράγματα είναι δύσκολα, Ο νόμος καλά τα λέει, όμως πως να προσλάβει προσωπικό ο δήμος; Και από την άλλη, δεν υπάρχει πληθώρα ανθρώπων που να είναι εξοικειωμένοι με τα αδέσποτα. Οι υπάλληλοι του δήμου είναι 290 όμως κανείς δε θέλει να αναλάβει αυτό τον τομέα. Παίρνουμε πενταμηνίτες και εμμέσως ψάχνουμε κάποιους να αναλάβουν αυτή τη δράση. Από τους 80 που πέρασαν από το προηγούμενο πρόγραμμα ρωτήθηκα ν αν είναι εξοικειωμένοι με τα ζώα…».

Επίσης, έφερε ως παράδειγμα την Αθήνα που εκεί το ζήτημα των αδέσποτων ανέλαβε μία ΜΚΟ (παρόμοια έχουμε πληροφορηθεί για την Πρέβεζα και άλλες πόλεις…) και δήλωσε πως: «Είματε διατεθειμένοι να ακούσουμε λύσεις, προτάσεις».

Ο κ. Τσιρίνης μίλησε για την κατάσταση, το γεγονός πως πολλοί παίρνοντας ένα μικρό κουτάβι στη συνέχεια το εγκαταλείπουν και δημιουργείται έτσι το πρόβλημα να τα ‘’πετάνε’ στους δρόμους, τα κρούσματα επίθεσης προς πολίτες και τις στειρώσεις που έχουν γίνει και φτάνουν τις 250 ενώ οι εμβολιασμοί στα ζωντανά ανήλθαν στους 350.

Κάποιος πολίτης, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Α. Καραμπατζάκης είπαν ότι έπρεπε να υπάρχει μια έκθεση πεπραγμένων. Πόσες επιθέσεις δέχτηκαν πολίτες; Τι ποσό έχει δοθεί μέχρι σήμερα για στειρώσεις, εμβολιασμούς, τροφές, υποστήριξη, κλπ.

Η δημοτική σύμβουλος Ολυμπία Παπαδόπουλου τόνισε πως το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, χρειάζονται χρήματα, όταν δεν υπάρχει προσωπικό τι να το κάνεις, υποστηρίζοντας πως αν πρόκειται να δοθούν χρήματα σε μία Μη Κυβερνητική (το παράδειγμα του δημάρχου για την Αθήνα) ας προσληφθούν υπάλληλοι που θα αναλάβουν τη φροντίδα των αδέσποτων, αν και εφόσον δημιουργηθεί ένας χώρος κατάλληλος φυσικά.

Αναφέρθηκε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που το 2014, όντας υπουργός τότε ο κ. Καρασμάνης πανηγύριζε πως θα δοθούν για καταφύγια ζώων στους δήμους 1,3 εκατ ευρώ. «Τα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση» κατέληξε.

Η κα Δημητριάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων σημείωσε πως: «Θα ήθελα να έχουμε εδώ και εκπρόσωπο του νοσοκομείου να μας πει για τα περιστατικά σε πολίτες. Πόσα ήταν σοβαρά…». Και κατέληξε λέγοντας: «Πώς νοείται ένας δήμος σαν αυτόν της Πέλλας και να μην έχει δημοτικό κτηνιατρείο»;

Οι απόψεις που ακούστηκαν πολλές, η κοινή συνισταμένη πως με συνεργασία και κοινή προσπάθεια μπορεί να βρεθεί λύση προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Πέλλας.

Χ.Π.

Δύσκολη η επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων στα Γιαννιτσά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου