Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εικόνες ντροπής για νεκρά ζώα και στα πρανή του οδικού δικτύου Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών

Εκτεταμένοι καθαρισμοί για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εικόνες ντροπής και δεκάδες καταγγελίες από πολίτες.

Σε εκτεταμένο καθαρισμό των εθνικών οδών, που σηκώνουν και μεγάλο τουριστικό φορτίο, από νεκρά ζώα και ογκώδη αντικείμενα, προχωρά για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε η διάθεση 73.000 ευρώ, προκειμένου να καθαρίσουν μια σειρά από δρόμους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταγγελίες για νεκρά ζώα στο οδόστρωμα και στα πρανή των δρόμων, για λάστιχα, πλαστικά, πέτρες, υλικά κατεδαφίσεων κτλ. είναι καθημερινές, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στα ΜΜΕ. Οι δήμοι όμως αδυνατούν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Η Περιφέρεια ανέλαβε την πρωτοβουλία για πρώτη φορά να γίνει με οργανωμένο τρόπο ο καθαρισμός και μάλιστα στην αρχή του καλοκαιριού να έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα συνεργεία στις εθνικές οδούς, προκειμένου να μη γίνεται η περιοχή διεθνώς ρεζίλι, από τις φωτογραφίες των τουριστών. Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε το έργο: «Παροχή υπηρεσιών συλλογής, αποκομιδής και διαχείρισης νεκρών αδέσποτων και άγριων ζώων (ζωικών υποπροϊόντων), ογκωδών απορριμμάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο και απορριμμάτων στους κόμβους της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης», για το 2017. Τα χειρότερα σημεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες και με μια πρώτη καταγραφή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και στις οδούς Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκης – Κιλκίς (μέσω Ν. Σάντας) και Θεσσαλονίκης – Ασπροβάλτας, όπως και στους κόμβους Βούλγαρη και Νεάπολης. Η εικόνα στους συγκεκριμένους δρόμους χαρακτηρίζεται «τραγική», λόγω των ογκωδών και των νεκρών αδέσποτων σκυλιών κατά κύριο λόγο. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία (μέχρι σήμερα τα περισσότερα νεκρά ζώα παραμένουν στα πρανή των δρόμων μέχρι ολικής σήψης…), ενώ πλήττεται ο τουρισμός και προσβάλλεται ο πολιτισμός. Η διακήρυξη αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και ο ανάδοχος να αναλάβει έργο από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Θα κληθεί να πραγματοποιήσει συλλογή νεκρών ζώων με ειδικά οχήματα και να τα οδηγεί σε ειδικές μονάδες αποτέφρωσης για περαιτέρω διαχείριση. Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και για την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων. Επίσης, ο ανάδοχος θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο ώστε να υποδέχεται τις καταγγελίες και επισημάνσεις των πολιτών για να πραγματοποιεί άμεσες επεμβάσεις όπου απαιτείται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως είναι τα ογκώδη, όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, διότι είναι πιο δύσκολη η αποκομιδή και διαχείρισή τους.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, κατά την εισήγησή της στην οικονομική επιτροπή τόνισε ότι «όλα θα γίνουν στη βάση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί, ανεξαρτήτως των καταγγελιών και είναι ένα πρόβλημα που οφείλουμε να λύσουμε. Σε πρώτη φάση και για πρώτη φορά προχωρούμε σε διαχείριση για ένα έτος, ενώ προγραμματίζουμε αναλόγως των αποτελεσμάτων να αναθέτουμε το έργο σε βάθος τριετίας. Τα νεκρά ζώα σε ετήσια βάση είναι εκατοντάδες. Οι μόνοι δρόμοι που δεν έχουν εμφανές πρόβλημα είναι η Εγνατία Οδός και ο άξονας ΠΑΘΕ, επειδή είναι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι και τα ζώα συνήθως δεν μπορούν να περάσουν στο οδόστρωμα και να χτυπηθούν από αυτοκίνητα». Αν και σε αυτούς τους δρόμους υπάρχουν πολλά περιστατικά, όπως με τις αρκούδες στην Εγνατία, για τις οποίες ελήφθη μέριμνα…

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και η εικόνα είναι ντροπιαστική. Αποφασίσαμε να ‘τρέξουμε’ το έργο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να αναστρέψουμε αυτή την εικόνα, που δεν τιμά κανέναν. Στις αρχές καλοκαιριού θα υλοποιείται το έργο για να μην έχουμε ανάλογες εικόνες εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου. Στόχος μας είναι η βελτίωση της εικόνας σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο. Εμείς συνεννοηθήκαμε και με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ώστε μέσα από το μητρώο των εθελοντών της να προχωρήσει από το αμέσως επόμενο διάστημα σε κάποιες πρώτες επείγουσες επεμβάσεις, μέχρι να αναλάβει έργο ο ανάδοχος. Ειδικά στα ογκώδη, πλαστικά, πέτρες, λάστιχα κτλ., που έχουν μετατρέψει σε… χωματερή την εθνική οδό προς τη Χαλκιδική. Μάλιστα, θα μας βοηθήσει με δικό του όχημα ο δήμος Θέρμης, ενώ τα έξοδα για τον εξοπλισμό των εθελοντών (γάντια, στολές, σακούλες κτλ.) θα τα καλύψουμε μέσω του Οργανισμού Τουρισμού», είπε η κ. Πατουλίδου.

voria.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου