Thursday, 25 April, 2024

Εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην Κρύα Βρύση

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου 2023 στην πόλη της Κρύας Βρύσης από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με τον Δήμο Πέλλας και τους Προσφυγικούς και Ποντιακούς Συλλόγους του νομού.Στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος Κρύας Βρύσης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας, με ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ι. Τζαμτζή, ο οποίος σημείωσε ότι: «Δεν ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ποντίων και όλων των Ελλήνων της καθ ημάς Ανατολής. Χρέος μας, ο αγώνας όλων μας, για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας. ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

Ακολούθησε στις 11:00π.μ Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, με τρισάγιο.

Στη συνέχεια οι χαιρετισμοί, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Κρύας Βρύσης Αναστάσιο Παπαδόπουλο, από τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών Δημήτρη Χανταβερίδη ως εκπρόσωπο όλων των ποντιακών Συλλόγων της ΠΕ Πέλλας και ο χαιρετισμός της Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χ. Σαχινίδου, εκπροσωπουμένης από την κα Σοφία Τσεσμετζίδου.Η εκδήλωση συνεχίστηκε με Απαγγελία τραγουδιού «Την Πατρίδα μ’ έχασα», από το μέλος του Συλλόγου Ποντίων Κρύας Βρύσης Ουρανία Γεωργιάδου.

Εκτέλεση δύο Ποντιακών τραγουδιών από τον καθηγητή του μουσικού σχολείου Γιαννιτσών Αλέξη Στεφανίδη και ομάδα μαθητών του.

Απαγγελία ποιήματος από τον Απόστολο Ασλανίδη.

Ανάγνωση ψηφίσματος από τον Γεώργιο Παναγιωτίδη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι δεν ξεχνάμε, θυμόμαστε αυτό που συνέβη στη γη των προγόνων μας και αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση, την αναγνώριση, και αυτό θα συμβεί αν υπάρξει συσπείρωση των Ομοσπονδιών, ώστε ενωμένοι να διεκδικήσουμε…».Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων

Και ο Εθνικός Ύμνος από τη Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Πέλλας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου