Friday, 19 April, 2024

Ο Δήμος Καλαμαριάς τίμησε οικογένειες των Σεβαστειανών που φιλοξένησαν παιδιά στην περίοδο της Κατοχής

Δήλωση της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στο Δήμο Σκύδρας

στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Σε σένα που άπλωσες το στοργικό σου χέρι» που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς και η ΄Εδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 31 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Επρόκειτο για μια εκδήλωση έκφρασης βαθιάς ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία και τη σωτηρία από την πείνα εκατοντάδων παιδιών της Καλαμαριάς, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας από οικογένειες χωριών της Μακεδονίας στη διάρκεια της Κατοχής.
Μεταξύ αυτών ήταν και οικογένειες των Σεβαστειανών οι οποίες φιλοξένησαν τουλάχιστον δέκα παιδιά. Απόγονοι αυτών των οικογενειών παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν, όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σεβαστειανών Σταύρος Μακρίδης.


Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, που συμμετείχε και παρέλαβε την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Δήμου, μιλώντας για την εκδήλωση δήλωσε τα εξής:
«Σε μία συγκινητική εκδήλωση στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στην Καλαμαριά, βραβεύτηκε ο Δήμος Σκύδρας, η Τ.Κ. Σεβαστειανών και οι απόγονοι των οικογενειών των Σεβαστειανών, που κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής φιλοξένησαν στα σπίτια τους παιδιά από την Καλαμαριά, που κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα στην πόλη…άνοιξαν πρωτίστως τις καρδιές τους, τις αγκαλιές τους, μοίρασαν το ψωμί και το φαγητό τους, σώζοντάς τα στην κυριολεξία από το θάνατο…άνθρωποι της προσφοράς, της αγάπης, της αλληλεγγύης…άνθρωποι που είχαν νιώσει στο πετσί τους, πριν από λίγες δεκαετίες, τι σημαίνει πείνα, εξορία, προσφυγιά, πόνος…
Οι οικογένειες Αναστάσιου ΑΝΔΡΕΑΔΗ, Κωνσταντίνου ΔΟΥΛΚΕΡΙΔΗ, Ιωάννη και Σεβαστής ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ, ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΤΟΥΚΟΥΤΣΟΣ), Ανέστη και Ταμάμας ΟΡΦΑΝΙΔΗ, Γεωργίου και Ιωάννας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Κωνσταντίνου και Αναστασίας ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Χρήστου και Χαρίκλειας ΧΑΛΑΤΣΗ, τίμησαν τον τόπο μας και υπηρέτησαν τον συνάνθρωπό μας, δείχνοντας σ΄ όλους μας το δρόμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης…
Στους απογόνους των οικογενειών αυτών, εύχομαι τα καλύτερα και κυρίως υγεία και ευλογία!!
Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της πανέμορφης και συγκινητικής αυτής εκδήλωσης, στο Δήμο Καλαμαριάς, στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, στην έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.
ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ …..ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ…..ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ…».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη δημοσιοποίηση των πορισμάτων του ερευνητικού προγράμματος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, μετά από επισκέψεις στα χωριά και συλλογή αρχειακών τεκμηρίων και προφορικών μαρτυριών από τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών και από τα άτομα που ως παιδιά είχαν βιώσει την εμπειρία της φιλοξενίας αυτής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου