Thursday, 25 April, 2024

Εμβολιασμοί 30-39, με AstraZeneca: Τι ισχύει για όσους έχουν ιστορικό – Δυο φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους κάτω των 40

Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 30 έως 39 ετών με AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση 

στο πλαίσιο της επίσπευσης της χορήγησης των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού, το οποίο περιλαμβάνει επίσης διεύρυνση του ωραρίου της χορήγησης των εμβολίων-ακόμα και τα Σάββατα-ενώ θα μπορούν πλέον να γίνονται και σε ιδιωτικά κέντρα.
Όσοι μάλιστα κάνουν αίτηση την Μεγάλη Τρίτη που ανοίγει η πλατφόρμα, θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά μέσα στις γιορτές, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα.
Εν τω μεταξύ, άρθρο της «The Sun» υποστηρίζει πως είναι δύο φορές πιο επικίνδυνο για κάποιον που εμβολιάζεται και είναι κάτω των 40 ετών να έχει επιπτώσεις στην υγεία του το εμβόλιο απ’ ότι στις άλλες ηλικιακές τάξεις.
Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε δόθηκε η δυνατότητα σ’ αυτούς που είναι ηλικίας 18 με 29 ετών, αντί για να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο να επιλέξουν εναλλακτικά κάποιο από αυτά της Pfizer ή της Moderna αν φοβούνται πως θα πάθουν θρομβώσεις.
Πάντως τονίζουν επίσης πως για να πάθει κάποιος θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένας στους ένα εκατομμύριο. Στα 20 εκατομμύρια (στη Βρετανία) έφυγαν από τη ζωή 19 άτομα.
Την ίδια ώρα η μεικτή επιτροπή εμβολιασμού σύμφωνα με την «Telegraph» εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τη δυνατότητα εμβολιασμού για αυτούς που είναι κάτω των 40 για να αποφευχθεί έστω και αυτό το μικρό ρίσκο.
Το ποσοστό των επιπλοκών είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση των κάτω των 40 στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.
Στην Ελλάδα
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ερωτώμενη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών “γιατί άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 νωρίτερα από τις ηλικίες 40-49”, απάντησε πως “θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους πιο κοντά στο εμβόλιο, γιατί είναι αυτοί που θα εμβολιάζονταν αρκετά αργότερα. Θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις επόμενες κατηγορίες”.
Ο Βασίλης Κικίλιας, αποκάλυψε πως προτεραιοποιείται η συγκεκριμένη ηλικία ομάδα καθώς υπάρχει απόθεμα του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών έχουν απορρίψει λόγω των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί, μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.
Η κ. Πελώνη έκανε σαφές πως όσοι 30άρηδες, οι οποίοι για ιατρικούς λόγους ίσως δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca, θα πρέπει να περιμένουν να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει προφανώς όσους έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και ειδικότερα, όσους έχουν ιστορικό θρομβώσεων όπως ισχύει άλλωστε και για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης κατά του νέου κορονοϊού, επισημαίνοντας στη σχετική συνέντευξη Τύπου ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως οι ειδικοί που ερευνούν για ενδεχόμενη σχέση του συγκεκριμένου εμβολίου με θρόμβους στο αίμα, δεν έχουν βρει παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας.
“Προς το παρόν, οι εξετάσεις δεν έχουν ταυτοποιήσει παράγοντες ειδικού κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή ένα ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει προβλήματα θρόμβων για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις”, που καταγράφηκαν για επιπλοκές σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. “Καμία αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι ενδεχόμενη και περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται”, προστίθεται σε αυτή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου