Friday, 19 April, 2024

Ενημερωτική συνάντηση ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων

Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις του νέου Νόμου 4442, «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και νέες διατάξεις»

πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Κ.Μ. Νικόλαος Τσοτσόλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, ο Αν. Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ε. Πέλλας Στάθης Πολατίδης, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Επιμελητηρίου Πέλλας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία δεν μπόρεσε να παραστεί η κα Αηδονά λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματός της, παρουσιάστηκε η συνοπτική εισήγησή της για την προοπτική αναθέρμανσης του επιχειρηματικού τοπίου στην Π.Ε. Πέλλας, μέσω του νέου νόμου. Επίσης, τονίστηκε ότι η «ραχοκοκαλιά» της τοπικής οικονομίας περιλαμβάνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των τροφίμων, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών που βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου νόμου. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί την επιχειρηματικότητα με πρωτοβουλίες και δράσεις, δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα σε επενδύσεις που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Η κεντρική εισήγηση πραγματοποιήθηκε από την Μηχανολόγο Μηχανικό της Διεύθυνσης Ανάπτυξης κα Αναστασία Χατζηγιάννη, η οποία παρουσίασε την φιλοσοφία και έναν οδηγό εφαρμογής του νέου νόμου. Βασικά χαρακτηριστικά των διατάξεων είναι η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και μία νέα προσέγγιση στους ελέγχους που έχουν τη μορφή συστάσεων, παροχής κατευθυντήριων οδηγιών και, μόνο ως έσχατο μέσο, την επιβολή κυρώσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, ενώ προβλέπεται μεταβατικό στάδιο εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2018. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος τόνισε ότι ο νέος νόμος είναι «καλοδεχούμενος», ενώ το Επιμελητήριο Πέλλας έχει πλήρη ετοιμότητα για την υποστήριξη εφαρμογής του νέου νόμου και των επαγγελματιών που εντάσσονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Νικόλαος Τσοτσόλης, ανέφερε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι και εξειδίκευση της νομοθεσίας, οπότε η υπηρεσία θα επανέρθει με την οργάνωση μίας ειδικής εκδήλωσης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των επιχειρηματιών και επαγγελματιών που αφορά ο νέος νόμος.

Ενημερωτική συνάντηση ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου