Friday, 29 March, 2024

Ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας για το σχέδιο ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία

Πολύ καλή χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους δημάρχους Κ. Μακεδονίας ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής

μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε μαζί τους, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με θέμα την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση.

“Καταλήξαμε σε ένα κεντρικό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει ότι η ευθύνη για όλη την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, των ελληνοπαίδων και γενικότερα όλων όσων χρειάζονται εκπαίδευση είναι του Υπουργείου Παιδείας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθούν παιδιά που δεν θα είναι εμβολιασμένα σε χώρους που θα χρειαστεί να μετακινηθούν, ότι υπάρχει μία δέσμευση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για κάλυψη της μετακίνησης, της καθαριότητας και της θέρμανσης των χώρων στη Β. Ελλάδα. Έχουμε έτοιμο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο είναι ευέλικτο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών είτε μείνουν στη χώρα μας είτε φύγουν γιατί και αυτό είναι αδιευκρίνιστο.” δήλωσε συγκεκριμένα ο γ.γ. του υπουργείου παιδείας εξηγώντας πως θα λειτουργήσει το σχολικό σύστημα για τα παιδιά των προσφύγων.

Η εκπαίδευση των παιδιών του νηπιαγωγείου θα γίνεται, όπως ανέφερε, μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, όπως είναι η διεθνής πρακτική, τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα μετακινηθούν σε σχολεία που θα επιλεγούν με βάση την γεωγραφική θέση, την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών, τη γνώμη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και των Διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σχετικά με την ικανότητα του κάθε σχολείου να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να υπάρξει μια σωστή κατανομή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε ευρύτερες περιοχές για να μην υπάρχει γκετοποίηση.

Τα παιδιά θα μπουν σε τάξεις υποδοχής, σε όλη τη χωρα αυτές θα ανέλθουν σε 800 και τα μαθήματα θα είναι απογευματινά- 4ωρα όπου θα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, μια γλώσσα επιλογής τους, αλλά και μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά, αθλητισμός κ.α..

Το πρόγραμμα θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται από τις αρχές του Οκτώβρη, επεσήμανε ο Γ. Παντής, σύμφωνα με τον οποίο, ο αριθμός των προσφύγων μαθητών σε όλη τη χώρα κυμαίνεται από 20-22.000 ενώ ήδη 10.000 παιδιά έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση ασύλου. Το Υπ. Παιδείας έχει ετοιμάσει, επίσης, κείμενο που μεταφράζεται στις γλώσσες των προσφύγων με το οποίο θα καλεί τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ερωτηθείς αν τα ολοήμερα σχολεία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εκπαίδευσης των προσφύγων ο κ. Παντής απάντησε ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο αν έχουν διαθέσιμους χώρους ενώ αναφορικά με τους καθηγητές σημείωσε ότι θα υπάρχει εξειδικευμένος εκπαιδευτικός για την γλώσσα ενώ για τα υπόλοιπα μαθήματα θα υπάρχουν διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές για να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τους εκπαιδευτικούς.

“Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης των εκπαιδευτικών που να βασίζεται στις ανάγκες των πολιτισμικών διαφορών και ψυχολογικών ή και άλλων προβλημάτων που μπορεί να έχουν τα παιδιά αυτά μετά από τόσα χρόνια πολέμου” δήλωσε ακόμη ο Γ. Παντής καταλήγοντας πως “Το Υπ. Παιδείας έχει τεράστια εμπειρία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης καθώς τη δεκαετία του ’90 κάλυψε τις ανάγκες των παιδιών 500.000 ανθρώπων που ήρθαν τότε στη χώρα μας και αυτή είναι η προίκα του ”

“To θέμα της σύσκεψης ήταν η ανησυχία που υπήρχε για τα θέματα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σχετικά με την διαδικασία έτσι ώστε να είναι ενήμεροι οι δήμαρχοι για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κατοίκους οι οποίοι με δικαιολογημένο φόβο αντιμετωπίζουν κάτι ξένο και καινούριο στη γειτονιά τους” δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης μετά το τέλος της σύσκεψης.

stokokkino.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου