Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

“Ενωτική Δράση” Έδεσσας: Περί «Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης»

Με καθυστέρηση δέκα ετών η διοίκηση του Δημάρχου κ. Γιάννου αναγκάστηκε, ύστερα από δικές μας ενέργειες, να ανακοινώσει

ότι προχωράει σε εργασίες σύνδεσης του αγωγού αποχέτευσης αστικών λυμάτων στην περιοχή «Κιουπρί» με το δίκτυο αποχέτευσης της οδού Τσιμισκή, που καταλήγει στην μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Έδεσσας.
Είχε προηγηθεί για μήνες και «εν κρυπτώ» η παροχέτευση των λυμάτων στο πλάτωμα του ποταμού μπροστά από την Βυζαντινή Γέφυρα στο Κιουπρί και στους παραποτάμους που οδήγησε κατά τα φαινόμενα στην εξαφάνιση κάθε έμβιας ζωής σε αυτά.
Ύστερα από δύο συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29-1-2021 και στις 12-2-2021 μετά από ερωτήσεις μας για το ζήτημα αυτών των αστικών λυμάτων και την αδράνεια της ΔΕΥΑΕ για άμεση λύση του προβλήματος, αναγκαστήκαμε να υποβάλλουμε την από 2/3/2021 έγγραφη αναφορά μας – καταγγελία προς τον Δήμο Έδεσσας και την ΔΕΥΑΕ ζητώντας να προβούν άμεσα στην επίλυση του ζητήματος, στην άμεση διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και στην ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα, υποδεικνύοντας τρόπους προστασίας τους ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Μάλιστα τους επισημαίναμε ότι η μη ανταπόκρισή τους θα μας ανάγκαζε να προσφύγουμε στις υπερκείμενες αρμόδιες περιβαλλοντικές και ελεγκτικές αρχές. Τους προσκομίσαμε μάλιστα και φωτογραφίες που εμφάνιζαν παιδάκια να καθαρίζουν σκουπίδια από τους παραποτάμους, ανυποψίαστα για τους κινδύνους που υπάρχουν.
Επειδή και πάλι αδράνησαν, κοινοποιήσαμε την καταγγελία μας αυτή στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, στην Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και στον Ε.Ο.Δ.Υ. Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε.Πέλλας διενήργησε αυτοψία στις 11-3-2021 και με το παρακάτω έγγραφο που μας κοινοποίησε, ζήτησε άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Έδεσσας να προβούν στην επίλυση του θέματος, διότι αφορά τη δημόσια υγεία και να της γνωστοποιήσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών.
Είναι λογικό η δημοτική αρχή να επικαλείται περιβαλλοντική ευαισθησία, γιατί όλοι ξέρουν πια ότι δεν έχει. Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, γιατί η παρέμβασή της για το μεγάλο αυτό θέμα ενεργοποιήθηκε μέσω εντολής από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, σε συνέχεια της δικής μας καταγγελίας.
Σε κάθε περίπτωση, εμάς μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα που ήταν θετικό για τη δημόσια υγεία. Η δέσμευση μας προς τους δημότες μας ήταν και είναι η διαρκής και αποτελεσματική παρέμβαση απέναντι στα κακώς κείμενα. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει η Ενωτική Δράση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου